Diváci v Ostravě zažijí českou premiéru jestřábího oka

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
7. 2. 2012 8:00
O víkendu se Češi střetnou v Davis Cupu s Italy
Tomáš Berdych
Tomáš Berdych | Foto: Reuters

Ostrava - Diváci víkendového zápasu 1. kola Světové skupiny Davisova poháru mezi Českem a Itálií budou mít poprvé na českém území možnost na vlastní oči shlédnout, jak funguje tzv. jestřábí oko.

Mezinárodní tenisová federace (ITF) si totiž u českého svazu a pořadatelů utkání vyžádala, aby byla kolem kurtu pro větší regulérnost zápasů nainstalována speciální soustava videočipů. Češi si ji v Davis Cupu vyzkouší podruhé, poprvé to bylo v předloňském semifinále v Srbsku.

"ITF si nás vybrala jako jednoho z pořadatelů, kde se jestřábí oko letos použije. V prosinci u nás byli její zástupci, aby se s námi dohodli, jak bude instalace probíhat a vlastně od té doby až dodnes práce na jestřábím oku probíhají," řekl Aktuálně.cz mluvčí českého daviscupového týmu Karel Tejkal. 

Čtěte také:
Štěpánek: Po Tomášově výhře aspoň nebudu platit sám

Přestože se v současné chvíli ještě v ostravské ČEZ Aréně dolaďují poslední detaily, aby byly případné otisky míčů nasnímány ze všech úhlů, diváci se premiéry jestřábího oka dočkají s velkou pravděpodobností v pátek odpoledne v úvodní dvouhře (od 16 hodin).

Radek Štěpánek
Radek Štěpánek | Foto: Reuters

"Je to  technicky velmi náročná práce, o kterou se tu stará šest lidí, a trvá zpravidla tři dny, než se jim podaří skloubit technické zařízení a rozmístění kamer s rozměry kurtu. Jestřábí oko je ale kvůli tvrdému povrchu v ostravské hale nezbytností," dodal Tejkal.

V Ostravě se bude premiérově hrát na akrylátovém povrchu Novacrylic Ultracushion, který má podobné složení jako Taraflex, na němž se Tomáši Berdychovi s Radkem Štěpánkem v Ostravě dlouhodobě dařilo. Minulý rok byl ale z povolených povrchů ITF vyřazen.

"Je to jen trochu tvrdší, jinak má jinou snad jen barvu," řekl v pondělí po úvodním tréninku čerstvý vítěz mužské čtyřhry na Australian Open Štěpánek.  

"Chtěli jsme proti Italům něco rychlejšího, protože oni mají rádi pomalejší povrchy a když míčky skáčou vysoko. Tady míčky skáčou níž než na jiných turnajích, a tím je povrch rychlejší, to by Italům nemělo vyhovovat," dodal Štěpánek.

Jaroslav Navrátil
Jaroslav Navrátil | Foto: Reuters

"S povrchem jsme spokojeni, je středně rychlý, jak jsme si přáli. A tím, že se na něm bude trénovat dvanáct hodin denně, se bude spíše ještě zrychlovat. Musíme si zvyknout i na nové míčky. Jsou o trošku rychlejší než ty, se kterými se hrálo třeba v Austrálii. To teď bude nejdůležitější," doplnil ho kapitán týmu Jaroslav Navrátil.

Italové přijeli na české území k zápasu Davisova poháru poprvé po 32 letech. Ve finále v pražské Sportovní hale v roce 1980 podlehli československému týmu kolem Ivana Lendla a Tomáše Šmída 1:4 na zápasy.

Držitelé salátové mísy z roku 1976 budou mít v Ostravě podobnou motivaci jako loni Kazaši, kteří při své premiéře ve Světové skupině porazili v ČEZ Aréně český tým 3:2 na zápasy. Italové se totiž vracejí mezi elitu po dlouhých dvanácti letech.

 

Právě se děje

Další zprávy