České tenistky jsou v semifinále. Doma vyzvou Itálii

Sport ČTK Sport, ČTK
5. 2. 2012 22:00
Fed Cup: Česko - Německo 4:1
Petra Kvitová, Julia Görgesová
Petra Kvitová, Julia Görgesová | Foto: Reuters

Stuttgart - Petra Kvitová posunula české tenistky do semifinále Fed Cupu. Světová dvojka dnes ve Stuttgartu porazila Sabine Lisickou 6:7, 6:4 a 6:1 a obhájkyně titulu nakonec po úspěšné čtyřhře zvítězily jasně 4:1.

Na českém postupu nic nezměnila ani následná prohra Lucie Hradecké s Angelique Kerberovou dvakrát 4:6. Konečný výsledek pak zpečetila závěrečná čtyřhra, ve které Benešová se Záhlavovou-Strýcovou porazily ve dvou setech německou dvojici Görgesová - Grönefeldová.

Výběru kapitána Petra Pály se splní přání a bude hrát po pěti zápasech na půdě soupeřek konečně v domácím prostředí. Soupeřem českých tenistek v dubnovém semifinále Fed Cupu bude Itálie, která zdolala až díky čtyřhře Ukrajinu 3:2. Rozhodující bod dnes získaly Flavia Pennettaová a Roberta Vinciová, které zvítězily nad Lesjou Curenkovou a Olgou Savčukovou 7:5, 0:6 a 6:1.

Čtěte také: 
Zápas jsme sledovali ŽIVĚ
Maraton vyhrála Kvitová, Češky vedou v Německu 2:0
FOTO Benešová a Kvitová vedou český tým za postupem

"Jsem nadšená, že jsem zápas zvládla, protože Sabine neměla co ztratit. Je skvělé, že jsem už teď přidala třetí bod, nemusíme být nervózní a můžeme si to užít. Navíc si semifinále zahrajeme doma," těšila se Kvitová v rozhovoru v televizi poté, co získala rozhodující výhru.

Wimbledonská vítězka Kvitová vyhrála ve Fed Cupu osmou dvouhru za sebou a v hale na mezinárodní scéně i s loňským rokem ovládla už 23 zápasů bez klopýtnutí.

"Trvalo mi set a půl, než jsem se srovnala s returnem"

Kvitová v souboji se světovou čtrnáctkou Lisickou v druhém gamu odvrátila dva brejkboly a pak si obě hráčky jistě držely servis.

Lisická podávala výborně, po prvním servisu ztratila v první sadě jen dva míče z 21 a Češku k brejkbolu nepustila. Tie-break začala Kvitová chybami, hrála příliš opatrně, čehož riskující Němka využila.

Petra Kvitová
Petra Kvitová | Foto: Reuters

Na začátku druhé sady měla Kvitová první dva brejkboly utkání, ale ve druhé hře ještě neuspěla.

Jednadvacetiletá česká jednička se postupně zlepšovala a udeřila v desátém gamu: trefila čtyři výborné returny a čistou hrou vzala Lisické podání. "Moc mi tady nešel return a trvalo mi set a půl, než jsem se s tím srovnala," řekla Kvitová.

Začala být agresivnější, více si pomáhala bekhendem a po dalším brejku vedla v rozhodující sadě 3:0. Udržela koncentraci i o malé pauze za stavu 2:0 a 30:15, kdy v hledišti zkolaboval fanoušek.

"O nás v tu chvíli nešlo. Tohle bychom vůbec nemusely řešit. Já byla na koni a snažila jsem udržet koncentraci," řekla.

Testem Kvitová prošla v páté hře; odvrátila třetí brejkbol Němky v utkání a sedmiminutový game vyhrála. Pak už zápas jistě dovedla do vítězného konce. Sice při prvním mečbolu udělala dvojchybu, při druhém ale donutila německou tenistku k chybě.

Český tým v sobotu poslala do vedení Benešová, která zdolala Lisickou 2:6, 6:4 a 6:2. Druhý bod přidala Kvitová po vydřeném vítězství 3:6, 6:3 a 10:8 nad Julií Görgesovou.

V semifinále soutěže jsou i loňské neúspěšné finalistky z Ruska. Ty nad Španělskem v Moskvě vedou 3:1. Třetí rozhodující bod získala Světlana Kuzněcovová, která ve třech setech udolala Silvii Solerovou.


Výsledek:

Německo - Česko 1:4

Lisická - Kvitová 7:6 (7:2), 4:6, 1:6, Kerberová - Hradecká 6:4, 6:4, Görgesová, Grönefeldová - Benešová, Záhlavová-Strýcová 3:6, 6:7 (4:7)


První kolo Světové skupiny tenisového Fed Cupu:

Moskva: Rusko - Španělsko 3:2
Petrovová - Suárezová 0:6, 3:6, Kuzněcovová - Solerová 6:2, 4:6, 6:3, Kuzněcovová, Petrovová - Llagosteraová-Parraová 3:6, skreč Rusek.

Charleroi: Belgie - Srbsko 2:3
Wickmayerová - Kruničová 6:1, 6:0, Flipkensová - Jovanovská 2:6, 4:6, Wickmayerová, Van Uytvancková - Jovanovská, Kruničová 6:7 (2:7), 6:4, 1:6.

Biella: Itálie - Ukrajina 3:2
Schiavoneová - K. Bondarenková 6:7 (6:8), 7:5, 6:4, Erraniová - Curenková 1:6, 0:3, skreč Erraniové, Pennettaová, Vinciová - Curenková, Savčuková 7:5, 0:6, 6:1.

 

Právě se děje

Další zprávy