Štěpánek se dočkal svého prvního titulu na grandslamu

Sport Sport
28. 1. 2012 16:05
Štěpánek s Paesem v deblu porazili bratry Bryanovy
Paes se Štěpánkem se radují z triumfu na Australian Open.
Paes se Štěpánkem se radují z triumfu na Australian Open. | Foto: Reuters

Melbourne - Radek Štěpánek a Leander Paes se stali vítězi čtyřhry na Australian Open. Ve finále porazili nejvýše nasazený pár, bratry Bryanovy, 7:6 a 6:2.

Štěpánek získal svůj vůbec první grandslamový titul v kariéře a celkově čtrnáctý v deblu.

"Je to neuvěřitelný pocit. Možná si to ještě tak neuvědomuji, ale když se dívám na trofej, tak je to určitě zápis do tenisové historie," sdělil Štěpánek Radiožurnálu. "Až se ráno probudím a zjistím, že jsem grandslamový vítěz, budu na sebe pyšný."

To Leander Paes, který dříve hrával s jiným českým hráčem Lukášem Dlouhým, zkompletoval svoji sbírku z titulů v mužské čtyřhře z grandslamových turnajů. Celkově už má tento osmatřicetiletý Ind na kontě 48 turnajových vítězství ve čtyřhře.  

Čtěte také:

Boj o světový trůn: Jedničkou je Azarenková, Kvitová drží druhé místo
Azarenková je světová jednička, Šarapovové zpíval kanár
Finále deblu jsme sledovali ŽIVĚ zde

Štěpánek s Paesem do turnaje vstoupili jako nenasazený pár a postupně se probojovali i přes největší favority až od finále, kde zdolali legendární dvojici dvojčat Bryanových.

Americký pár dokázal vzdorovat tlaku Štěpánka s Paesem jen v první sadě, kterou ale pro sebe česko-indická dvojice v tie-breaku získala jednoznačně poměrem 7:1.

Foto: Reuters

V druhém setu už bylo utkání zcela v režii česko-indické dvojice, která nakonec celý zápas opanovala výsledekem 7:6 a 6:2.

Štěpánek s Paesem se stali vůbec prvním párem v historii Australian Open, kterému se podařilo vyhrát titul a současně porazit nasazené dvojice číslo 1, 2 a 3.

Ve finále se na Štěpánka s Paesem přišla podívat i Martina Navrátilová, což prý Štěpánka hodně povzbudilo.

"To do mě vlilo nepopsatelnou šťávu, bylo to něco extra a dodalo úplně jinou důležitost. Říkal jsem si, teď jsem mezi lidmi, kteří toho spoustu vyhráli, tak musíme zvítězit, a jsem strašně rád, že se to povedlo," uvedl.

"Vyhráli jsme energií, respektem vůči sobě, hladem po vítězství a zkušenostmi. Uměním a vírou, že jsme schopni tenhle turnaj vyhrát, a jsem na nás obrovsky pyšný," dodal český tenista.

Tenisový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 26 mil. australských dolarů):

Muži:

Čtyřhra - finále:

Paes, Štěpánek (Indie/ČR) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:6 (7:1), 6:2.

 

Právě se děje

Další zprávy