Azarenková je světová jednička, Šarapovové zpíval kanár

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
28. 1. 2012 11:05
Azarenková vyhrála Australian Open 2012
Foto: Reuters

Melbourne - Běloruska Viktoria Azarenková je novou světovou jedničkou.

O tom, že v pondělí na trůnu pro nejlepší tenistku světa nahradí Dánku Caroline Wozniackou, rozhodlo sobotní finále ženské dvouhry na Australian Open, v němž porazila Rusku Marii Šarapovovou jednoznačně 6:3, 6:0.

Azarenková vyhrála svůj vůbec první titul na grandslamovém turnaji v kariéře a titul světové jedničky si přisvojí rovněž poprvé.

V součtu s turnajem v Sydney, který v lednu také ovládla, běloruská tenistka vyhrála v novém roce už dvanáct utkání v řadě.

Čtěte také:

Djokovič udolal Murrayho a vyzve ve finále Nadala
Rusko jásá. Maria nerada s někým opakovaně prohrává

Maria Šarapovová, které patřil světový trůn naposledy před sedmi lety, se po Australian Open i přes prohru ve finále posune na třetí místo žebříčku za Azarenkovou a Petru Kvitovou.

Šarapovová, která nastoupila v sobotu už do svého šestého grandslamového finále, si po losu prvního podání mazaně zvolila return a nechala Azarenkovou při její premiéře ve velkém zápase podávat.

Foto: Reuters

Tento tah se Rusce vyplatil, když soupeřce sebrala hned úvodní podání, a brejk v zápětí potvrdila vyhranou hrou. 

V následující hře, která byla pro vývoj první sady a možná i celého zápasu nejdůležitější, ale Beloruska svůj servis udržela a nabyla ztracenou sebedůvěru, kterou ihned potvrdila brejkem.

Od té doby začala soupeřku přehrávat a díky dalšímu brejku v osmé hře nakonec v pohodě dokráčela k vítězství 6:3 v prvním setu.

Naopak Šarapovová po výborném začátku stále více kazila první servis a při returnu nemohla najít recept na strojově přesnou hru soupeřky.

Foto: Reuters

Jednoznačný průběh měla druhá sada, v níž Běloruska dokázala Šarapovové sebrat třikrát za sebou servis a naprosto bez potíží si po hodině a čtvrt dokráčela k jednoznačnému vítězství 6:3, 6:0.

"Gratuluji své soupeřce, dneska byla lepší snad ve všem, takže si titul určitě zaslouží," prohlásila po zápase ruská tenistka.  

Po ženském finále je na v aréně Roda Lavera na programu finále mužské čtyřhry, v němž se proti dvojčatům Bryanovým postaví Radek Śtěpánek s Leandrem Paesem. Tento zápas sledujeme živě ZDE.

Tenisový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 26 mil. australských dolarů):

Ženy:

Dvouhra - finále:

Azarenková (3-Běl.) - Šarapovová (4-Rus.) 6:3, 6:0.

Junioři:

Dvouhra - finále:

Saville (1-Austr.) - Peliwo (Kan.) 6:3, 5:7, 6:4.

Juniorky:

Dvouhra - finále:

Townsendová (14-USA) - Putincevová (4-Rus.) 6:1, 3:6, 6:3.

 

Právě se děje

Další zprávy