Kvitová s Berdychem suverénně vyhráli Hopman Cup

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
7. 1. 2012 12:02
Češi na Hopmanově poháru ztratili jediný duel
Foto: Reuters

Perth - Petra Kvitová a Tomáš Berdych zařídili České republice po osmnácti letech triumf na prestižním Hopman Cupu.

V sobotním finále turnaje smíšených družstev český pár porazil Francii 2:0 a na turnaji tedy ani ve čtvrtém zápase nepoznal hořkost porážky.

O první výhru českého týmu se postarala Petra Kvitová, která porazila Marion Bartoliovou 7:5 a 6:1, vítězný bod pak přidal sedmý hráč světového žebříčku Tomáš Berdych, jenž přehrál Richarda Gasqueta po setech 7:6 a 6:4.

"Nemohlo to dopadnout lépe. Především chci pogratulovat své partnerce, ona to vždy začala, dodala mi povzbuzení a já přidal druhý bod. Byl to fantastický týden," řekl Berdych při slavnostním vyhlášení.

Kvitová mu poklonu vrátila. "Bylo příjemné s tebou hrát, byla to zábava. A děkuji i všem skvělým fanouškům."

Kromě poháru se oba tenisté mohou těšit na trofeje v podobě tenisových míčků posetých diamanty.

Čtěte také:
Zápas Česko - Francie jsme sledovali ŽIVĚ zde
Kvitová drama s Wozniackou zvládla, Češi jsou ve finále

Z titulu na Hopmanově poháru se Česko raduje podruhé ve své samostatné historii. Naposledy český pár triumfoval v roce 1994, kdy turnaj vyhráli Petr Korda s Janou Novotnou.

Česku se krom tohoto vítězství počítá i triumf z roku 1989, kdy v Perthu zvítězil česko-slovenský pár Miroslav Mečíř a Helena Suková.

Kvitová podala nejlepší výkon na turnaji

Zápas Kvitové s Bartoliovou měl hned od prvního gemu vysokou úroveň. Hráčky málo kazily a k vidění bylo vidět mnoho úderů, jejichž zásluhou se obě tenistky propracovaly do top ten žebříčku WTA.

Kvitová byla na začátku setu lepší a vypracovala si při úvodních dvou podáních soupeřky dva brejkboly, ale ani jeden neproměnila.

Foto: Reuters

To Bartoliová za stavu 3:3 přetavila v brejk hned svoji první šanci na prolomení do té doby skvělého servisu soupeřky.

Kvitová se ovšem nevzdala a ve chvíli, kdy Bartoliová podávala na vítězství v prvním setu, se dokázala fantastickými returny vrátit do hry. Navíc vyhrála i další dva gemy a vysloužila si ovace publika v Perthu za skvělý obrat.

Druhý set již byl jednoznačnou záležitostí české tenistky. Bartoliová sice hrála nadále spolehlivě, nicméně Kvitová ukázala, proč se z ní stala v minulé sezoně světová dvojka, a Francouzce ofenzivní smrští přesných úderů povolila jedinou hru.

Celkově světovou devítku po nejlepším výkonu na turnaji porazila 7:5 a 6:1 a připsala si první výhru ve vzájemných soubojích v kariéře.

Berdych udolal Gasqueta

Do druhého singlu nastoupili Tomáš Berdych s Richardem Gasquetem a od začátku bylo jasné, že půjde o hodně vyrovnaný duel.

Foto: Reuters

Berdych byl sice mírně aktivnější a vypracoval si dokonce tři brejkboly, z nichž dva byly současně setboly, nicméně set musela rozhodnout až zkrácená hra.

V tiebreaku ovšem kraloval jednoznačně český tenista, který Gasqueta smetl 7:0.

Ve druhé sadě si rodák z Valašského Meziříčí navíc vypracoval rychle dva brejky a brzy vedl 5:1. Francouz se pak rozhodl vsadit vše na jednu kartu a začal riskovat, což se mu nakonec málem vyplatilo.

Odvrátil tři mečboly Berdycha a stáhl náskok svého soupeře na 4:5, ale více už stihnout nedokázal. Dnes skvěle servírující Berdych totiž čtvrtý mečbol proměnil esem, a Gasqueta tedy porazil za hodinu a půl 7:6 a 6:4.

Tenisový Hopmanův pohár smíšených dvojic v Perthu (Austrálie) - finále:

ČR - Francie 1:0 po úvodní dvouhře
Kvitová - Bartoliová 7:5, 6:1, Berdych - Gasquet 7:6 (7:0) a 6:4

 

Právě se děje

Další zprávy