Kvitová je podle Tenisové federace hráčkou roku

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
13. 12. 2011 13:50
Nejlepším juniorem je Veselý, deblistkou Peschkeová
Petra Kvitová.
Petra Kvitová. | Foto: Reuters

Praha - Česká tenistka Petra Kvitová je sice v žebříčku nejlepších tenistek stále ještě o pár bodů za Caroline Wozniackou, nicméně podle Mezinárodní tenisové federace (ITF) je jedničkou už teď.

ITF, která zastřešuje jak mužský (ATP) tak ženský tenis (WTA) totiž v úterý vyhlásila českou hráčku tenistkou roku. Nejlepším hráčem mezi muži pak zvolila Novaka Djokoviče.

Kvitová letos vyhrála šest turnajů, včetně legendárního Wimbledonu a Turnaje mistryň, ze třetí desítky pořadí v žebříčku WTA se posunula už na druhou příčku a na závěr sezony získala s českým týmem Fed Cup.

Čtěte také:

Kvitová je nejlepší. Češku vyhlásili za tenistku roku
Český tenis září. Kvitová a spol. zakončily rok snů

"Tuto cenu si budu opečovávat, je to třešnička na závěr nádherného roku, kdy jsem vyhrála Wimbledon, WTA Championships a spolu s českým týmem i Fed Cup. Byl to rok snů na který nikdy nezapomenu," prohlásila Kvitová na stránkách ITF.

Kvitová je navíc podle sázkové kanceláře Fortuna největší favoritkou, že se stane v příštím roce světovou jedničkou.

Ceny dostali i Veselý a Peschkeová

Kvitová ale nebyla zdaleka jedinou zástupkyní českého tenisu, která za letošní sezonu získala prestižní ocenění od ITF. Český úspěch ještě podtrhla deblistka Květa Peschkeová a také junior Jiří Veselý.

Peschkeová společně s Katarinou Srebotnikovou letos vyhrály šest turnajů, včetně tenisového Wimbledonu a na konci sezonu zůstaly v žěbříčku jako deblový pár číslo 1.

Květa Peschkeová s Katarinou Srebotnikovou.
Květa Peschkeová s Katarinou Srebotnikovou. | Foto: Reuters

"Jsem strašně hrdá na tuhle cenu. Byl to skvělý rok jak pro mě, tak pro Katarinu. Dosáhly jsme téměř všeho, čeho jsme chtěly, včetně Wimbledonu a postu světových jedniček," uvedla pro stránky ITF Peschkeová.

Jiří Veselý se stal nejlepším juniorem roku. Také on zakončil sezonu jako světová jednička, když v singlu i deblu vyhrál Australian Open a zahrál si finále na US Open (singl) i Wimbledonu (debl). Celkově vyhrál v této sezoně šest turnajů. "Tahle cena je pro mě velkou pobídkou, abychom dokázali, že jsem si jí zasloužil," prohlásil osmnáctiletý Veselý.

Jak Veselý, tak Kvitová s Peschkeovou se stali ve svých kategoriích nejlepšími tenisty poprvé v kariéře.

Anketa ITF za rok 2011:

Hráčka roku: Kvitová.

Hráč roku: Djokovič (Srb.).

Deblový pár roku - ženy: Peschkeová, Srebotniková (Slovin.).

Deblový pár roku - muži: B. Bryan, M. Bryan (USA).

Juniorka roku: Chromačovová (Rus.).

Junior roku: Veselý.

Tenisté na vozíku: Vergeerová, Scheffers (oba Niz.).

 

Právě se děje

Další zprávy