Kvitová královnou tenisu? Jedničkou může být už v lednu

Aleš Vávra Aleš Vávra
25. 12. 2011 19:30
Chystá se souboj mezi Kvitovou a Wozniackou
Petra Kvitová.
Petra Kvitová. | Foto: Reuters

Praha - Jednu jedinou otázku řeší před startem nové sezony ženský tenisový svět. Kdo nahradí Dánku Caroline Wozniackou na postu světové jedničky?

Většina odborníků se shoduje na jednom jménu. Petra Kvitová. Jednadvacetiletá Češka může za určitých okolností na vrchol vystoupat už v lednu.

Mladá tenistka v roce 2011 na okruhu kralovala. Vyhrála Wimbledon i Turnaj mistrů.

Čtěte také:

Kvitová je mezi dvanáctkou na nejlepší sportovkyni roku
Kvitová je nejlepší. Češku vyhlásili za tenistku roku
Český tenis září. Kvitová a spol. zakončily rok snů

A podle všeho má na to, aby se ještě zlepšovala. Momentálně totiž hraje nejrychlejší tenis z celé ženské scény. Způsob, jakým drtila soupeřky, připomněla někdejší éru neporazitelných sester Williamsových.

"Mentálně je velice silná. Hledá cestu dopředu, je agresivní, s radostí útočí na síti a nutí soupeřky chybovat. Vždycky zcela přirozeně vyřeší, co potřebuje, aby zápas vyhrála," básní o české tenistce legendární Švéd Mats Wilander.

Rozdíl činí 115 bodů

Kvitová zahájí sezonu na Hopmanově poháru, kde nepůjde o body do žebříčku WTA. V základní skupině se v Perthu společně s Tomášem Berdychem postaví právě Dánsku s Wozniackou. Obě hráčky tak přijdou o turnaj v Brisbane, kde Kvitová obhajuje 280 bodů za letošní titul.

Na Australian Open pak bude obhajovat 500 bodů za čtvrtfinále, zatímco Wozniacká 900 bodů za účast v semifinále. A vzhledem k tomu, že Kvitová na dánskou krásku ztrácí v žebříčku jen 115 bodů, jsou počty vcelku jasné.

Pokud Kvitová dojde stejně daleko jako Wozniacká, měla by jít před ní.

Foto: Reuters

Česká hvězda a hlavní adept na titul sportovce roku o postu světové jedničky nepřemýšlí. V průběhu podzimu musela neustále odrážet dotazy na toto téma.

„Teď jsem dvojka, budoucnost neřeším. Caroline bude hrát příští rok zase dobře, takže se uvidí," podotkla rodačka z Fulneku. Kouč David Kotyza zase upozorňuje na to, že boj o světový trůn se netýká pouze dvou tenistek.

„Těch holek je víc a rozdíly jsou strašně malé." Na vrchol znovu chtějí sestry Williamsovy a také Belgičanka Kim Clijstersová. Skvělou hru letos předváděla také Běloruska Azarenková, momentálně světová trojka.

Neusnout na vavřínech, to je hlavní motto

Důležitá pro Petru Kvitovou bude především neustálá práce na odstraňování chyb. Její hra je někdy poměrně zbrklá. Její agresivní styl hry někdy přináší až příliš velké riziko, které se nemusí vyplatit.

„Kvitová bude díky své hře vždycky nestabilní," podotýká Wilander. Češka je tedy pravým opakem Wozniacké. Ta sice nevyhrála ani jeden grandslamový turnaj, vyrovnané výkony jí ale zajistily to, že už druhým rokem končí sezonu jako číslo jedna.

Trenér David Kotyza chce v následujícím tenisovém roce na chybách zapracovat. „Petra má své rezervy, a když je tam najdeme a bude je zaplňovat a bude zdravá, tak má šanci být na vrcholu," podotkl kouč.

Pokud se Kvitové nepodaří dosáhnout na první místo žebříčku v prvních měsících nového roku, bude to mít později velice těžké. Na Wimbledonu totiž bude muset obhajovat body za celkový triumf.

 

Právě se děje

Další zprávy