Berdych odvracel mečbol, ale nakonec Tipsareviče zdolal

Jakub Šafránek Jaroslav  Šindelář Jakub Šafránek, Jaroslav Šindelář
23. 11. 2011 22:40
Berdych-Tipsarevič 2:6,6:3,7:6,Ferrer-Djokovič 6:3,6:1
Foto: Reuters

Londýn - Další dramatický duel proti srbskému tenistovi sehrál na Turnaji mistrů ve středu odpoledne Tomáš Berdych, který až v tie-breaku třetí sady udolal náhradníka za zraněného Andy Murrayho Janka Tipsareviče.

Srbského daviscupového reprezentanta a světovou devítku přemohl po setech 2:6, 6:3 a 7:6 (8:6). Ve zkrácené hře třetí sady navíc musel odvracet soupeřův mečbol.

Berdych si tak drží naději na účast v semifinále prestižního turnaje. O svém postupu (či konci) na Turnaji mistrů rozhodne český tenista v pátečním zápase se Španělem Davidem Ferrerem. K postupu mu stačí jakákoliv výhra, k prvnímu místo ve skupině pak výhra 2:0.

Ferrer totiž ve večerním zápase skupiny A rozdrtil světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče (6:3 a 6:1). Ferrer si tak zajistil postup do semifinále, naopak Djokovič už nemá postup ve svých rukou. Do hry o postup se po tomto výsledku dostal i Tipsarevič.  

Čtěte také:
Utkání jsme sledovali ŽIVĚ zde
Federer má jistý postup. Nadalovi nadělil kanára
Berdych měl Djokoviče na lopatě, v závěru ale selhal

První podání stálo Berdycha set

Do utkání s Tipsarevičem vstoupil rodák z Valašského Meziříčí každopádně hodně špatně. Vůbec mu nešel první servis (úspěšnost 40 %)  a při podání soupeře se jen málokdy dostal do hry.

Foto: Reuters

Za necelou půlhodinu tak Tipsarevič snadno sebral českému hráči dvě podání a pohodlně dokráčel k vítězství v první sadě 6:2.

Ve druhém setu Berdych o něco málo zlepšil první podání, ale hlavně začal umisťovat své údery směrem na základní čáru do hřiště, a tak i získávat body. Naopak Srb více chyboval a často nestíhal důvtipné Berdychovy náběhy na síť.

Jediný brejk se urodil za stavu 4:3 pro Berdycha, který si pak při svém podání již koncovku setu pohlídal.

Vítěze zápasu tak musela určit třetí sada. V ní si oba hráči celkem bez obtíží udrželi své podání až do stavu 6:6, a tak musel rozhodnout tie-break.

Berdych daroval Tipsarevičovi mečbol... a naopak

V něm oba hráči proměňovali výhodu na podání v body až do stavu 4:3, kdy Tipsarevič netrefil forhendem kurt a daroval Berdychovi minibrejk. Český tenista poté sice nejprve nezreturnoval soupeřův servis, ale hlavně pak (za stavu 5:4) obě svá podání pokazil.

Foto: Reuters

Mečbol měl tedy srbský tenista ale i když měl výměnu dobře rozehranou, nakonec míč zahrál těsně do autu. Následně vyrobil dvojchybu a rázem měl výhodu mečbolu na podání Berdych.

K jeho přetavení ve vítězství mu stačil tvrdý servis a náběh na síť. Tipsarevič totiž první podání jen s námahou odvrátil za síť a ještě navíc upadl, a tak stačilo míč pohodlně umístit do kurtu.

Berdych tedy slaví své první letošní vítězství na Turnaji mistrů (celkově druhé v kariéře) a může se jen těšit na páteční duel s Fererrem, jelikož má stále velice slušnou šanci na postup ze skupiny.

Výsledky:

Dvouhra - skupina A:

Berdych (7) - Tipsarevič (9-Srb.) 2:6, 6:3, 7:6 (8:6), Ferrer (5-Šp.) - Djokovič (1-Srb.) 6:3, 6:1.

Tabulka:

1. Ferrer 2 2 0 4:0 2
2. Berdych 2 1 1 3:3 1
3. Djokovič 2 1 1 2:3 1

4.

5.

Tipsarevič

Murray

1

1

0

0

1

1

1:2

0:2

0

0

Čtyřhra - skupina A:

B. a M. Bryanové (1-USA) - Linstedt, Tecau (6-Švéd./Rum) 6:2, 6:1, Bhúpathí, Paes (4-Ind.) - Melzer, Petzschner (7-Rak./Něm.) 7:5, 6:3.

Tabulka:

1. Bryan, Bryan 2 2 0 4:1 2
2. Lindstedt, Tecau 2 1 1 2:2 1
Bhúpathí, Paes 2 1 1 2:2 1
4. Melzer, Petzschner 2 0 2 1:4 0

 

Právě se děje

Další zprávy