Rok Kvitové. Po Wimbledonu ovládla i Turnaj mistryň

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
30. 10. 2011 18:45
Kvitová - Azarenková 7:5, 4:6, 6:3
Petra Kvitová se premiérově stane světovou tenisovou dvojkou
Petra Kvitová se premiérově stane světovou tenisovou dvojkou | Foto: Reuters

Istanbul - Petra Kvitová hned při své premiérové účasti na Turnaji mistryň klání osmi nejlepších tenistek roku ovládla, když ve finále porazila po téměř dvouapůlhodinové bitvě Bělorusku Viktorii Azarenkovou v poměru 7:5, 4:6 a 6:3.

Jednadvacetiletá česká tenistka se díky tomu v pondělí posune na "životní" druhé místo v žebříčku WTA, na světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska bude navíc ztrácet jen 115 bodů.

Zvítězit v premiéře na Turnaji mistryň se přitom dosud povedlo jen Američance Sereně Williamsové a Rusce Marii Šarapovové.

Minuta po minutě:
Sledovali jsme online, jak Kvitová vyhrála Turnaj mistryň

Wimbledonská vítězka z letošního roku, která navázala na triumf Jany Novotné z roku 1997, tak letos získala už šestý titul, což dokázala právě jen Wozniacká.

"Těžko hledám slova. Když jsem začínala sezonu, tak jsem si neuměla představit, že tady budu stát jako vítězka a budu mít i grandslamový titul. Je to jako sen," řekla Kvitová při slavnostním vyhlášení na dvorci.

Nasazená trojka nepohrála na turnaji ani jeden z pěti zápasů, a proto si do žebříčku připíše 1500 bodů. Na své konto si pak připíše 1,75 milionu dolarů (v přepočtu více než 30 milionů korun), a s velkou převahou tak zvítězí ve finančním žebříčku letošního roku.

"Je těžké prohrát, ale prohrála jsem s šampionkou. Hrála úžasně a odvedla skvělou práci," řekla Azarenková roztřeseným hlasem o české přemožitelce.

Peschkeová prohrála i třetí finále na Turnaji mistryň

Česká deblistka Květa Peschkeová se titulu na Turnaji mistryň nedočkala ani na třetí pokus.

Stejně jako loni neuspěla ve finále po boku Slovinky Katariny Srebotnikové. Nad jejich síly byly Američanky Liezel Huberová a Lisa Raymondová, které zvítězily dvakrát 6:4.

Američanky si naopak připsaly na své konto dohromady už šestý titul, společně však triumfovaly na Turnaji mistyň poprvé.

Letošní wimbledonské vítězky Peschkeová a Srebotniková přesto ukončí sezonu jako jedničky v hodnocení týmů.

Šestatřicetiletá Peschkeová, která prohrála i finále v roce 2008 po boku Australanky Rennae Stubsové, se stejně jako o patnáct let mladší krajanka Kvitová zúčastní příští víkend finále Fed Cupu v Moskvě proti Ruskám.

Výsledky:

Dvouhra - finále:

Kvitová (3) - Azarenková (4-Běl.) 7:5, 4:6, 6:3. 
Esa: 3:0. Dvojchyby: 1:3. Využité brejkboly: 5/12 - 4/9. Úspěšnost prvního podání: 62 procent - 56 procent. Čas: 2:28 hodin.

Čtyřhra - finále:

Huberová, Raymondová (2-USA) - Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) 6:4, 6:4.

 

Právě se děje

Další zprávy