Kvitová se ve finále Turnaje mistryň utká s Azarenkovou

ČTK Jakub Šafránek ČTK, Jakub Šafránek
29. 10. 2011 20:30
Ve finále debla si zahraje i Peschkeová
Petra Kvitová si zahraje finále.
Petra Kvitová si zahraje finále. | Foto: Reuters

Istanbul - Petra Kvitová si na tenisovém Turnaji mistryň zahraje o titul. V sobotním semifinále porazila Australanku Samanthu Stosurovou 5:7, 6:3 a 6:3.

Ve finále turnaje, který naposledy z českých tenistek vyhrála před čtrnácti lety Jana Novotná, se utká s Běloruskou Viktorií Azarenkovou, která povolila Rusce Věře Zvonarevové uhrát jen pět her.

Nedělní finále je na pořadu od 16:00 SEČ. Jeho vítězka se příští týden stane světovou dvojkou.

"Bylo to fantastické a je to nádherné být ve finále," sdělila Kvitová v rozhovoru na dvorci a poděkovala divákům za podporu.

Čtěte také:
Zápas Kvitová - Stosurová jsme sledovali online ZDE
Kvitovou dnes čeká Stosurová. Má už splněno?

Kvitová porazila Radwaňskou. V sobotu ji čeká Stosurová

"Bylo to moc těžké, protože Samantha výborně podávala a bylo těžké ji brejknout. V závěru nebylo snadné zápas ukončit, musela jsem se hodně soustředit, ale nakonec jsem to dokázala," dodala.

Vedle singlu bude mít Česká republika zastoupení i ve finále čtyřhry, kde se do finále podařilo postoupit páru Květa Peschkeová - Katarina Srebotniková. Od 14:00 SEČ se utkají s americkou dvojicí Liesel Huberová, Lisa Raymondová.

Parádní začátek vystřídal výpadek

Kvitová do semifinálového zápasu se Stosurovou vstoupila suverénně, když nejprve sebrala naprosto s přehledem soupeřce podání, poté sama využila svůj servis a následně si vypracovala dva brejkboly na 3:0.

Jenže ani jeden z nich neproměnila, a i když si ještě dokázala dvakrát podržet své podání, za stavu 4:3 se zlomil set pro Australanku.

Obzvláště v první sadě si prožila Kvitová několik perných chvil.
Obzvláště v první sadě si prožila Kvitová několik perných chvil. | Foto: Reuters

Stosurová totiž dokázala ze stavu 40:0 pro Kvitovou při podání soupeřky získat brejk pro sebe. Od té chvíle jako by ztratila Češka veškeré sebevědomí a začala kupit chyby.

Vše vyvrcholilo za stavu 5:6 pro Australanku, kdy Kvitová předvedla několik těsných úderů za lajny a darovala soupeřce dva setboly. Stosurová hned první z nich díky dobrému returnu a pohotové hře na síti proměnila. 

"Já neměla celý zápas pocit, že to nejde. Věřila jsem, že to zlomím a že ji brejknu. Přišlo to a potom jsem to musela jenom udržet," řekla Kvitová, která se snažila stoupnout si na druhý soupeřčin servis víc do kurtu.

"A už jsem podle nadhozu poznala, kam to asi půjde, a snažila jsem se výměny víc rozehrát, protože jsem výměny spíše vyhrávala."

Rychlý obrat dominantní Kvitové

Na začátku druhé sady byla sice Kvitová poněkud rozhozená, ale velice rychle se dokázala dát dohromady a nakonec své úvodní podání zvládla. V zápětí se jí navíc podařilo prolomit servis soupeřky. Rázem vedla 2:1 a šla na podání. 

To bez problémů udržela a navíc za stavu 3:1 měla tři brejkboly, ale stejně jako v prvním setu se jí této situace především vinou vlastních chyb nepodařilo využít.

Druhá a třetí sada ale jasně patřily české tenistce.
Druhá a třetí sada ale jasně patřily české tenistce. | Foto: Reuters

Tentokrát ale na promarněné šance nedoplatila. Za stavu 5:3 si totiž došla pro setbol, který díky nevynucené chybě soupeřky přetavila v zisk druhé sady.

V parádní jízdě pokračovala Kvitová i ve třetím setu, do nějž vtrhla šňůrou pěti her v řadě. Poté ale dokázala Stosurová i díky jednomu brejku snížit na 3:5 a najednou bylo zaděláno na drama.

Rodačka z Bílovce se ale nerozklepala a na podruhé při vlastním servisu nezaváhala. Čistou hrou si došla po dvou hodinách a pěti minutách pro svoji první finálovou účast na Turnaji mistryň v kariéře.

"Hrála jsem chytřeji než předtím, tolik jsem nekazila. Snažila se držet míč ve hře a dohrávat míče na síti. Ve druhém to byl od Petry takový hurikán, že Samantha nemohla skoro nic dělat. Samantha nehrála špatně, ale Petra byla agresivnější," řekl trenér David Kotyza.

"Potřebovala (Kvitová) uklidnit. Říkal jsem jí, že ji nesmí nechat takhle hrát, že musí hrát sama svůj tenis a pořád agresivně. A ona to zmáčkla," dodal Kotyza. 

"Neměla jinou šanci než hrát rychle. Šla do toho riskantně z obou stran a nedala mi tři hry šanci," řekla Kvitová.

Ve finále je deblistka Peschkeová

Ještě před zápasem Kvitové si na Turnaji mistryň účast v boji o titul zajistila i deblistka Květa Peschkeová, jež společně se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou zvítezily ve svém semifinále nad americko-kazašským párem Vania Kingová - Jaroslava Švedovová 6:3 a 6:4.

Stejně tak si o titul v neděli zahraje i Květa Peschkeová.
Stejně tak si o titul v neděli zahraje i Květa Peschkeová. | Foto: Reuters

Peschkeová se Srebotnikovou jsou nejvýše nasazeným párem miniturnaje. Ve finále se s Huberovou a Raymondovou, které ve druhém semifinále porazily v supertie-breaku loňské šampionky Argentinku Giselu Dulkovou a Italku Flavií Pennettaovou.

"Pokud se nám podaří vyhrát i finále, tak by to bylo fantastické," řekla Peschkeová, která smečí využila po hodině a 24 minutách první mečbol. "Od začátku jsme se do toho dostaly, nechybovaly jsme a jsme rády, že si můžeme zahrát finále," sdělila ČTK.

Česko-slovinský pár již letos vyhrál Wimbledon, tedy stejný turnaj, na kterém triumfovala ve dvouhře i Petra Kvitová.

Výsledky:

Dvouhra - semifinále:

Kvitová (3) - Stosurová (7-Austr.) 5:7, 6:3, 6:3, Azarenková (4-Běl.) - Zvonarevová (6-Rus.) 6:2, 6:3.

Čtyřhra - semifinále:

Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) - Švedovová, Kingová (3-Kaz./USA) 6:3, 6:4, Huberová, Raymondová (2-USA) - Dulková, Pennettaová (4-Arg./It.) 4:6, 6:3, 10:7.

 

Právě se děje

Další zprávy