Kvitová porazila Radwaňskou. V sobotu ji čeká Stosurová

Sport ČTK Sport, ČTK
28. 10. 2011 22:30
Kvitová-Radwaňská 7:6,6:3, Stosurová-Li Na 6:1,6:0
Petra Kvitová
Petra Kvitová | Foto: Reuters

Istanbul - Petra Kvitová zvládla na Turnaji mistryň v Istanbulu i třetí zápas. Polku Agnieszku Radwaňskou porazila 7:6, 6:3, bez ztráty setu vyhrála Červenou skupinu a v sobotním semifinále nastoupí proti Australance Samantě Stosurové.

V poledne českého času bude hrát o finále ve čtyřhře Květa Peschkeová a nejdříve od 14:00 Kvitová.

"Vůbec jsem nedoufala, že skupinu takhle zvládnu, je to neskutečné," řekla Kvitová v rozhovoru na dvorci a poděkovala divákům za podporu. V hledišti se objevily dívky s českými vlajkami namalovanými na obličeji a pokřiky: "Petra, Petra!"

Díky výhře Kvitové nad Radwaňskou 2:0 postoupila spolu s Češkou do semifinále i Ruska Věra Zvonarevová, která bude hrát s Běloruskou Viktorií Azarenkovou.

Čtěte také:
ŽIVĚ Kvitová porazila Radwaňskou 2:0 a půjde na Stosurovou

Z pohledu nadcházejícího finále Fed Cupu, v kterém hrají za týden Češky v Moskvě, může mít vrchol Turnaje mistryň v Turecku zajímavý konec. Případný souboj o titul Kvitová - Zvonarevová by totiž byl díky tomu mnohem napínavější.

Kvitová vstupovala do zápasu s jistotou semifinálové účasti, a proto nebyla v lehké situaci. "Asi to někde v hlavě bylo, že už to tam je, ale chtěla jsem vyhrát. Nejsem ten typ, co by šel na kurt a jenom to odpinkal. Proto jsem v prvním setu bojovala," řekla.

Agnieszka Radwaňská
Agnieszka Radwaňská | Foto: Reuters

Duel přirovnala ke čtvrtfinále Wimbledonu s Bulharkou Pironkovovou, v kterém vydřela třísetové vítězství. "Takový zápas je na turnaji potřebný a doufám, že to tak jako na Wimbledonu bude pokračovat," usmála se.

Kvitová úvod utkání s Radwaňskou nezvládala. Dělala chybu za chybou, hrála nepřesně a bez razance, až sama nad sebou kroutila nevěřícně hlavou.

"Byla jsem překvapená, jak se hýbe a kolik mi toho vrací, nebyla jsem na to připravená a byla jsem v rozpacích. Nevěděla jsem přesně, co mám dělat," řekla Kvitová.

Dokonce si za stavu 1:3 chtěla jít po zkaženém bekhendu sednout na lavičku, ale prohrávala teprve 15:40. Schovala hlavu do ručníku a game ztratila až o dva míče později.

Za stavu 1:4 přišel wimbledonskou vítězku zachránit na lavičku trenér David Kotyza. "Říkal jsem jí, že tomuhle se říká dívčí kapela Panika. Cítil jsem, že je zmatená, ale dostala se z toho sama a parádně," řekl Kotyza novinářům.

Trvalo ale ještě jednu hru, než v sobě Kvitová objevila svůj tenis. A pak se Radwaňská nestačila divit. Češka ji drtila rychlými míči jako v předešlých zápasech Zvonarevovou i světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska a bez problémů vyrovnala na 5:5.

Samantha Stosurová
Samantha Stosurová | Foto: Reuters

Kvitová se mocně povzbuzovala, hecovala po vítězných míčích a o sadu bojovala. Dokonce při jedné z bekhendových výměn začala hekat, ale jen jednou. I za podpory mladých tureckých fanynek s českou vlajkou na obličeji pak vyhrála tie-break.

Rodačka z Fulneku chtěla zápas ukončit ve dvou setech, aby ušetřila síly na semifinále proti Stosurové, a proto se snažila vyhrát každou výměnu. Ukázala vedle útoku také dobrou obranu, po které Radwaňská smečovala do autu.

Zisk brejku a vedení 2:0 v druhém setu ale ještě Kvitová neudržela. V sedmé hře musela tvrdě bojovat v nejnapínavějším gamu utkání o svůj servis. Třikrát odvrátila brejkbol, pomohlo jí dvakrát i jestřábí oko, ale nakonec podání uhájila a Polku zlomila.

"To byl parádní game od obou hráček a Petra to pak dohrála skvěle," chválil Kotyza. Zápas vyhrála Kvitová po proměněném prvním mečbolu za hodinu a 42 minut.

Pro Radwaňskou turnaj po prohře s Kvitovou skončil. Polce přitom stačilo k postupu vyhrát jeden set, k čemuž jí chyběl kousek.

Victoria Azarenková
Victoria Azarenková | Foto: Reuters

"O tom jsem nevěděla, soustředila jsem se na sebe," řekla Kvitová polským novinářům po utkání. Ti ruští zase česky poděkovali a zeptali se, zda myslela na Zvonarevovou. "Ne, jen na sebe," odpověděla.

V duelu o finále tak Kvitová potká Stosurovou, s kterou se dosud střetla dvakrát a oba zápasy vyhrála. Na grandslamovém French Open v roce 2008 i na melbournském Australian Open letos v lednu neztratila ani set.

"Bude to velký boj. Stosurová má výborné podání a její čop bude na tomhle povrchu nebezpečný," řekl Kotyza.

Vítězka US Open Stosurová postoupila do semifinále z druhého místa v Bílé skupině. V rozhodujícím duelu porazila Číňanku Li Na 6:1 a 6:0.

Azarenkovou připravila o neporazitelnost ve skupině Francouzka Marion Bartoliová, náhradnice za zraněnou Rusku Marii Šarapovovou. Běloruska strávila před semifinále na kurtu dvě a půl hodiny, zápas prohrála 7:5 a dvakrát 4:6.

Výsledky:

Červená skupina:
Kvitová (3) - Radwaňská (8-Pol.) 7:6 (7:4), 6:3.

Konečná tabulka:

1. Kvitová 3 3 0 6:0 3
2. Zvonarevová 3 1 2 3:5 1
3. Radwaňská 3 1 2 3:5 1
4. Wozniacká 3 1 2 3:5 1

Bílá skupina:
Stosurová (7-Austr.) - Li Na (5-Čína) 6:1, 6:0, Bartoliová (9-Fr.) - Azarenková (4-Běl.) 5:7, 6:4, 6:4.

Konečná tabulka:

1. Azarenková 3 2 1 5:2 2
2. Stosurová 3 2 1 4:2 2
3. Li Na 3 1 2 2:4 1
4. Bartoliová 1 1 0 2:1 1
5. Šarapovová 2 0 2 0:4 0

Sobotní program (začátek 12:00 SELČ):

Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) - Švedovová, Kingová (3-Kaz./USA), Kvitová (3) - Stosurová (7-Austr.), Azarenková (4-Běl.) - Zvonarevová (6-Rus.), Huberová, Raymondová (2-USA) - Dulková, Pennettaová (4-Arg./It.).

 

Právě se děje

Další zprávy