Šafářová porazila v Moskvě světovou osmičku Radwaňskou

ČTK ČTK
19. 10. 2011 21:30
Šafářová - A. Radwaňská (2-Pol.) 6:4, 4:6, 6:4
Lucie Šafářová
Lucie Šafářová | Foto: Sport

Moskva/Lucemburk - Lucie Šafářová porazila ve druhém kole turnaje v Moskvě druhou nasazenou Polku Agnieszku Radwaňskou 6:4, 4:6, 6:4 a překazila jí možnost kvalifikovat se na Turnaj mistryň.

K tomu potřebovala vítězka nedávného podniku v Pekingu vyhrát na Kremlin Cupu alespoň jeden zápas, což se jí nepovedlo.

V prvním kole měla Radwaňská volný los a souboj se Šafářovou po téměř dvou hodinách prohrála.

Díky vítězství české tenistky má ještě šanci zabrat poslední osmé místo na Turnaji mistryň v Istanbulu Francouzka Marion Bartoliová, která k tomu však potřebuje v Moskvě získat titul.

Čtěte také:
Češky vyzvou elitu. Radwaňskou, Cibulkovou, Azarenkovou
Zakopalová se Šafářovou si zahrají v Moskvě osmifinále

Čtyřiadvacetiletá Šafářová potvrdila, že se jí proti Radwaňské daří, a současnou osmou hráčku světa porazila počtvrté z pěti vzájemných utkání.

V prvním setu sice členka českého výběru pro finále Fed Cupu proti Rusku, které se bude hrát ve stejné hale jako Kremlin Cup, prohrávala už 0:3. Nepříznivý vývoj ale otočila a za 38 minut nakonec úvodní sadu získala.

Šafářová: Dobře jsem podávala a hrála agresivněji

Druhý set Šafářová těsně prohrála. Ve třetí sadě si tenistky dlouho držely vlastní servis až do sedmého gamu.

Foto: Reuters

V něm se česká hráčka i díky "prasátku" dostala k brejkbolu, který proměnila. Další dotek pásky přihrál Šafářové první mečbol, který ještě nevyužila, ale druhý už ano.

"Byl to velice těžký zápas. Do poslední chvíle jsme se tahaly o každý míč a jsem ráda, že jsem to dokončila vítězně," řekla ČTK Šafářová. "Asi rozhodlo, že jsem dobře podávala a hrála agresivněji," usoudila.

Radwaňské sice dnešní prohra zkomplikovala cestu na Turnaj mistryň, ale Šafářová uvedla, že se na to nemohla ohlížet. "Je to naše práce a každý chceme vyhrát, a tak jsem musela bojovat za sebe," dodala česká tenistka.

Ve čtvrtfinále ji čeká Ruska Věra Duševinová, s níž má bilanci 1:1. V utkání bude nicméně papírovou favoritkou, neboť Duševinová je nyní v žebříčku na 78. místě, o 51 příček za Šafářovou.

Strýcová vypadla, Benešová jde dál bez boje

Iveta Benešová postoupila bez boje do čtvrtfinále turnaje v Lucemburku. Její soupeřka ve druhém kole Ruska Maria Kirilenková k zápasu nenastoupila kvůli zranění kotníku.

Iveta Benešová
Iveta Benešová | Foto: Reuters

Ve čtvrtfinále může česká hráčka narazit na nasazenou jedničku Viktorii Azarenkovou z Běloruska, která vstoupila do soutěže vítězstvím nad Barborou Záhlavovou-Strýcovou. Světová trojka porazila českou tenistku 6:2 a 6:4.

Zatímco první set ztratila Záhlavová-Strýcová za 35 minut, ve druhé sadě favorizovanou soupeřku trápila téměř hodinu. Nakonec Azarenkové podlehla i ve druhém vzájemném duelu. Bělorusku nyní čeká Italka Alberta Briantiová.

Benešová vyrovnala díky odstoupení Kirilenkové vzájemnou bilanci s ruskou soupeřkou na 2:2. V úvodu sezony ji poprvé porazila hladce ve dvou setech na Australian Open.

Sedmá nasazená Kirilenková neodehrála v soutěži ani jeden celý zápas. V prvním kole jí utkání ve třetím setu za stavu 0:3 vzdala Španělka Carla Suárezová.

Výsledky:

Moskva - dvouhra - 2. kolo:

Šafářová - A. Radwaňská (2-Pol.) 6:4, 4:6, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:

Čermák, Polášek (1-ČR/SR) - Stachovskij, Južnyj (Ukr./Rus.) 7:5, 4:6, 10:7.

Peschkeová, Srebotniková (1-ČR/Slovin.) - Llagosteraová, Parraová (Šp.) 4:6, 6:0, 10:4.

Čtvrtfinále:

Grandinová, Uhlířová (3-JAR/ČR) - Hercogová, Pěrvaková (Slovin./Rus.) 4:6, 6:3, 13:11.

Lucemburk - dvouhra - 1. kolo:

Azarenková (1-Běl.) - Záhlavová-Strýcová 6:2, 6:4.

Dvouhra - 2. kolo:

Benešová - Kirilenková (7-Rus.) bez boje.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Hradecká, Makarovová (2-ČR/Rus.) - Parmentierová, Sfarová (Fr./Tun.) 7:5, 6:3.

 

Právě se děje

Další zprávy