Berdych končil v drsných křečích. Ale Česko vede 2:0

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
16. 9. 2011 15:29
Štěpánkovi i Berdychovi stačily na výhru tři sety
Tomáš Berdych
Tomáš Berdych | Foto: Reuters

Praha - Čeští tenisté výrazně nakročili k záchraně ve Světové skupině Davisova poháru, když v prvním dni baráže s Rumunskem vyhráli oba duely.

Dopoledne nejprve Radek Štěpánek deklasoval Adriana Ungura 6:3, 6:2, 6:0 a ani set nepustil ani Tomáš Berdych Victoru Crivoiovi, jehož porazil 6:3, 6:3 a 7:6.

Tomáš Berdych v úplném závěru zápasu bojoval s obrovskými křečemi v noze, využil kvůli tomu až pátý mečbol. Tie-break posledního setu odehrál v podstatě ve stoje a na obrovské riziko.

Zápas pokračuje v sobotu, kdy je od 11 hodin na programu čtyřhra. Do té by měli nastoupit znovu Štěpánek s Berdychem, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí. Nahradili by tak původně nahlášené Lukáše Rosola a Jana Hájka.

Čtěte také:
Baráž Davis cupu Rumunsko - Česko sledujeme ŽIVĚ
Nadal vybojoval první bod s Francií, Federer srovnal

Ungur Štěpánka trápil jen v úvodu prvního setu, v němž si vypracoval šest brejkbolů, jenže ani jeden z nich nevyužil. Český hráč získal postupem času potřebný klid a utkání opanoval.

Radek Štěpánek
Radek Štěpánek | Foto: Reuters

"Nevěděl jsem co od něj čekat a překvapil mě, jak hrál první dva tři gamy rychle. Jakmile jsem si na jeho hru zvykl, tak to bylo dobré. Prvním brejkem jsem dostal zápas pod kontrolu a měl ho v moci až do konce," řekl Štěpánek.

To Berdychův zápas se vyvíjel opačně. Na ukořistění prvního setu mu stačil jediný brejk a druhý získal povedenou koncovkou. Ve třetí sadě však Crivoi srovnal z 0:3 na 3:0 a rodilo se drama, čemuž napomohly také zdravotní potíže Berdycha. Devátý hráč ale vytrval a šestým mečbolem duel ukončil.

Bezprostředně po zápase se však Berdych necítil vůbec dobře. "Sám se nepřestávám divit, co se se mnou na kurtu dělo. Je to poprvé v životě, co mám křeče. Nikdy jsem je neměl ani po třech čtyřech hodinách a teď už po dvou v obou stehnech zepředu i zezadu," sdělila česká jednička prostřednictvím televizních kamer.

"Já jsem tohle ještě nezažil a nevím, co to se mnou udělá, jak se budu cítit. Čtyřhra je něco jiného, ale budu čekat do posledního možného okamžiku a rozhodneme se, jak se budu cítit," vyjádřil Berdych své pochybnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy