Davis Cup ŽIVĚ: Češi se už po čtyřhře zachránili mezi elitou

Sport Sport
17. 9. 2011 13:45
Přečtěte si online reportáž z baráže o Světovou skupinu Davisova poháru mezi tenisty Rumunska a Česka, která se hraje na antuce v Bukurešti. Češi si už po sobotní čtyřhře zajistili záchranu v elitní Světové skupině, po vítězství v obou pátečních dvouhrách totiž vedou 3:0 na zápasy. Český pár Tomáš Berdych, Radek Štěpánek porazil v rozhodujícím zápase rumunskou dvojici Horia Tecau, Marius Copil v poměru 3:6, 6:3, 6:0 a 6:2.
Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem
Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem | Foto: Czech Davis Cup Team

Minuta po minutě

- Tímto se s vámi loučím a u další online reportáže z tenisu se s vámi těším na shledanou. 

- Nyní budou moci v klidu sledovat středeční los, který jim určí soupeře pro únorové 1. kolo příštího ročníku. Češi v něm budou mezi nasazenými týmy.  

- Češi po jistotě záchrany do nedělních dvouher nasadí s nejvyšší pravděpobností nováčka v týmu Lukáše Rosola a Jana Hájka. 

2:6=1:3 na sety Češi vítězí v poměru 3:6, 6:3, 6:0 a 6:2, získávají třetí bod a už po sobotě se jako vůbec první tým zachraňují v elitní Světové skupině. Vítězným míčem českého páru bylo symbolicky Štěpánkovo eso. 

2:5 40:15 a dva mečboly pro český pár. 

2:5 A hned první brejkbol Češi využívají. Berdych zahrál výborný return Tecauovi pod nohy, který si s ním neporadil. Na vítězství v zápase jde podávat Štěpánek. 

2:4 0:40 a tři klíčové brejkboly pro Česko. 

2:4 A ani Berdych neměl při svém podání potíže, uhrál si ho stejně jako Štěpánek čistou hrou. Podávat nyní půjde Tecau. 

2:3 I když udělal Copil dvě dvojchyby, druhý gembol se Rumunům proměnit podařil. Podávat nyní půjde Berdych. 

1:3 V nejrychlejší hře zápasu si Štěpánek pomohl servisem a za pomoci Berdycha uhrál čistou hru. Podávat nyní bude Copil. 

1:2 Rumuné po osmi hrách konečně bodují. Za stavu 15:30 si pomohl Tecau servisem a pak Berdych v nouzi dvakrát loboval za základní čáru. Podávat nyní půjde Štěpánek. 

0:2 Berdych brejk potvrzuje a posílá český pár do vedení 2:0. Za stavu 40:15 se sice Copil blýsknul vítězným returnem, pak ale Berdych zakončil hru esem. Podávat nyní jde Tecau. 

- Odbočka do finále turnaje WTA v Taškentu. Eva Birnerová nedotáhla cestu turnajem do vítězného konce. Ve svém prvním finále dvouhry na okruhu WTA prohrála s nejvýše nasazenou Ksenií Pěrvakovou z Ruska 3:6 a 1:6. 

0:1 Na pátý pokus Češi brejkbol využívají. Získávají tak osmou hru v řadě. Pomohl jim opět Copil, který vyhodil forhend za základní čáru. Podávat na potvrzení brejku jde Berdych. 

0:0 Znovu brejkbol pro český pár. Po přímém bodu Copila ze servisu poté stejný hráč poslal forhend za základní čáru. 

0:0 Výhoda a další brejkbol pro Čechy. Tecauova smeč končí za základní čarou. 

0:0 Shoda. Rumuni všechny brejkboly odvrátili. První Tecau volejí, druhý Copil servisem a při třetím zahrál Berdych do sítě. 

0:0 0:40 a tři brejkboly pro Česko. 

0:0 Začíná čtvrtý set, na podání jde Copil. 

0:6=1:2 na sety Češi hned první setbol ve třetí sadě využívají a udělují Rumunsku kanára. Výměnu zakončila velká paráda a tradiční Štěpánkova kulišárna. Do poslední chvíle čekal a poté poslal na síti křižný úder k čáře, který Copil nedoběhl. 

0:5 40:30 a setbol pro Česko. Češi sice prohrávali 0:30, pak si ale Štěpánek dvakrát pomohl dobrým servisem a poté poslal Tecau volej za základní čáru. 

0:5 Češi vedou 5:0, když využili hned první brejkbol. Štěpánkovi se opět povedl return a Tecau poslal míč do sítě. Nyní bude na zisk třetího setu podávat Štěpánek. 

0:4 15:40 a další dva brejkboly pro Česko. Za stavu 15:15 opět výborně returnoval Štěpánek a poté jej znovu napodobil Berdych. 

0:4 A také Berdych na svém podání brejk potvrzuje. Za stavu 0:15 si pomohl třikrát dobrým servisem a poté poslal Copil forhendový return do sítě. Nyní jde podávat Tecau. 

0:3 A druhý brejkbol Češi využívají. Nejdříve poslal Berdych prohoz za základní čáru, pak mu ale pomohla páska, která poslala jeho úder mimo Copilův dosah. Podávat na další potvrzení brejku jde nyní Berdych. 

0:2 15:40 a další dva brejkboly pro Česko. Za stavu 15:15 poslal Copil forhendový volej za základní čáru a pak udělal dvojchybu. 

0:2 A Češi brejk potvrzují, když Štěpánek na servisu ztratil jediný fiftýn. Podávat nyní půjde Copil. 

0:1 A Češi hned první brejkbol ve třetí sadě využívají. Opět výborný return Štěpánka, který si díky tomu vypracoval dobrou pozici na síti a razantní smečí výměnu ukončil. Nyní půjde podávat na potvrzení brejku. 

0:0 15:40 a hned na úvod dva brejkboly pro český pár. Za stavu 15:15 nejdříve výtěčně returnoval Štěpánek, v další výměně jej pak napodobil Berdych a Štěpánek ji zakončil přesnou smečí. 

0:0 Začíná třetí set, na podání jde Tecau. 

- Pohled na ostatní čtyřhry v barážových zápasech. Australané vedou proti Švýcarsku 2:1 na zápasy, a jsou tak blíže k návratu do Světové skupiny než soupeř. Roger Federer sice v pátek porazil v souboji bývalých světových jedniček Lleytona Hewitta a vyrovnal stav duelu na 1:1, po boku Stanislase Wawrinky však ve čtyřhře nestačil na Hewitta s Markem Guccionem, kteří triumfovali v poměru 2:6, 6:4, 6:2 a 7:6. Na 1:2 na zápasy snížili v Tokiu Indové, když dvojice Maheš Bhupáthí, Rohan Bopanna zvítězila ve čtyřhře nad Juičim Sugitou a Tacumou Item v poměru 7:5, 3:6, 6:3 a 7:6. 

3:6=1:1 na sety Češi získávají druhý set a srovnávají stav na 1:1. Poslední výměnu po dobrém prvním servisu Štěpánka zakončil nekompromisní smečí Berdych. 

3:5 40:15 a dva setboly pro český pár. 

3:5 Copil ztratil jen jeden fiftýn a Rumuni snížili na 3:5. Podávat na vítězství v setu nyní bude Štěpánek. 

2:5 Češi odvrátili dva brejkboly a jsou jen jednu hru od zisku druhého setu. Nejdříve Copil poslal halfvolej do sítě, poté returnoval za základní čáru a nakonec returnoval mimo kurt i Tecau. Podávat na udržení v setu jde nyní Copil. 

2:4 Výhoda pro Rumuny a další brejkbol. Po přímém bodu Berdycha ze servisu poslal Štěpánek volej těsně za základní čáru. 

2:4 30:40 a brejkbol pro Rumuny. Za stavu 15:15 udělal Berdych dvojchybu, pak ale Štěpánek poslal volej na základní čáru. Tecau se však vzápětí blýsknul přesným forhendem po lajně. 

2:4 A Češi získávají první svůj brejk v zápase. Berdych nejdříve dobře returnoval a poté vytloukl Tecaua do autu. Nyní jde na potvrzení brejku podávat právě Berdych. 

2:3 A znovu brejkbol. Nejdříve pomohlo prasátko Tecauovi, poté Štěpánkovi. 

2:3 A další brejkbol. Po Tecauově přímém bodu ze servisu dobře returnoval Štěpánek a Berdych poté smečoval mimo dosah Tecaua. 

2:3 Výhoda a další brejkbol pro Čechy. Berdych se natáhl na síti na prohoz a vytloukl Copila do autu. 

2:3 Shoda. Berdychův return skončil v síti, Štěpánek pak nedosáhl na druhé Tecauovo podání, ale pak Rumun udělal dvojchybu. 

2:3 Češi mají brejkbol. Štěpánek předvedl z forhendu vítězný prohoz mezi oba hráče. 

2:3 40:40. Za stavu 0:15 se Berdychovi dvakrát nepovedl lob, smečí se jednou zaskvěl Copil, jenže pak Tecau zahrál úder mimo kurt a pak Štěpánek srovnal chytrým úderem pod Copilovy nohy. 

2:3 Za stavu 0:30 si Štěpánek pomohl třikrát servisem, když napotřetí získal bod smečí Berdych. Hru zakončil Tecau úderem do sítě. Podávat nyní bude právě on. 

2:2 Copil uhrává čistou hru a srovnává na 2:2. Na podání jde Štěpánek. 

1:2 Za stavu 40:15 poslal Berdych forhend do sítě, pak se mu ale povedl servis a Tecau returnoval mimo síť. Jako poslední ve druhém setu bude podávat Copil. 

1:1 Za stavu 30:30 se Tecau dvakrát trefil do servisu, po tom druhém zakončil Copil hru přesnou smečí. Podávat nyní jde Berdych. 

0:1 Štěpánek ztratil jediný fiftýn a poslal český pár do vedení. Nyní bude podávat Tecau. 

0:0 Začíná druhý set, na podání jde Štěpánek. 

6:3=1:0 na sety Rumuni získávají první set. Tecau ho zakončil esem. 

5:3 40:15 a dva setboly pro Rumuny. 

5:3 Berdych tentokrát svůj servis uhájil, Rumuni uhráli jen jeden fiftýn. Nyní však bude Tecau podávat na vítězství v prvním setu. 

5:2 Rumuni odvrátili dva brejkboly a důležitou sedmou hru získali pro sebe. Štěpánek vrátil Copilovo podání mimo kurt a Tecauova smeč skončila přesně na základní čáře. Podávat nyní bude Berdych, který jako jediný přišel o svůj servis. 

4:2 Shoda. Štěpánkův těsný aut a Berdychův úder do pásky na returnu znamenaly shodu. Berdych pak poslal lob za základní čáru, poté však vytloukl na Tecaua do autu. 

4:2 15:40. Češi mají dva brejkboly. Za stavu 15:0 pro Rumuny zahrál Štěpánek volej do Copila, pak se uvedl výborným lobem, po němž přišel Copilův úder do sítě. Berdych pak předvedl bekhendový prohoz přesně na lajnu. 

4:2 Štěpánek opět svůj servis uhájil, tentokrát čistou hrou a dal českému páru naději na zdramatizování setu. Podávat nyní bude Copil. 

4:1 Rumuné brejk potvrdili. Češi sice vedli 30:0, jenže pak si Tecau pomohl dvakrát servisem a jednou přesnou smečí ven z kurtu a nakonec udělal Štěpánek nevynucenou chybu z bekhendu do sítě. Podávat nyní bude Štěpánek. 

3:1 Rumuné získávají brejk. Po dvou přesných volejích Tecaua vedli Rumuné 30:0, pak sice zahrál Copil těsně za základní čáru, jenže Berdych, který dnes slaví 26. narozeniny, zahrál dvakrát volej do sítě. Podávat na potvrzení brejku nyní bude Tecau. 

2:1 Za stavu 15:15 se třikrát trefil do podání Copil a Češi vždy returnovali do sítě. Jako poslední ze všech čtyř hráčů bude podávat Berdych. 

1:1 Češi sice prohrávali po prohozu Tecaua a vytlučení Berdycha na síti 0:30, pak však Štěpánek čtyřikrát v řadě dobře podal a Češi díky tomu svůj servis uhájili. Nyní bude podávat Copil. 

1:0 Tecau si uhájil své podání zcela suverénně, s pomocí Copilových smečí a Berdychovy nevynucené chyby neztratil ani jeden fiftýn, podávat nyní bude Štěpánek. 

0:0 Začíná první set, na podání jde Rumun Tecau. 

- Všichni čtyři tenisté jsou už na kurtu, zápas začne zhruba z pět minut. 

- Zatímco Berdych se Štěpánkem v Davisově poháru spolu ve čtyřhře sedmkrát vyhráli a prohráli jen jednou - ve finále před dvěma lety ve Španělsku, Tecau s mladíkem Copilem budou hrát v Davis Cupu spolu poprvé. Třináctý deblista světa Tecau však patří k nejlepším hráčům ve čtyřhře. Po boku Švéda Linstedta si zahrál loni i letos ve finále Wimbledonu. 

- Berdychovu účast ohrožovaly křeče, s nimiž dohrával páteční dvouhru proti Victoru Crivoiovi. Po boku svého tradičního parťáka Štěpánka, který v první dvouhře rovněž bez ztráty setu porazil rumunskou jedničku Adriana Ungura, však do čtyřhry přeci jen nastoupí. "Oba jsou v pořádku, tým v čele s Pavlem Kolářem dal Tomáše přes noc do pořádku, a tak jsme si ráno potvrdili, že nastoupí naše nejsilnější sestava a bude bojovat o rozhodující bod," uvedl na Facebooku českého týmu kapitán Jaroslav Navrátil.  

- Dobrý den, vítám vás u pokračování baráže o Světovou skupinu Davisova poháru mezi tenisty Rumunska a Česka, který se hraje na antuce v Bukurešti. V sobotu od 11 hodin nastoupí ke čtyřhře rumunská dvojice Horia Tecau, Marius Copil proti českému páru Tomáš Berdych, Radek Štěpánek. Pokud se Čechům podaří zvítězit, zajistí si záchranu ve Světové skupině, protože po pátečních dvouhrách vedou 2:0 na zápasy. 

- Otázkou však je, jestli do čtyřhry, která v sobotu začíná v 11:00 SELČ, nastoupí vedle Radka Štěpánka i Tomáš Berdych, jehož v závěru zápasu viditelně v pohybu limitovaly křeče do stehna. 

6:7=0:3 na sety Je konec - Češi vedou po pátku a o udržení ve Světové skupině mohou rozhodnout už v sobotní čtyřhře. Crivoi vrátil po dobrém Berdychově returnu míč jen do sítě a Berdych vyhrává v poměru 6:3, 6:3 a 7:6 (7:4). 

6:6 4:6 - Po úderu za základní čáru Berdych nevyužívá další mečbol. 

6:6 3:6 a další tři mečboly pro Berdycha. 

6:6 3:5 po technickém servisu. 

6:6 3:4 pro Berdycha. Po výborném returnu poslal Crivoi míč do autu a Berdych má minibrejk. 

6:6 3:3 Po autu Crivoie má však Berdych minibrejk zpátky. 

6:6 3:2 pro Crivoie. První minibrejk pro Rumuna. Forhendem se trefil přesně na čáru. 

6:6 2:2 Crivoi se snažil využít indispozice Berdycha, pokus o kraťas však poslal do sítě. 

6:6 2:1 pro Crivoie. Oba tenisté si zatím svůj servis drží. 

6:6 Berdych, který je sužován křečmi do stehna, riskoval, třikrát však poslal return do autu. O vítězi třetí sady tak rozhodne tie-break. 

5:6 A další mečbol pro Berdycha. Dvakrát trefil z returnu přesně základní čáru. 

5:6 Výhoda Crivoi. Po Berdychově returnu za základní čáru si Rumun opět pomáhá servisem. 

5:6 A další mečbol. Berdych zahrál return bekhendem přesně do rohu, Crivoi vrátil do sítě. 

5:6 40:40 První mečbol Crivoi odvrátil servisem, druhým výborným bekhendovým prohozem. 

5:6 15:40 Berdych si po dvou autech Crivoie vypracoval dva mečboly. 

5:6 Za stavu 30:40 měl Crivoi brejkbolem, ale poté si pomehl dobrým servisem a následnou smečí po přechodu na síť. Díky dalšímu dobrému servisu si vypracoval výhodu, a i když ji Crivoi odvrátil, následně si Berdych vypracoval další gembol, a ten díky Crivoiově autu proměnil. 

5:5 Crivoi však při svém servisu nezaváhal, a třetí sada tak směřuje do zajímavé koncovky. 

4:5 Berdych získává servis čistou hrou a při Crivoiově servisu bude útočit na zisk celého zápasu. 

4:4 Nejdelší hru zápasu pro sebe získal Crivoi. Zatímco Berdych jeden svůj brejkbol nevyužil, Rumun svůj čtvrtý gembol ano. 

3:4 Po třech vyhraných hrách Crivoie se Berdych konečně chytil a při svém servisu uhrál čistou hru. 

3:3 Crivoi si pomohl na servisu, Berdychovi povolil jen jeden fiftýn a srovnává na 3:3. 

2:3 Berdych vrací Crivoie do hry. Za stavu 30:40 totiž udělal dvojchybu a Rumun teď bude usilovat o vyrovnání stavu ve třetím setu. 

1:3 Tentokrát Crivoi bez potíží svůj servis uhájil a udržel se ve hře o zdramatizování zápasu. 

0:3 Berdych potvrzuje brejk čistou hrou a už je jen tři hry od zisku druhého bodu pro Česko. 

0:2 Berdych začal třetí set výborně, bere Crivoiovi servis. Využil za stavu 30:40 hned první brejkbol, když ve forhendové přestřelce poslal Crivoi míč za základní čáru. 

0:1 Crivoi sice dokázal dotáhnout hru na shodu, pak však poslal míč těsně do autu a první hru třetího setu pak Berdych zakončil esem. 

0:0 Začíná třetí set, na podání jde Berdych. 

3:6=0:2 na sety Berdych za stavu 30:40 využil hned svůj první setbol ve druhém setu a získal jej opět v poměru 6:3. Za stavu 30:30 udělal Crivoi dvojchybu a pak trefil míček rámem rakety daleko do autu. 

3:5 Berdych sice i tentokrát čelil brejkbolu, za stavu 30:40 se mu však povedlo Crivoie rozpohybovat a hru zakončil povedeným kraťasem na síti. Při shodě si pak pomohl přímým bodem ze servisu a hru poté zakončil esem.  

3:4 Berdychovi se podařil re-brejk. Crivoi za stavu 0:40 poslal z forhendu míč těsně do deblového koridoru, a při svém podání tak neuhrál ani jeden fiftýn.  

3:3 Rumuni získávají svůj první dnešní brejk. Crivoi se dostal za stavu 15:40 k prvním dvěma brejkbolům v zápase a hned ten první po Berdychově nevynucené chybě z forhendu, kdy míč skončil daleko za základní čarou, využil.  

2:3 Za stavu 30:30 Berdych nevrátil Crivoiův servis na druhou stranu, pak si Rumun znovu pomohl servisem, zahnal Berdycha do rohu kurtu, a ten v nouzi poslal míč do sítě. 

1:3 Berdych potvrzuje brejk velmi rychle - čistou hrou. 

1:2 Tentokrát Berdych za stavu 15:40 využil hned svůj první brejkbol a ujímá se vedení 2:1. 

1:1 Zato při svém podání ukazuje Berdych velkou dominanci. Crivoi se ještě nedostal k jedinému brejkbolu. 

1:0 Berdych sice vedl 40:15 a měl dva brejkboly, jenže ten první odvrátil Crivoi dobrým servisem a při druhém udělal Tomáš nevynucenou chybu, když v dobré pozici poslal míč za základní čáru. Pak vrátil Berdych míč jen do sítě a poté znovu udeřil míč natolik silně, že skončil za základní čarou. 

0:0 Začíná druhý set, na podání jde Crivoi. 

3:6=0:1 na sety Berdych servis získává a první set vyhrává v poměru 6:3. Po druhém Berdychově podání poslal Rumun svůj úder do autu. 

3:5 40:30 Berdych má setbol. Získal ho přímým bodem z podání. 

3:5 30:30 Crivoiův forhend zastavila páska a míček skončil na Rumunově polovině. 

3:5 15:30 Nevynucená chyba Crivoie z bekhendu. 

3:5 0:30 Crivoi vede poprvé při Berdychově servisu o dva body. Nejdříve Berdycha umě prohodil z forhendu a pak Berdych zahrál v nouzi z bekhendu do sítě. 

3:5 I tentokrát Crivoi podání uhrál. Za stavu 40:30 měl Berdych dobrou příležitost uhrát shodu, křižným forhendem ven z kurtu však poslal míč za základní čáru. Nyní však bude podávat na vítězství v setu. 

2:5 Berdych uhrál čistou hru, a potvrdil tak svou suverenitu na servisu. K zisku prvního setu už mu chybí jen jedna hra. 

2:4 Přestože Berdych dokázal ze stavu 0:40 dotáhnout hru na shodu, což zopakoval i vzápětí, dvěma těsnými auty za základní čáru přece jen povolil Crivoiovi získat svůj servis. 

1:4 Berdych zůstává trpělivý, čeká na výhodnou pozici a poté tvrdým úderem zpravidla z forhendu výměnu ukončuje. Ani při svém třetím gemu na servisu neměl problémy si jej uhrát.  

1:3 Crivoi tentokrát svůj servis uhájil. Za stavu 30:30 nadzvedla Berdychův úder páska a Crivoi poslal bekhend přesně k čáře. Poté si pomohl náběhem na síť a halfvolejem poslal forhend mimo Berdychův dosah. 

0:3 Crivoi sice dokázal při Berdychově servisu dotáhnout hru na shodu, Berdych však dvěma nekompromisními forhendy do rohu kurtu drama nepřipustil. 

0:2 Berdych navazuje na Štěpánka. Hned při prvním servisu Crivoie získává brejk, když i tentokrát povolil soupeři jen jeden fiftýn. 

0:1 A Berdych svou hru bez problémů získává. Sice ztratil první výměnu, díky dobrému servisu však získal další čtyři v řadě. 

0:0 Zápas začíná, na podání jde Berdych. 

- Berdych i Crivoi už jsou na kurtu. Zápas začne zhruba za pět minut. 

- Rozehrána už je i první dvouhra semifinále mezi Španělskem a Francií. V Córdobě k ní nastoupili světová dvojka Rafael Nadal a Francouz Richard Gasquet. 

- Pohled na ostatní zápasy baráže. Japonci vedou v Tokiu nad Indií 2:0, když Sugita nejdříve porazil Devvarmana 6:3, 6:4 a 7:5 a poté japonská jednička Nišikori poměrem 6:3, 6:2 a 6:2 zdolal Bopannu. Vyrovnaný stav 1:1 na zápasy je v Sydney, kde hrají Australané se Švýcary. Tomic nejdříve porazil Wawrinku 4:6, 6:4, 6:3 a 6:3. V souboji bývalých světových jedniček pak Hewitt prohrál s Federerem 7:5, 6:7, 2:6 a 3:6. V Potchefstroomu je rozehrána první dvouhra zápasu mezi Jižní Afrikou a Chorvatskem. Jihoafričan Anderson vede nad Dodigem 2:0 na sety, první set vyhrál 6:3, druhý pak 6:4. 

- Zhruba za 15 minut přijdou na kurt oba aktéři druhé dnešní dvouhry - česká jednička Tomáš Berdych a rumunská dvojka Victor Crivoi. 

0:6=0:3 na sety Je konec. Ungur posílá return do sítě a Štěpánek získává první dvouhru v poměru 6:3, 6:2, 6:0. 

0:5 40:15 První nevyužit. Štěpánek posílá z bekhendu míč do sítě. 

0:5 Tři mečboly pro Štěpánka. Ungur poslal snadnou smeč do sítě. 

0:5 30:0 Přímý bod z podání. 

0:5 15:0 Ungurův return končí v autu. 

0:5 Štěpánek nyní zahrál dva vynikající vítězné míče a po dalším brejku bude podávat na vítězství v zápase. 

0:4 40:40 Štěpánek se parádně trefil do returnu 

0:4 40:30 Po dlouhé době vítězný míč Ungura a hned po něm přišel další. Nejdříve po lajně z bekhendu a poté křížným forhendem. 

0:4 15:30 Po křížném Štěpánkově bekhendu do rohu, poslal Ungur míč do sítě. 

0:4 15:15 Štěpánkův kraťas končí na pásce. 

0:4 0:15 po Ungurově nevynucené chybě. 

0:4 Štěpánek opět pomohl servisem, poprvé poslal Ungur return do autu, pak Štěpánkův servis stačil jen tečovat raketou. 

0:3 Shoda. Štěpánek jej však odvrací dobrým servisem, Ungur stihl vrátit míč jen do sítě. 

0:3 Výhoda Ungur. Rumun předvedl výborný return a po dlouhé době se dostal k brejkbolu. 

0:3 40:40 A další Štěpánkova nevynucená chyba. Tentokrát posílá míč za základní čáru z bekhendu. 

0:3 40:30 Štěpánkův forhend od základní čáry končí v autu. 

0:3 40:15 Ungur vrátil míč těsně za síť, Štěpánek ale v dobré pozici poslal bekhendem míč do sítě. 

0:3 40:0 Štěpánkovo eso. 

0:3 30:0 Výborný Štěpánkův kraťas, Ungur stihl míč poslat jen do sítě. 

0:3 15:0 Dobré první podání vrátil Ungur jen do sítě. 

0:3 Štěpánek získává další brejk. Ungur byl v dobré pozici na téčku, z forhendu však posílá míč daleko do autu. 

0:2 Výhoda Štěpánek po další Ungurově dvojchybě. 

0:2 Shoda. Po jedné z mála delších výměn poslal Ungur míč z forhendu do sítě. 

0:2 Výhoda Ungur. štěpánkův return končí v síti. 

0:2 Shoda. Štěpánek nepříliš razantním, ale dobře umístěným returnem nedal šanci Ungurovi zareagovat. 

0:2 40:30 Teď jako by to chtěl odčinit, Štěpánek jeho podání nestačil vrátit do kurtu. 

0:2 30:30 Ungurovi podání nejde. Předvádí jednuu z mnoha dvojchyb. 

0:2 30:15 Štěpánkův úder končí z forhendu za základní čarou. 

0:2 15:15 Ungurovi se nepovedl volej, Štěpánek jej poté přeloboval a Ungur zahrál zády k síti míč jen so ní. 

0:2 15:0 Štěpánkův úder končí za základní čarou. 

0:2 Tentokrát se Štěpánkovi prohoz povedl, Ungur se ho ani nepokusil doběhnout. Štěpánek tak potvrzuje svůj brejk. 

0:1 Výhoda Štěpánek po jeho esu. 

0:1 40:40 Štěpánek se pokusil zakončit hru kraťasem, Ungur ho však doběhl a zahrál povedený křižní bekhendový prohoz. 

0:1 40:30 Ungur trefil při returnu míč rámem a Štěpánek má gembol. 

0:1 30:30 Po špatném odskoku míče posílá Štěpánek balónek za základní čáru. 

0:1 30:15 Vítězný míč Štěpánka po dobrém servisu. 

0:1 15:15 Ungur si přitáhl kraťasem Štěpánka na síť, bekhendový prohoz však poslal do autu. 

0:1 0:15 Štěpánek posílá křižný bekhend těsně za podélnou čáru. 

0:1 A Štěpánek hned brejkbol využívá, Ungur poslal míč opět do autu. 

0:0 15:40 Štěpánek má dva brejkboly. Dobře se bránil a Ungur pak zahrál forhendový úder daleko mimo kurt. 

0:0 15:30 Ungurův bekhend končí v autu. 

0:0 15:15 Štěpánkův return končí těsně vedle podélné čáry. 

0:0 0:15 Forhendový úder Ungura končí v síti. 

0:0 Začíná třetí set, na podání jde Ungur. 

2:6=0:2 na sety Štěpánek zakončuje druhou sadu esem a ujímá se vedení 2:0 na sety. 

2:5 Ungur první setbol odvrátil dobrým returnem k základní čáře. Je to jeho první uhraný míč při Štěpánkově podání ve druhém setu. 

2:5 40:0 a tři setboly pro Štěpánka po jeho povedeném křižném forhendu. 

2:5 30:0 Vynikající Štěpánkův kraťas od základní čáry. Ungur jej nestihl doběhnout. 

2:5 15:0 po přímém bodu z podání. 

2:5 I když Štěpánek dotáhl hru dvakrát ke shodě, Ungur si díky podání své podání uhájil. Nyní ale bude Štěpánek podávat na výhru v setu. 

1:5 Štěpánek je však nyní při svém servisu neomylný. Uhrál třetí čistou hru v řadě a je jednu hru od zisku druhého setu. 

1:4 Tři vítězné míče pro Ungura v řadě znamenají zisk prvního gemu ve druhém setu pro Rumuna. 

0:4 15:15 Ungur předvedl na síti výborný kraťas a Štěpánek zůstal stát na základní čáře. 

0:4 0:15 Míček z Ungurovi rakety končí za základní čarou. 

0:4 A další čistá hra pro Štěpánka, teď je na kurtu jasným pánem. 

0:3 Štěpánek využívá další brejkbol a vede už 3:0. 

0:2 15:15 Štěpánek sice kraťas doběhl, ale poslal míč vedle podélné čáry. 

0:2 0:15 Dvojchyba Ungura. 

0:2 První čistá hra zápasu je tady. Štěpánek s jistotou brejk potvrzuje. 

0:1 A Štěpánek hned na úvod získává brejk. Vítězný míč si uhrál povedeným stopbalem. 

0:0 A další výhoda pro Štěpánka. Trefil se do rohu kurtu a Ungur míč vrátil daleko za základní čáru. 

0:0 Shoda. Štěpánek poslal míč těsně do deblové části kurtu. 

0:0 Štěpánek má výhodu. Ungur totiž zahrál dvojchybu. 

0:0 40:40 Štěpánek zahnal Ungura do defenzivy, a ten v nouzi zahrál míč rámem mimo kurt. 

0:0 40:30 Ungur si pomohl znovu servisem, vyhnal Štěpánka do rohu kurtu a poté míč poslal do volné části dvorce. 

0:0 30:30 Přímý bod Ungura ze servisu, míč se zřejmě otřel o lajnu, což uznal i Štěpánek. 

0:0 15:30 Štěpánek přešel z defenzivy do útoku, naběhl si na síť a Ungurův pokus o prohoz skončil v síti. 

0:0 15:15 Tentokrát posílá míč do sítě z forhendu Štěpánek. 

0:0 0:15 A hned na úvod Ungur kazí, posílá míč do sítě. 

0:0 Začíná druhý set, na podání jde Ungur. 

3:6=0:1 na sety Štěpánek tentokrát problémy při svém podání neměl a za 45 minut získal první set. 

3:5 Ungur tentokrát Štěpánka k brejkbolu nepustil a uchovává si naději na zisk prvního setu. Podávat na něj však nyní bude Štěpánek. 

2:5 Štěpánek brejk potvrzuje, i když měl Ungur opět tři brejkboly. Dělí ho jen jedna hra od zisku prvního setu. 

2:4 Štěpánek využil hned svůj první brejkbol v zápase a jde do vedení 4:2. 

2:3 Štěpánek odvrátil tři brejkboly a své podání udržel. 

2:2 I Ungur si uhrál své podání. Štěpánek se sice dostal na shodu, pak však z returnu poslal míč dvakrát do autu. 

1:2 Zápas zatím probíhá bez brejkbolů. Za stavu 15:15 si Štěpánek pomohl přesnou smečí, poté zahrál eso a hru zakončil povedeným kraťasem. 

1:1 Ani Ungur neměl na podání větší potíže. Dvakrát si pomohl prvním servisem, dvakrát poslal Štěpánek míč do sítě. 

0:1 A Štěpánek si své první podání uhrál. Rumun sice díky Štěpánkově autu a dobrému returnu srovnal na 30:30, Štěpánek si však poté pomohl servisem, Ungur poslal míček dvakrát do autu. 

0:0 Zápas začal, na podání jde Štěpánek. 

- Štěpánek i Ungur jsou na kurtu, zápas začne zhruba za pět minut. 

- Do baráže poslala český tým, který v předchozích dvou ročnících postoupil do finále a semifinále, březnová porážka v 1. kole Světové skupiny v Ostravě s Kazachstánem. Češi prohráli 2:3 na zápasy, citelně jim totiž chyběl nemocný Radek Štěpánek. Naposledy Češi hráli v baráži v roce 2007, kde zdolali Švýcary, za které nastoupila i tehdejší světová tenisová jednička Roger Federer. Za posledních 30 let sestoupili Češi pouze jednou, před šesti lety, když nestačili v baráži na Němce. 

- S Rumunskem se naši tenisté naposledy utkali před deseti lety v Prostějově, kde Češi zvítězili 3:2 na zápasy. Celkově má Československo, potažmo Česká republika s Rumunskem pozitivní bilanci, když vede 3:1.  

- Zatímco český kapitán Jaroslav Navrátil bude moci v případě potřeby použít další Lukáše Rosola, který letos premiérově postoupil do první stovky žebříčku ATP, a také dalšího zkušeného hráče Jana Hájka, jenž naopak z první stovky letos vypadl, rumunský kapitán a bývalý hráč první dvacítky žebříčku Andrej Pavel má k dispozici jen hráče ze druhé a třetí stovky, ve čtyřhře se však může opřít o finalistu letošního i loňského ročníku ve Wimbledonu Horiu Tecaua. 

- Česká jednička i dvojka se potýkali se zraněním ramen, kvůli němž museli skrečovat zápasy na US Open. Berdych i Štěpánek se však během dvou týdnů stihli dát zdravotně do pořádku. Naopak Rumunům chybí jednoznačná jednička Victor Hanescu, který se omluvil rumunskému kapitánovi kvůli únavě. Přesto však v pondělí zasáhl do challengeru ve Štětíně, kde však v prvním kole vypadl.  

- Jako první nastoupí na kurt rumunská jednička Adrian Ungur proti české dvojce Radku Štěpánkovi, poté nastoupí na kurt česká jednička Tomáš Berdych proti Victoru Crivoiovi. 

- Dobrý den, vítejte u online reportáže z baráže Světové skupiny Davisova poháru mezi tenisty Rumunska a Česka. Celý víkendový program začíná v pátek od 10 hodin. 

 

Právě se děje

Další zprávy