Šarapovová nebude hrát ve finále Fed Cupu proti Češkám

ČTK ČTK
15. 9. 2011 14:45
Finále Fed Cupu se hraje 5. a 6. listopadu v Moskvě
Wimbledonskou finalistku Mariu Šarapovovou kapitán Tarpiščev do nominace nevybral
Wimbledonskou finalistku Mariu Šarapovovou kapitán Tarpiščev do nominace nevybral | Foto: Reuters

Moskva - Světová čtyřka Věra Zvonarevová povede ruské tenistky do boje proti Češkám ve finále Fed Cupu. Kapitán Šamil Tarpiščev oznámil složení týmu měsíc a půl před zápasem, který se bude hrát 5. a 6. listopadu v Moskvě.

Tarpiščev nepovolal světovou dvojku a letošní finalistku Wimbledonu Marii Šarapovvou a zůstal u sestavy, která zvládla suverénně semifinále.

Proto vedle Zvonarevové nominoval světovou šestnáctku Anastasii Pavljučenkovou, devatenáctku Světlanu Kuzněcovovou a Jekatěrinu Makarovovou (43. WTA).

Čtěte také:
Baráž Davis cupu zahájí Štěpánek s Ungurem

"Rozhodli jsme se pro stejnou sestavu, která uspěla v Itálii, protože holky mají velkého týmového ducha a jsou kamarádky. Chtějí hrát a pomáhat jedna druhé," řekl Tarpiščev, který dovedl Rusko k titulům v letech 2004, 2005, 2007 a 2008.

Pála: Je možné, že Šarapovová nakonec hrát bude

Českého kapitána Petra Pálu překvapilo, že jeho protějšek oznámil nominaci tak brzy. "Hráčky ještě čeká spousta zápasů a může se cokoli stát. Nevím, proč už sestavu vybrali, je to hodně dopředu, a proto se tím nechci zaobírat," řekl Pála ČTK.

Petra Kvitová
Petra Kvitová | Foto: Reuters

Rusky cestou do finále porazily v 1. kole Francii 3:2, i když už prohrávaly 0:2. Šarapovová tehdy nečekaně podlehla Virginii Razzanové a v druhé dvouhře ji nahradila vítězně Pavljučenková. Itálii pak už Rusky smetly jasně 5:0 na zápasy.

Kapitáni mají možnost před losováním ještě dvě hráčky z různých důvodů vyměnit. Proto je teoreticky možné, že by Šarapovová mohla ještě hrát. "Maria tam může teoreticky být, ale nechci o tom takhle předčasně spekulovat," řekl Pála.

Češky se dostaly do finále po dvou výhrách 3:2. Nejprve zdolaly Slovensko a poté i Belgii bez Kim Clijstersové. V obou zápasech zazářila vítězka Wimbledonu Petra Kvitová, která vyhrála všechny čtyři dvouhry a měla by být oporou i ve finále.

"Je dobré mít na výběr z tolika jmen"

Jinak má kapitán Pála možnost širokého výběru. Světovou šestku Kvitovou může doplnit Lucií Šafářovou (27.) nebo Petrou Cetkovskou (32.).

V prvním kole hrály Barbora Záhlavová-Strýcová a druhá deblistka světa Květa Peschkeová, v semifinále se zase dostaly do kvarteta Iveta Benešová (57.) a Lucie Hradecká (51.).

"Je příjemné a jsem rád, když holky hrajou dobře a výběr je velký. Akorát je to pak samozřejmě složitější a musím se snažit uvážlivě vybrat co nejlepší sestavu. Nikdy pak není příjemné, že člověk musí někomu říci, že v týmu není," řekl Pála.

Nejpozději musí nominaci oznámit deset dnů před losem, ale plánuje, že tak učiní dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy