Stosurová smetla ve finále US Open Serenu Williamsovou

ČTK Jakub Šafránek ČTK, Jakub Šafránek
12. 9. 2011 8:00
Veselý ve finále juniorky prohrál s Britem Goldingem

New York - Samantha Stosurová se stala v noci na pondělí poněkud nečekanou vítězkou ženské dvouhry na tenisovém US Open.

Ve finále posledního grandslamového turnaje sezony zdolala domácí favoritku a trojnásobnou vítězku tohoto turnaje Serenu Williamsovou za hodinu a třináct minut po setech 6:2 a 6:3.

"Měla jsem jeden ze svých nejlepších dnů v životě a bylo štěstí, že to vyšlo zrovna na dnešek. Nevím, co říci. Ale ano, myslím, že takhle jsem si ten pocit představovala," řekla sedmadvacetiletá Australanka při slavnostním vyhlášení.

Čtěte také:
VIDEO Tak sebevědomý Djokovič odvracel mečboly Federera
Federer neproměnil dva mečboly. Do finále jde Djokovič

Stosurová se stala první australskou vítězkou US Open od roku 1973, kdy ve Flushing Meadows triumfovala legendární Margaret Courtová.

Rodačka z Brisbane se tak v žebříčku WTA posune z desátého na sedmé místo.

Williamsová si vítězství nevyvztekala

Své premiérové vítězství na grandslamu si vybojovala Stosurová zcela zaslouženě. V první sadě nedala mladší ze sester Williamsových, která do té doby na turnaji neztratila ani set, v podstatě žádnou šanci a po dvou brejcích ji vyhrála 6:2.

Serena Williamsová
Serena Williamsová | Foto: Reuters

Také do druhého setu vstoupila velice dobře, když okamžitě Sereně sebrala podání. Williamsová totiž při brejkbolu Stosurové zakřičela během výměny "Come on!", a rozhodčí proto připsala bod Australance.

Williamsové se však ve vypjaté atmosféře, kdy publikum dávalo najevo své rozladění z rozhodnutí sudí, podařil rebrejk a i v následujících hře dominovala. Přesto si ani poté neodpustila další poznámky na adresu sudí na umpiru a hrozil jí další trest.

Australanka dokázala zachovat pevné nervy, udržela si své podání, navíc se za stavu 3:3 dostala opět k brejku, jenž následně potvrdila při svém servisu. Zápas pak ukončila hned v následující hře, kdy proměnila svůj druhý mečbol na konečných 6:2 a 6:3.

"Snažila jsem se, co to šlo, ale ona hrála opravdu výborně. Je skvělá. Před šesti měsíci jsem ale byla v nemocnici a ani nedoufala, že bych tady mohla stát. Začínám brečet, jsem šťastná a plná emocí," řekla po zápase Williamsová.

Veselý ve finále juniorky prohrál

Jiří Veselý
Jiří Veselý | Foto: itftennis.com

Osmnáctiletá naděje českého tenisu, junior Jiří Veselý, nedotáhla na US Open své tažení za titulem.

Ve finále grandslamu vítěz juniorky letošního Australian Open nestačil na Brita Olivera Goldinga, který jej porazil po setech 7:5, 3:6 a 4:6.

Golding byl přitom v minulosti Veselého deblovým partnerem. Juniorský turnaj na US Open v minulosti již vyhráli Andy Murray, Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga nebo Čech Dušan Lojda.

Výsledky:

Dvouhra - finále:

Ženy:

Stosurová (9-Austr.) - S. Williamsová (28-USA) 6:2, 6:3.

Junioři:

Golding (13-Brit.) - Veselý (1) 5:7, 6:3, 6:4.

Juniorky:

Minová (USA) - Garciaová (1-Fr.) 7:5, 7:6 (7:3).

Čtyřhra - finále:

Huberová, Raymondová (4-USA) - Kingová, Švedovová (3-USA/Kaz.) 4:6, 7:6 (7:5), 7:6 (7:3).

 

Právě se děje

Další zprávy