ŽIVĚ: Finále Wimbledonu si zahrají Nadal s Djokovičem

Sport Sport
1. 7. 2011 20:45
Sledujte online reportáž ze semifinálových zápasů mužské dvouhry na tenisovém Wimbledonu . V prvním duelu se radoval z vítězství a postupu do finále Novak Djokovič, který porazil 3:1 na sety Jo-Wilfrieda Tsongu. Druhým finalistou se stal obhájce titulu Rafael Nadal, který dnes porazil domácí naději Andy Murrayho.
Foto: Reuters

Minuta po minutě

4:6 na gemy, 1:3 na sety Rafel Nadal ovšem druhý mečbol proměňuje a postupuje po setech 5:7, 6:2, 6:2 a 6:4 do finále Wimbledonu! Své vítězství bude v neděli obhajovat proti Novaku Djokovičovi, který dnes porazil Jo-Wilfrieda Tsongu a zajistil si primát v žebříčku ATP .  

4:5 na gemy Murray první z nich odvrací pěkným kraťasem na síti.  

4:5 na gemy Tři mečboly pro Nadala, který si teď údery k lajnám pohrál s Murrayem. 

4:5 na gemy Nadal tentokrát měl problémy, ale Murray zkazil vysokou smeč. 30-0 pro Španěla.  

4:5 na gemy První return Murraymu nevyšel. Těsný aut a Nadal vede 15-0.  

4:5 na gemy A i při výhodě Murrayho Nadal zahrál míček jen do sítě. Murray snižuje na 4:5, ovšem "Rafa" nyní bude podávat na vítězství.  

3:5 na gemy Následující return ale Španěl nezvládá. Další výhoda pro Brita.  

3:5 na gemy Těsný aut Murrayho znamená další shodu.  

3:5 na gemy Pro výhodu si Murray došel stylem servis - síť.  

3:5 na gemy Domácí tenista jej ale odvrací esem. Shoda.  

3:5 na gemy První mečbol přichází po Murrayho dvojchybě!  

3:5 na gemy Tentokrát při Nadalově podání dělá Murray několik nevynucených chyb a o první šanci na vrácení brejku přichází jednoznačně. Nadal je gem od vítězství v zápase a finále Wimbledonu.  

3:4 na gemy Murraymu se opět vrátil servis a i v delších výměnách sází míče znovu k lajnám. Sedmý gem vyhrává jednoznačně. Na dramatizaci utkání by ale potřeboval vzít Nadalovi jedno ze dvou následujících podání.  

2:4 na gemy Murray teď bojoval při Nadalově podání o každý balon, jenže Španěl od druhého setu skvěla podává, a tak to má na returnu těžké. Nadal vede ve čtvrtém setu 4:2.  

2:3 na gemy Murray si podržel vlastní servis a snižuje i přes silný odpor Nadala na returnu na 2:3. Naděje pro Brity ještě žije.  

1:3 na gemy A Murray z forhendu zahrává aut. Nadal vede 3:1, na podání jde skotský tenista.  

1:2 na gemy Po pokaženém čopu Murrayho si výhodu nyní bere Nadal.  

1:2 na gemy Nadal i podruhé odvrací hrozbu brejku, tentokrát byl ve výměně aktivnější on 

1:2 na gemy Murray rozběhal Nadala podél základní čáry a přesným úderem do rohu si vypracoval další brejkbol.  

1:2 na gemy Nadal ale díky dobrému servisu na síti jen zlehka vrací return na Murrayho polovinu. Srovnáno na 40-40.  

1:2 na gemy A díky parádnímu returnu a následnému pěknému úderu podél lajny je tu brejkbol pro Brita! 

1:2 na gemy Tak že by přeci jen naděje na dramatizaci tohoto duelu? Murray dovádí čtvrtou hru čtvrté sady ke shodě.  

1:2 na gemy Murray teď alespoň snižuje při svém podání na 1:2, když se mu při jedné výměně dokonce podařilo dostat Nadala "na zadek".  

0:2 na gemy Nadal sebjistě kráčí směrem k vítězství v tomto zápase. Murray byl při jeho podání opět bez šance.  

0:1 na gemy Neuvěřitelná defenziva Rafaela Nadala opět slaví úspěch! Stejně jako v předchozí sadě ztrácí Andy Murray při svém podání první hru, ve které uhrál jediný míč.  

2:6 na gemy, 1:2 na sety Rafael Nadal otáčí průběh zápasu když i druhou sadu vyhrává jednoznačně 6:2. Murray se sice snažil a určitě hrál lépe než v předchozím setu, nicméně se stále nedokázal dostat na úroveň, kterou se prezentoval na začátku zápasu. Nic menšího na Španěla ale asi platit nebude. 

2:5 na gemy Nadal prohazuje Murrayho na síti a zvyšuje své vedení ve třetí sadě na 5:2! 

2:4 na gemy Na třetí pokus si ale Nadal brejkbol vypracovává díky vynucené chybě Murrayho, jenž zahrál křížný úder z rohu kurtu do autu.  

2:4 na gemy I díky prasátku ale nakonec britský tenista srovnává na 30-30.  

2:4 na gemy Rafael Nadal se po dvou dobrých returnech a skvelé mezihře dostává do vedení 30-0.  

2:4 na gemy Španěl se ztracenou hrou ale rozhodit nenechal. Výrazně se totiž zlepšil na prvním servisu a Murraymu v podstatě nedal šanci jakkoliv gem zdramatizovat. 

2:3 na gamy Nadal teď za stavu 15-30 z jasné šance trefil ten roh kurtu, do nějž se zoufalý Murray rozběhl a ten fantastickým prohozem odmítl dramatizaci této hry. Následně prvním servisem gem ukončil a snižuje na 2:3.  

1:3 na gamy Murray sice momentálně na kurtu působí o něco jistěji, ale Nadal se rozhodit nenechal. Jeho údery, ať už je pálí odkudkoliv, vždy dopadají přesně na čáru a Murray marně hledá recept, jak přinutit soupeře k chybě.  

1:2 na gemy Tak po sedmi Nadalových hrách získává Murray konečně jednu pro sebe. A to dokonce bez ztráty fiftýnu. Najde ztracené sebevědomí? 

0:2 na gemy Nadal je aktuálně k neudržení. I když se mu třeba nepodaří první servis, dokáže při druhém zahrát tak, že Murray buďto nestíhá, a nebo chybuje. Mimochodem co se týče nevynucených chyb, má jich Skot na kontě už 25, zatímco Nadal pouze čtyři. 

0:1 na gemy Vykolejený Murray prohrává svůj servis i na začátku druhého setu. Nadal už vyhrál šest her v řadě! 

2:6 na gemy, 1:1 na sety A Nadal v pohodě dovádí druhý set ke svému vítězství 6:2. O osudu této sady rozhodla čtvrtá hra, kdy Murray zahodil šanci na dva brejkboly a následně už se nedokázal zkoncetrovat ani na vlastní podání, které ho zdobilo v první sadě. Uvidíme, za jak dlouho se dokáže zmátořit.  

2:5 na gemy A ten díky nevynucené chybě britského šampiona a světové čtyřky získává. Nadal bude servírovat na vítězství ve druhé sadě. 

2:4 na gemy Nadal má po pokaženém kraťasu Murrayho jeden brejkbol. 

2:4 na gemy Murray teď musí bojovat o každý balon i při svém druhdy suverénním podání. Nadal vede v sedmé hře 30-15.  

2:4 na gemy Nadal brejk při svém podání potvrzuje. Murrayho údery ztratily na jistotě a Skot je očividně v krizi. Dokáže se z ní dostat ještě před koncem druhé sady? Pomoci by měla i nová raketa, kterou si Murray bere.  

2:3 na gemy A Nadal jej po další nevynucené chybě proměňuje, neboť Murray kazí vysokou smeč. Jak rychle se mění směr tohoto utkání: kdyby byl býval před osmi míčky zahrál Murray míč o pár centimetrů kratší... 

2:2 na gemy Dvojchyba a Rafael Nadal má brejkbol! 

2:2 na gemy Murray je po ztracené naději na brejk trochu rozhozený a dvěma nevynucenými chybami dává Nadalovi šanci. 30-30.  

2:2 na gemy Následně Nadal díky dalším dvěma pokaženým úderům Murrayho vyhrává čtvrtou hru.  

2:1 na gemy Co teď chybělo Murraymu k brejkbolům! Skvělý return druhého podání Nadal vrátil jen na síť, kde Skot z jasné pozice o pár centimetrů netrefil základní čáru. 30-30. 

2:1 na gemy Nadal sice následně tvrdým prvním servisem srovnává, ale třetí výměnu vyhrává opět Murray, který si vedení 30-15 vybojoval dobrým returnem, kvalitní obranou a následným winnerem do růžku kurtu.  

2:1 na gemy Tak i Murray dokazuje, jak dobře se umí bránit. První míč při Nadalově podání si doslova vyběhal.  

2:1 na gemy Murray nadále pokračuje v tvrdém servírování a připisuje si již osmé eso. Nadalovi na returnu nepomohl ani risk a neuhrál ani jeden míč.  

1:1 na gemy I "Rafovi" se teď dařilo první podání a bylo to znát. Murrayho returnům sice chyběly decimetry, ale ty na této úrovni rozhodují o (ne)úspěchu.  

1:0 na gemy Murray si dále drží svůj servis a Nadal nestíhá. Právě podání bylo klíčem k úspěchu v první sadě a pokud se bude Skotovi dařit i nadále, má proti Nadalovi velkou šanci.  

0:0 na gemy Tak Nadal letos poprvé ztrácí na Wimbledonu první set a poprvé prohrává. Jsme zvědaví, co to s šampionem udělá.  

7:5 na gemy, 1:0 na sety A je to tady! Murray dokázal první servis vrátit Nadalovi na jeho polovinu kurtu a Španěl zahrál čop jen do sítě. Britský tenista vede v semifinále 1:0 na sety. 

6:5 na gemy První return se Murraymu nepovedl, končí na pásce. Ještě má ale dvě šance.  

6:5 na gemy Dlouhá výměna končí nepodařeným Nadalovým prohozem a Murray má tři setboly! 

6:5 na gemy A další moc dlouhý balon Nadala: Murray vede 30-0 a je dva míče od vítězství v první sadě.  

6:5 na gemy První míč při podání Nadala získal po příliš dlouhém čopu soupeře Murray.  

6:5 na gemy Dva tvrdé první servisy ale ukončují hru ve prospěch Murrayho. Nadal bude podruhé hrát na udržení v této sadě.  

5:5 na gemy Murray se snaží pálit do rohů, ale Nadal je všude. Výměna končí nevynucenou chybou Skota a máme tu další shodu.  

5:5 na gemy A Španěl byl jen krok od brejkbolu. Nadal po další skvělé hře na základní čáře z dobré pozice trefil jen pásku. Výhoda pro Murrayho.  

5:5 na gemy Fatnastická defenziva Nadala, který dovedl díky famóznímu returnu a následnému lobu hru ke shodě.  

5:5 na gemy Nadal dramatizuje první sadu. Jedenáctou hru dovedl i díky pokaženému úderu na síti, který Murray předvedl, na stav 30-30.  

5:5 na gemy Nadal ale klíčovou výměnu zvládl díky voleji nad hlavou, který proměnil vysoko nad sítí.  

5:4 na gemy Murray stáhl náskok Nadala z 0-40 na 30-40 a je dva míče od brejku a výhry v první sadě.  

5:4 na gemy Na prvním servisu dnes Murray vyhrál téměř 90 procent všech míčků. Nadal je na tom po minulé hře obdobně. Vyrovnaná je i statistika vítězných míčů (11-11).  

5:4 na gemy Murray pokračuje v kvalitních výkonech na servisu. Nadal sice míč vždy tak tak dokázal zreturnovat, ale poté již následovaly smrtící údery k lajnám. Další čistá hra.  

4:4 na gemy Nadal si poněkud spravuje zatím chatrné statistiky svého prvního servisu. V této hře mu sedl hned čtyřikrát a i díky tomu vyhrává Španěl osmou hru bez ztráty kytičky.  

4:3 na gemy Zajímavé je, že ač oba hráči nehrají na returnu nijak pasivně, ani jeden z nich se ještě nepropracoval k více než dvěma míčkům při podání soupeře.  

4:3 na gemy Druhé dnešní semifinále začíná nabírat podobné obrátky jako třetí set mezi Djokovičem a Tsongou. Oba hráči předvádějí famózní údery i vysoké nasazení na hranici sebeobětovaní. Murray po několika pěkných výměnách v kombinaci s dobrým servisem získává sedmou hru.  

3:3 na gemy Murray jen smutně kroutí hlavou. O tři fiftýny při Nadalově podání totiž přišel jen díky tomu, že byly jeho údery o pár centimetrů delší.Nadal teď měl více štěstí, než tenisového umu a to ho uchránilo od brejkbolu.  

3:2 na gemy Stejně jako v úvodní hře zápasu si i tentokrát pomohl Murray skvělým prvním servisem a uhrál v pátém gamu čistou hru.  

2:2 na gemy První dva míče při podání Nadala uhrál domácí tenista, ale i on nakonec nevynucenou chybou daroval hru dosluhující světové jedničce. Kdyby býval forhendový úder z jasné pozice namířil o nějaký půlmetr blíže, mohl gem dotáhnout na shodu.  

2:1 na gemy První delší hra zápasu. Nadal dokázal ve dvou delších výměnách údery k lajně vybojovat dva fiftýny, ale skotský tenista si nakonec podání udržel i díky nevynucené chybě, kterou za stavu 40:30 pro Murrayho Nadal udělal.  

1:1 na gemy Murray se snaží být aktivní, ale Nadal zkrátka nedělá chyby. Čistá hra pro Nadala. Jakmile se výměna protáhne na více než tři-čtyři údery, je Nadal očividně tím přesnějším a efektivněji hrajícím tenistou.  

1:0 na gemy Andy Murray se v úvodu prezentuje kvalitním servisem a náběhy na síť, které Nadala zdá se poněkud zaskočily. 1:0 pro Skota.  

0:0 Zápas začíná, na podání je Andy Murray.  

- Oba hráči se již rozehrávají na centrálním kurtu. Ve stejné fázi turnaje se mimochodem potkali již loni. Španěl tehdy vzájemný duel jednoznačně vyhrál 3:0 na sety. Celkově vyznívá vzájemná bilance výrazně pro Nadala (11:4).  

- I v tomto zápase se dnes bude hrát o hodně. Ač již Nadal nemůže uhájit svůj post světové jedničky. Stále totiž může potřetí v kariéře vyhrát Wimbledon, což je úctyhodná bilance. Andy Murray a celá Británie zase doufají, že jejich reprezentant Andy Murray se může stát prvním britským šampionem Wimbledonu v "otevřené" éře turnaje.  

- Na centrálním kurtu se nyní vše schyluje k druhému semifinále mužského singlu, v němž se do sebe za chvíli pustí domácí naděje Andy Murray a úřadující šampion Rafael Nadal. 

- Pohled do statistik: Tsonga byl lepší ve statistice vítězných míčů, kterou ovládl v poměru 41 ku 34. Udělal ale mnohem více nevynucených chyb, a sice 29 oproti Djokovičovým 13. Esa 12:5 pro Tsongu. Dvojchyby: 5 Tsonga, 1 Djokovič. 

3:6 na gemy, 1:3 na sety Dělový servis Djokoviče odvrací Tsonga mimo a srbský tenista končí na zádech v opojné euforii. Novak Djokovič bude hrát finále Wimbledonu a stane se novou světovou jedničkou. 

15:40 Tsongův prohoz končí v síti. Djokovič má dva mečboly za stavu 40:15. 

3:5 na gemy Celou hru zakončil francouzský tenista milimetrově přesným lobem a snižuje na 3:5. Djokovič jde ale podávat na vítězství v celém zápase. Tuto šanci už měl ve třetí sadě a selhal. 

30:0 Tsonga brilantně doběhl neméně dobrý Djokovičův kraťas a vede 30:0 při svém servisu. 

2:5 na gemy Novak Djokovič tentokrát nechce připustit žádné komplikace. Své podání zvládá ve čtvrtém setu na jedničku a nyní už je pouze jeden krok od postupu do finále. 

2:4 na gemy Tsonga předvedl při svém podání suverénní soustředěný výkon a čistou hrou snižuje na 2:4. 

1:4 na gemy Avšak čtyři vyhrané míčky v řadě znamenají vedení Djokoviče 4:1. 

30:0 Djokovič si nevynucenou chybou řádně zkomplikoval situaci. Při svém servisu už prohrává 0:30. 

1:3 na gemy Tsonga získává první hru ve čtvrtém setu. Při svém podání předvedl jedno eso a jeden parádní prohoz po lajně. 

0:3 na gemy Srb měl při svém podání problémy, nakonec ale vybojoval další bod a stav 0:3 vypadá pro Francouze hrozivě. Stále je to ale pouze rozdíl jednoho brejku. 

0:2 na gemy Tsonga posílá balonek patnáct centimetrů za základní čáru a Djokovič zahajuje čtvrtý set důležitým brejkem. 

0:40 Je to 0:40, Djokovič má v úvodu čtvrtého setu k dispozici tři brejkboly. 

0:30 A Djokovič vyhrál první dva míčky i při Tsongově servisu. 

0:1 na gemy Djokovič zahajuje čtvrtou sadu čistou hrou při vlastním podání. 

7:6 na gemy, 1:2 na sety A pomohl si drtivým servisem! Tsonga vítězí v nádherném tie-breku 11:9 a vynutil si čtvrtý set. Viděli jsme příkladnou bojovnost francouzského tenisty. 

10:9 Djokovičovi nepomohlo jestřábí oko, Tsonga má další setbol, a tentokrát jde podávat. 

9:9 Jo-Wilfried Tsonga se opět chytá za hlavou, přišel o další šanci. Oba hráči se opět setkali na síti a Djokovič zakončil přímo na čáru. 

9:8 A další Francouzovo podání odvrátil Djokovič pouze do sítě. Další setbol pro Tsongu. 

8:8 A Tsonga opět vytahuje eso, to je neskutečné! 

7:8 Přetahovaná pokračuje, Djokovič proměnil svůj servis a má druhý mečbol. Na podání jde Tsonga. 

7:7 Francouz teď hodně lituje, že poslal míč za základní čáru. Setbol zůstal nevyužit. 

7:6 Tsonga zahrál eso a má setbol. 

6:6 Tsonga ho ale odvrací! Perfektně si připravil útok a nakonec zakončil přesnou smečí. 

5:6 Další skvostnou výměnu tentokrát nezvládl Tsonga a nabídl tak Djokovičovi první mečbol v zápase. 

5:5 Francouzův return míří příliš daleko a je srovnáno. 

5:4 Srbský borec snižuje na 5:4. 

5:3 A na Tsongův servis Djokovič nedosáhl, takže je to už 5:3. 

4:3 Dlouhou výměnu ukončil Tsonga dělovým bekhendem obouruč, na který Djokovič neměl nárok. 

3:3 Tentokrát ale zvolil krátký úder v naprosto nevhodnou dobu, a Djokovič ho bez problémů prohodil. 

3:2 Diváci opět křičí nadšením. Tsonga znovu zkrátil hru a pak v souboji na síti pohotově nastavil raketu proti Djokovičově úderu. 

2:2 Hrát se bude znovu od nuly. Djokovičův return zkoušel Tsonga zahrát vítězným kraťasem, ten byl ale až příliš krátký. 

2:1 Francouz teď při returnu uklouzl a poslal míč daleko pryč z kurtu. 

2:0 Tsonga si povodil Djokoviče při jeho servisu a v tie-breaku se ujímá nadějného vedení 2:0. 

1:0 tie-break Na Tsongův projektil z prvního podání Djokovič nedosáhl. 

6:6 na gemy Tsonga se vytasil s neskutečným prohozem po čáre a získává Djokovičův servis. Hrát se tedy bude stejně jako v prvním setu zkrácená hra, tedy tie-break. 

15:40 Důrazný Djokovičův servis a první brejkbol je pryč. 

40:0 Úžasné momenty francouzského tenisty. Má tři brejkboly a odpovídá tím nejlepším způsobem na Djokovičův klíčový brejk. 

30:0 Neuvěřitelné, Tsonga se ani tentokrát nesesypal. Vede 30:0 při soupeřově podání. 

5:6 na gemy Tsongův zoufalý pohled míří na zem, ve špatnou chvílí prohrává svůj servis a prohrává 6:5 ve třetím setu. Djokovič bude podávat na vítězství v zápase. 

15:40 Djokovič se chystá sebrat Tsongovi vítr z jeho plachet. Má dva brejkboly. 

5:5 na gemy Čistá hra Novaka Djokoviče znamená stav 5:5. 

5:4 na gemy Tsonga má v žilách úplně novou krev, znovu můžeme vidět jeho neuvěřitelnou energii, díky které ve čtvrtfinále udolal Federera. Nyní si podržel vlastní podání a dostal se do vedení 5:4. 

4:4 na gemy Tsonga to dokázal a dává naplno najevo své nadšení! Francouzský hráč prolomil Djokovičův servis a srovnal na 4:4. Ještě to bude boj. 

40:15 První brejkbol parádním křížným prohozem Djokovič odvrací. 

40:0 Tři brejkboly! Djokovič zkazil relativně jednoduchou smeč.  

30:0 A teď je tu Tsongova šanci. Velmi dlouhou výměnu zvládl lépe psychicky, Djokovič chyboval a Francouz vede 30:0. Má šanci na brejk. 

3:4 na gemy Tsonga si své podání udržel, k tomu aby ještě zápas zdramatizoval však nutně potřebuje uspět při servisu svého soupeře. 

30:15 Další nádherná výměna rozjásala publikum v All England Clubu. Na Djokovičův výstavní kraťas odpověděl Tsonga stejnou mincí, pak ještě doběhl Srbův míč a zády k síti mezi nohama vrátil balon Djokovičovi na raketu. Ten už neměl potíže usměrnit ho do prázdného kurtu. 

2:4 na gemy Djokovič v pohodě kráčí za svým cílem. Tsonga neví, co by vymyslel a ani se nesnaží příliš riskovat. Vypadá, jako by tušil, že dnešek nebude jeho šťastným dnem. 

2:3 na gemy Stylově esem zakončil Jo-Wilfried Tsonga pátou hru třetího setu a snižuje stav na 2:3 pro Djokoviče. 

1:3 na gemy Získaný brejk potvrzuje Djokovič čistou hrou při svém servisu, vede 3:1 a míří do wimbledonského finále a na trůn světového tenisu. 

1:2 na gemy Srbský tenista dominuje a další hru dotáhl k bodu. 

0:30 Tohle byla show, jaká se hned tak nevidí! Oba soupeři skončili na zemi a ještě pokračovali ve výměně. Tsonga ale svůj poslední úder kolem bezmocného Djokoviče namířil za základní čáru. 

1:1 na gemy Djokovič bez problémů odpovídá rovněž vyhraným servisem. 

1:0 na gemy Do třetí sady ale vstupuje Tsonga velmi suverénně. Svůj servis si podržel čistou hrou. 

2:6 na gemy, 0:2 na sety A ve druhém setu je dobojováno! Djokovič na kurtu kraluje, Tsonga naprosto vypadl z role. Uvidíme, zda si francouzský tenista připraví podobný obrat jako ve čtvrtfinále proti Rogeru Federerovi. Nutno však podotknout, že Srb dnes vypadá velmi odhodlaně. 

0:30 Míče z Tsongovy rakety nyní létají decimetry za postranní čáry. Francouz se snaží hrát vítězné balony, ale bez úspěchu. 

2:5 na gemy Francouzský hráč si přece jen malinko zlepšil náladu, díky dobrému prvnímu servisu, kterým zatlačil Djokoviče do defenzivy, získává teprve druhou hru v této sadě. 

1:5 na gemy Tsonga sice uhrál při soupeřově podání dva míčky, to však bylo z jeho strany vše. Hru zakončil Djokovič nedoběhnutelným kraťasem. 

1:4 na gemy Djokovič si vypracoval brejkbol a hned ho proměnil. S Francouzem to nevypadá dobře, ve druhém setu už dvakrát daroval soupeři svůj servis. 

40:40 Ta tam je Tsongova lehkost a jistota z prvního setu. O svůj servis musí opět tvrdě bojovat. 

1:3 na gemy Tsonga vypadá poněkud frustrovaně, Djokovič si s ním v této hře doslova pohrál. Nejenže se prezentoval čistou hrou, ale při poslední výměně Francouze rozpohyboval a nemilosrdně zakončil do protipohybu. 

1:2 na gemy Čistá hra pro Jo-Wilfrieda Tsongu, který naplno využil svého drtivého podání. Rychlý proces ve třetí hře druhého setu. 

0:2 na gemy Djokovič se dostal do herní pohody a v úvodu druhého setu nedává Tsongovi šanci. Brejk potvrdil bez nejmenších problémů. 

0:1 na gemy Tsonga si připisuje další z řady nevynucených chyb, které se v jeho hře nahromadily v posledních minutách. Djokovič hned na úvod druhé sady získává soupeřův servis. Jeho výkon má evidentně stoupající tendenci. 

30:40 Po spektakulární výměně si Djokovič v první hře druhého setu vypracovává brejkbol. 

6:7 na gemy, 0:1 na sety Tentokrát však Tsonga poslal křížný volej do sítě a Novak Djokovič tedy získává první sadu poměrem 6:7! 

4:6 První z nich odvrací francouzský tenista suverénním způsobem. Parádní prohoz a následný citlivý stopvolej. 

3:6 Djokovič má k dispozici tři setboly. 

3:5 Tsonga po esu Djokoviče zkusil jestřábí oko, míček ale opravdu lízl čáru. 

3:4 Tsonga díky dělovému servisu snižuje. 

2:4 Dlouhou výměnu po Tsongově servisu zvládl lépe Djokovič a ujímá se vedení o dva body. 

2:3 Také Srb si obě podání udržel a znovu v tie-breaku vede. 

2:2 Tsonga zahrál rozhodující úder do sítě, stav je vyrovnaný 2:2. 

2:1 v tie-breaku Tsonga se ale opřel o své skvělé podání a dvěma body otočil stav. Ve druhém případě si připsal eso. 

0:1 v tie-breaku Jestřábí oko rozhodlo o prvním bodíku pro Djokoviče. 

6:6 na gemy V této hře předváděli oba soupeři vynikající tenis. Djokovič skvělou defenzívu založenou na rychlých nohách, Tsonga zase razantní útok. Francouz si nakonec svůj servis udržel, o osudu první sady tak rozhodne zkrácená hra. 

5:6 na gemy Světový hráč číslo dva Djokovič se poprvé v zápase ujímá vedení. Hru zakončil ukázkovým stopbalem. 

5:5 na gemy Djokovič byl v poslední výměně trpělivější, Tsonga chtěl zahrát vítězný míček, ale těsně minul. V ten nejnevhodnější moment tedy ztrácí svůj servis a hraje se prakticky od začátku. 

40:A Čtvrtý brejkbol pro Novaka Djokoviče. 

40:40 Tsonga je, jak se zdá, mužem bez nervů. Odvrátil všechny tři brejkboly svého soupeře. 

0:40 Tentokrát jsou tu hned tři brejkboly pro Djokoviče! 

0:30 Djokovič znovu bojuje, seč mu síly stačí. Znovu vede při Tsongově podání 30:0. 

5:4 na gemy Djokovič pri svém podání bez problémů. Nyní bude mít poslední možnost, jak napravit ztrátu podání z úvodu prvního setu. 

5:3 na gemy Francouz zvládl dost možná klíčový moment prvního setu, odvrátil dva brejkboly Djokoviče a udržel si své podání. Chybí mu jediný krok k výhře v úvodní sadě. 

40:40 A i druhý brejkbol Tsonga odvrací, tentokrát díky drtivému servisu. 

30:40 První neproměnil. Měl Tsongu na lopatě, ale zahrál milimetrový aut. 

15:40 Srb má k dispozici dva brejkboly. 

0:30 Novak Djokovič si vypracoval slibný náskok 30:0 při soupeřově podání. 

4:3 na gemy Djokovičovi pomohla Tsongova nevynucená chyba a opět snižuje na rozdíl jediné hry. 

15:30 Parádu teď předvedl pro změnu Djokovič, když křížným prohozem na malou chvilku vymazal Tsongu z kurtu. 

4:2 na gemy Fantastická výměna! Tsonga chytře zkrátil hru, Djokovič míček doběhl a křížně Francouze prohazoval. Ten však tygřím skokem odvrátil, stihl se zvednout a poslat rozhodující volej těsně za síť. Nádhera, a Tsonga vede 4:2. 

30:30 Nyní Tsonga naopak předvedl málo vídanou minelu, když úplně minul míček, který chtěl vrátit half-volejem na polovinu soupeře. 

15:0 Krásné tvrdé podání, okamžitý přechod na síť a volej do odkryté části kurtu. Francouz teď předvedl, jak může být tenis jednoduchý a geniální zároveň. 

3:2 na gemy Srbský tenista si udržel své podání bez větších obtíží, Tsonga se zjevně soustředí spíše na hry při vlastním servisu. Pokud ho ještě třikrát vyhraje, získa první sadu. 

3:1 na gemy Djokovič si v klíčové chvíli za stavu 15:15 nevzal na pomoc "jestřábí oko", což se ukázalo jako chyba. Tsonga mírného náskoku využil, vystřelil jedno eso a hru dotáhl v klidu do vítězného konce. 

2:1 na gemy Ve třetí hře se druhý hráč světa mohl opřít o svůj první servis, což mu pomohlo k čisté hře a hladkému snížení. 

2:0 na gemy Srb si vypracoval brejkbol, Tsonga z něj ale utekl a po třech shodách ukončil hru ziskem druhého bodu v zápase. To je velmi dobrý start pro francouzského čaroděje. 

40:40 Také Djokovič dovedl hru při soupeřově podání ke shodě. 

1:0 na gemy Tsonga si vypracoval první brejkbol po famózním náběhu na síť a dokonalém stop voleji. A hned ho také proměnil, dlouhou výměnu zakončil Djokovič úderem do autu. 

40:40 Hned první Djokovičovo podání dovedl Tsonga ke shodě. Pomohla mu k tomu trpělivá hra a kraťas, po němž Srb chyboval. 

- Utkání začalo, na servis jde jako první Djokovič. 

- Ve vzájemných zápasech se lepší bilancí může poměrně překvapivě pyšnit dvanáctý nasazený Francouz, který Djokoviče porazil pětkrát ze sedmi duelů. Naposledy se oba hráči utkali ve čtvrtfinále Australian Open 2010. Pětisetovou bitvu tehdy ovládl Tsonga. 

- Stejně jako na French Open má i dnes v Londýně srbský tenista jedinečnou šanci. Pokud nad Tsongou vyhraje, stane se poprvé v kariéře světovou jedničkou. 

- Nejprve se na Centrálním kurtu All England Clubu od 14 hodin střetne světová dvojka Srb Novak Djokovič s přemožitelem Rogera Federera Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou. Po nich nastoupí na dvorec světová jednička Španěl Rafael Nadal a domácí hrdina Andy Murray. 

- Dobré odpoledne, vítejte u další online reportáže z tenisového Wimbledonu. Dnes jsou na programu obě semifinále mužské dvouhry. 

 

Právě se děje

Další zprávy