ŽIVĚ Nadal porazil Federera a vyrovnal Borgův rekord

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
5. 6. 2011 19:10
Přečtěte si online reportáž ze závěrečného a zároveň nejatraktivnějšího zápasu na letošním French Open - finále dvouhry mužů mezi světovou jedničkou a obhájcem titulu Rafaelem Nadalem ze Španělska a světovou trojkou a šestnáctinásobným vítězem z grandslamových turnajů Švýcarem Rogerem Federerem. Nadal zvítězil 3:1 na sety a získal tak šestý titul z French Open, čímž vyrovnal rekord švédské legendy Björna Borga.
Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám vás u online reportáže ze závěrečného a zároveň nejatraktivnějšího zápasu na letošním French Open - finále dvouhry mužů. Zápas mezi světovou jedničkou a obhájcem titulu Rafaelem Nadalem ze Španělska a světovou trojkou a šestnáctinásobným vítězem z grandslamových turnajů Švýcarem Rogerem Federerem začne zhruba v 15:15. 

- Na úvod si připomeňme vítěze ostatních finálových zápasů. Velkým překvapením je triumf českého páru Andrea Hlaváčková - Lucie Hradecká ve čtyřhře žen. Po triumfu Jany Novotné a Heleny Sukové v roce 1991 ve Wimbledonu jde o první grandslamový titul českého páru. Čtyřhru mužů vyhrál zkušený bělorusko-kanadský pár Max Mirnyj - Daniel Nestor, v mixu pak překvapivě zvítězila australsko-americká dvojice Casey Dellacquaová a Scott Lipsky. Finále ženské dvouhry pak v duelu s obhájkyní titulu Italkou Franceskou Schiavoneovou vyhrála Číňanka Li Na, a získala tak první triumf z grandslamové dvouhry nejen pro svou vlast, ale i pro celý asijský kontinent. 

- Pojďme k samotnému finálovému zápasu mužů. Na úvod je třeba říct, že v něm půjde o post světové jedničky. Pokud titul obhájí Nadal, post světové jedničky si udrží, pokud však vyhraje Federer, přihraje první místo na žebříčku ATP premiérově pro Srba Novaka Djokoviče. Právě Djokovičovi ukončil Federer v semifinále turnaje série 43 vyhraných zápasů v řadě a 41 vyhraných zápasů v řadě od začátku roku.  

- "Výhra nad Novakem byla pro něj dobrý narozeninový dárek (Nadal slavil v den semifinálových zápasů 25. narozeniny), protože s ním předchozí čtyři zápasy prohrál. Teď mě ale čeká zápas s mým hlavním rivalem, v dalším grandslamovém finále. Pro tyhle okamžiky žijeme," řekl po zápase s Djokovičem Federer, který má s Nadalem negativní zápasovou bilanci 8:16 a na grandslamech dokonce 2:6.  

- Federer navíc v Paříži s Nadalem prohrál všechny čtyři vzájemné zápasy, z nichž tři byly ve finále. Na antuce navíc s Nadalem prohrál jedenáctkrát a jen dvakrát zvítězil. Letos navíc s Nadalem oba zápasy prohrál. Neuspěl ani v posledním ze sedmi vzájemných finálových zápasů na grandslamech před dvěma lety na Australian Open. Celkově v nich má negativní bilanci 2:5. 

- Devětadvacetiletý Federer se dostal do finále na grandslamu poprvé po 16 měsích. Loni na Australian Open získal 16. grandslamový titul a odpoutal se od Peta Samprase, s nímž držel historický rekord v počtu titulů na čtyřech nejvýznamnějších turnajích sezony. 

- Naopak Nadal by po loňských triumfech na French Open, Wimbledonu a US Open chtěl zopakovat stejnou sérii i letos. Devítinásobný vítěz grandslamových turnajů, který z aktivních hráčů spolu s Federerem vyhrál na všech čtyřech grandslamových turnajích, bude rovněž útočit na zápis do historie. Pokud Federera porazí, získá v Paříží už šestý titul, čímž vyrovná rekord švédské legendy Björna Borga. 

- Pro Nadala neskutečná série na French Open. Vyhrál zde 44 ze 45 zápasů, neuspěl jen před dvěma lety v zápase se Švédem Robinem Söderlingem. "Budu muset hrát svůj nejlepší tenis. A to se ještě může stát, že to nebude stačit," řekl Nadal s tím, že se na duel podle jeho názoru s nejlepším tenistou všech dob těší. 

- "Můžu opět vyhrát, ale je velká šance, že vyhraje on. Všichni víme, kdo je. Má víc zkušeností i sebevědomí a navíc nyní hraje fantastický tenis," dodal Španěl k tomu, že bude těžké navázat na tři vítězství z finálových zápasů v Paříži z let 2006 až 2008. 

- "Cítím se velmi dobře, mám dobrou fyzičku a na kurtu se skvěle pohybuji. Pokud udělám na kurtu chybu, je to jen proto, že soupeř byl lepší, a ne proto, že jsem já chyboval. To je důvod, proč se tenisem nyní tak bavím," přiznal před zápasem Federer. 

0:0 Zápas začíná na podání je Federer. 

0:0 30:0. Nadal začal nejprve úderem do autu, poté vyprodukoval nevynucenou chybu po úderu do sítě. 

0:0 40:15 - Nejdříve zahrál Federer forhendem přesně na čáru, pak však míček poslal těsně za ní. 

0:1 Federer první game bez potíží získal. Seběhl si na síť a poslal míček přesně do rohu kurtu. 

0:1 15:40 a první dva brejkboly zápasu pro Federera. Ten se po přesném úderu do rohu kurtu a Nadalově nevynucené chybě dostal do vedení 30:0, za stavu 15:30 poslal Nadal míč za podélnou lajnou. 

0:1 30:40 - první brejkbol odvrácen. Nadal získal bod díky výbornému podání a následnému vítěznému úderu z forhendu mimo Federerův dosah. 

0:1 Odvrací i druhý a je tu shoda. Po delší výměně končí Federerův forhendový pokus v síti. 

0:1 Federer má další brejkbol. Po Nadalově chybě z forhendu, kdy míček spadl za základní čáru, má výhodu. 

0:1 Opět srovnáno, tentokrát zahrál do autu z returnu Federer. 

0:1 Další výhoda a už čtvrtý brejkbol pro Federera. Nadal posílá míč z forhendu opět za základní čáru. 

0:2 A brejk je na světě. Federer zahrál v nouzi jen těsně za síť, Nadal však ve slibné pozici trefil síť. 

0:2 30:0 - Federer je rozjetý. Nejdřív zahrál eso, na další jeho servis si stačil Nadal jen sáhnout raketu. 

0:2 40:15 - po dalším Federově esu, uhrál první míček v této hře Nadal po výborném returnu a útočné kombinaci zakončené vítězným forhendovým úderem. 

0:3 3:0 - Federer je zatím nezastavitelný. 

0:3 15:15 - oba dva hráči, nejdřív Federer a poté Nadal na forhendu chybovali. 

0:3 Stejná situace jako přes kopírák. Nejdřív zahrál těsně za základní čáru Federer, vzápětí jej však napodobil Nadal. 

1:3 Nadal přeci jen získává první game. Nejdřív si tlakem ze servisu vynutil Federerovu chybu do autu, v další výměně se snažil Federer z bekhendu po lajně prohodit Nadala, do kurtu se však netrefil. 

1:3 15:15 Nejdříve poslal míč Federer do autu, vzápětí však zakončil výměnu z forhendu přesně do rohu kurtu. 

1:3 30:15 - Federer si opět vynutil tlak díky servisu, rozběhal si Nadala po kurtu a ten při pokusu o prohoz zamířil do autu.  

1:3 30:30 - po dlouhé výměně skončil Federerův bekhendový pokus těsně za základní čarou.  

1:3 40:30 - Federer má po dalším znamenitém servisu a následné smeči na síti gembol.  

1:4 Federer opět nepovoluje Nadalovi při svém servisu brejkbol. Tentokrát mu k tomu pomohl Nadal, jehož pokus skončil těsně v autu. 

1:4 15:0 - Federer returnoval Nadalův servis do autu. 

1:4 15:15 - Tentokrát však Federer předvedl skvostný return, na nějž Nadal nedosáhl. 

1:4 40:15 po dvou chybách Federera, který v obou případech poslal míček za základní čáru. 

1:4 40:30 - Federer se však drží ve hře díky dalšímu unikátnímu returnu, po něm stačil Nadal vrátit míček jen do autu. 

2:4 Nadal si opět drží své podání a tím se drží i ve hře o zisk prvního setu. Šestou hru ukončil svým oblíbeným křižným forhendem do forhendové strany kurtu soupeře. 

2:4 15:15 - nejdříve Federer naběhl na síť po výborném podání a s úspěšným volejem neměl problém, pak však předvedl ideální křižný return Nadal a Federer nestačil reagovat. 

2:4 15:30 - Federerova rána z forhendu končí v autu, Nadal je blízko brejkbolu. 

2:4 30:30 - Federer však drama nepřipouští, opět si v krizové chvíli pomohl esem. 

2:4 40:30 - Federer zahnal Nadala do rohu hřiště a ten poslal míč do síťky.  

2:5 Federer dnes hraje jako robot. Jeho tvrdý servis sice Nadal stihl vrátit přes síť, Švýcar však byl u sítě včas a smečí ukončil sedmou hru. 

- Nadal si u rozhodčího domlouvá pauzu, mění si ponožku a vyměňuje si obvaz na levé noze. 

2:5 30:0 - Nadal vstoupil za udržením se ve hře skvělým servisem, poté si pomohl dalším dobrým servisem, Federerův return skončil v autu. 

2:5 30:15 - Nadal zaznamenal první dvojchybu zápasu. 

2:5 40:15 - Federer zahnal Nadala do úzkých, Nadal však nejprve doběhl téměř ztracený míček a pak poslal Federer míč do autu.  

2:5 Je tu shoda. Nadal nejprve v nouzi po skvostném Federerově returnu zahrál do autu, pak si Federer vypracoval ideální pozici, první smeč sice Nadal stačil vrátit, po tom druhém už neměl Nadal šanci zasáhnout. 

2:5 Je tu první setbol v zápase. Nadal totiž poslal míč so sítě a Federer má výhodu. 

2:5 Federer se pokusil zakončit hru i celou sadu kraťasem, míček však skončil v těsném autu.  

3:5 Nadal si přeci jen svůj servis udržel. Federer nejprve returnoval Nadalovo podání do sítě, Nadal pak po dlouhé výměně poslal křížný forhendový úder přesně do rohu kurtu. 

3:5 15:0 - Federer začal servírovat na vítězství v setu výborně výměnu zakončil nekompromisní smečí.  

3:5 15:15 - srovnáno po nevynucené chybě Federera, když trefil míč od základní čáry jen do sítě.  

3:5 30:15 - po dlouhé výměně netrefil Nadal míč čistě a ten skončil daleko v autu. 

3:5 30:30 - Nadal zahnal Federera do kouta a Švýcar vrátil míč jen do autu.  

3:5 30:40 a první brejkbol Nadala v zápase. Federer opět kazí, když od základní čáry trefil jen do sítě.  

4:5 Nadal se udržel ve hře - snižuje na 4:5 a nyní bude podávat. Federer zahnal Nadala do forhendového rohu, ten však míč neskutečně vrátil a Federer zahrál na síti míč jen do sítě.  

4:5 0:15 - Nadal zahrál míč do sítě. 

4:5 15:15 - Federer zareturnoval až za základní čáru. 

4:5 15:30 - Federer si returnem vynutil tlak, naběhl si na síť a poslal míč do Nadalova protipohybu.  

4:5 30:30 - těsný aut v podání Federera. 

4:5 40:30 - Nadal se křižnou ranou z forhendu vypracoval gembol. 

5:5 A je srovnáno. Nadal uhrál třetí hru v řadě. Federer míč špatně trefil a míč skončil v autu. 

5:5 0:15. Neskutečná paráda v podání Nadala. Federerův úder skončil v rohu kurtu, Nadal ho však doběhl a unikátním způsobem Federera prohodil.  

5:5 0:30 po dalším Nadalovu prohozu do rohu kurtu. 

5:5 30:30. Federer nejprve snížil po Nadalově returmu do sítě, vzápětí Nadal ani jeho podání nevrátil přes síť. 

5:5 Nadal má brejkbol. Po asi nejdelší výměně zápasu končí Federerův bekhend mimo kurt. 

5:5 Shoda. Federer trefil zřejmě jen kouskem míče lajnu a přes Nadalovu nelibost brejkbol odvrací. 

5:5 A další brejkbol pro Nadala. Nadal se nejprve skvěle ubránil, pak přešel na síť a nekompromisně zasmečoval. 

6:5 A Nadal brejkbol proměnil - dostává se do vedení 6:5 a bude podávat na výhru v setu. Nadal získává čtvrtou hru v řadě poté, co Federer poslal z forhendové strany míč do autu. 

6:5 15:15 - Federer nejprve zahrál za základní čáru, pak Nadalův úder skončil jen pásce. 

6:5 30:30 - nejprve skóroval Federer přesným forhendovým úderem křížem, pak však poslal ze stejné pozice míč za základní čáru. 

6:5 A je tu první setbol pro Nadala - 40:30. Znovu mu pomohl Federer, který poslal míč těsně za podélnou čáru.  

7:5=1:0 na sety Nadal získává první set - vyhrává ho 7:5. Set zakončil svou největší zbraní, křížnou ranou z forhendu. Přestože prohrával už 2:5, pěti hrami v řadě skóre v prvním setu otočil. 

0:0 Začíná druhý set, na podání jde Federer. 

0:0 0:30 - po Federerově úderu za základní čáru a po jeho úderu do sítě získává Nadal své první dvě výměny ve druhém setu.  

0:0 Nadal má tři brejkboly. Federer selhal na síti, když smeč poslal jen do pásky. 

0:0 První brejkbol odvrácen - Nadal zahrál za základní čáru. 

1:0 Druhý však už ne a Nadal získal už šestou hru v řadě.  

1:0 30:0 - Federerův pokus o kraťas a následně i return končí v síti. 

2:0 Brejkbol potvrzen - Nadal nejdříve posílal Federera z rohu do rohu a pak zakončil forhendem po lajně, vzápětí poslal na druhou stranu nechytatelný servis. Nadal získal už sedmou hru v řadě. 

2:0 15:15 - nejdříve Federer chyboval z forhendy, pak si však pomohl servisem, po kterém zahrál Nadal míč do autu. 

2:0 30:30 - nejdříve Federer opět poslal míč za základní čáru, čtvrtým esem v zápase však opět srovnal. 

2:1 Federer zastavuje Nadalovu sérii sedmi vyhraných her v řadě. Nejdříve zahrál Nadal těsný aut, pak si Federer pomohl dalším esem. 

2:1 15:15 - Federer nejprve odvážně přešel na síť a výměnu zakončil přesným forhendovým volejem, pak ale poslal míč jen do pásky. 

2:1 30:15 - Nadal zakončil hru přesný volejem na síti. 

2:1 30:30 - Federer si pomohl výborným returnem a pak zahrál křížný forhend do Nadalova protipohybu. 

2:1 40:30 - Federerův return končí v síti. 

3:1 Federer si díky dobrému returnu vytvořil tlak, při přechodu na síť však z voleje zahrál míč do ní. 

3:1 0:15 - Federerův bekhend končí v autu. 

3:1 0:30 - a další Federerův úder se nevešel do kurtu. 

3:1 Nadal má další dva brejkboly. Poté, co si pomohl servisem, za stavu 15:30 netrefil dobře míč, a ten skončil v autu. 

3:1 Federer oba brejkboly odvrátil esem. 

3:1 Další brejkbol pro Nadala po Federerově úderu do sítě. 

3:1 Shoda. Federer opět skvěle zaservíroval a Nadal nedokázal vrátit míček do kurtu. 

3:1 Po další nechytatelném servisu je tu výhoda pro Federera. 

3:2 Federer dokázal odvrátit tři brejkboly a svůj servis si drží. V posledním míčku si znovu pomohl servisem a následnou úspěšnou smečí. 

3:2 30:0 - Nadal je při svém podání nyní výborný, Federer nestačí správně returnovat. 

3:2 40:0 po první esu Nadal v zápase. 

3:2 40:15 - Nadal netrefil odkrytou stranu kurtu. 

3:2 40:30 - Výborný return drží Federera ve hře o zisk šesté hry v druhém setu. 

3:2 A je tu shoda - Federer uhrál třetí míč v řadě poté, co si seběhl na síť a výměnu zakončil volejem. 

4:2 Nadal však přeci jen svůj servis udržel. Nejprve trefil míč přesně do kurtu, i když Federer přestal hrát, když si myslel, že míč letí do autu. Poté opět přesným forhendovým úderem šestou hru získal. 

4:2 30:0 - Nadalův forhend nejprve končí v autu, poté přidal Federer osmé eso v zápase. 

4:3 Federer čistou hrou drží šanci na zisk druhého setu. Nadal nejprve returnoval do sítě a poté mimo kurt. 

4:3 0:15. Federer si pomohl returnem, zahnal Nadala daleko za základní čáru a Nadalův pokus o prohoz skončil daleko v autu. 

4:3 15:15 - Federerův úder končí v těsném autu. 

4:3 15:30 - tři nádherné Federererovy údery v řadě. Ten třetí zakončil křižným úderem z forhendu do rohu kurtu. 

4:3 30:30. Nadal přešel z obrany do útoku a výměnu zakončil hned po odskoku úderem mimo Federerův dosah. 

4:3 Federer má první brejkbol v tomto setu. Neskutečnou výměnu z obou stran zakončil přesným forhendem jednoruč po lajně. 

4:3 Shoda. Federerův return končí za základní čarou. 

4:3 A je tu druhý brejkbol. 

4:3 Opět je tu shoda po Federerově nevynucené chybě z bekhendu, míč končí za základní čarou. 

4:3 Třetí brejkbol pro Federera po Nadalově forhendovém úderu za základní čáru. 

4:4 A Federer ho tentokrát využívá a srovnává na 4:4. Nadal se nechal po prvním servisu, který mu rozhodčí zahlásili jako aut, nechal rozhodit a po Federerově returnu zahrál z bekhendu kiks ještě před síť. 

4:4 0:30 - Nadal však chce brejk hned zpátky. Nejdříve mu vyšel prohoz, pak Federera zahnal do úzkých a ten se z bekhendu do kurtu netrefil. 

4:4 15:30 - Federer snížil po dobrém prvním podání. 

4:4 Dva brejkboly pro Nadala. Federer opět z bekhendu kazí, míček přistál za základní čarou. 

4:4 30:40 - první brejkbol odvrácen poté, co Nadal jen rámem zasáhl Federerův servis. 

4:4 Federer odvrátil i druhý Nadalův brejkbol. Počkal si na síti na Nadalův prohoz a z voleje jej poslal na druhou stranu. 

4:4 Tentokrát Nadal prohozem uspěl a má další brejkbol. 

5:4 Nadalovi se povedl rebreak. Federer si vypracoval dobrou pozici, forhendový úder však poslal míček vedle podélné čáry. Nadal nyní půjde podávat na zisk druhého setu. 

5:4 0:15 po Federerově klasice - bekhendem jednoruč po lajně. 

5:4 15:15 po Federerově returnu do autu. 

5:4 30:15 - Další Federerův return z bekhendu míří do autu. 

5:4 30:30 Federerův křížní míč z bekhendu skončil na lajnu a Nadal jej nedokázal vrátit přes síť. 

5:4 Nadal má setbol po další Federerově chybě z bekhendu. 

5:4 Shoda. Páska totiž přizvedla Nadalův úder za základní čáru. 

- Na kurtu začíná pršet, hra bude přerušena. 

5:4 Oba hráči už jsou na kurtu, za chvíli se opět začne hrát. 

5:4 Nadal má další setbol. Federerův return končí v autu. 

5:4 A je tu opět shoda. Federer zahnal Nadala do úzkých a ten z forhendu posílá pokus o prohoz do sítě. 

5:4 Tentokrát má brejkbol Federer. Po hodně dlouhé výměně poslal Nadal míč z forhendu za základní čáru. 

5:5 A Federer opět bere Nadalovi servis. Ani potřetí si jeden ze soupeřů neuhrál svůj servis. Nadal navíc neproměnil dva setboly. Federer desátou hru druhé sady získal poté, co úspěšně returnoval a Nadal míč na bekhendu nečistě trefil. 

5:5 30:0 - Federer je na koni. Nadal nejdříve jeho stopbal nestačil doběhnout a v další výměně zahrál Federer nechytatelný volej. 

5:6 Federer otáčí ve druhém setu průběh a poprvé se v něm dostává do vedení. Nadal nedokázal vrátit do kurtu Federerův servis a ten v důležité chvíli získává game čistou hrou. 

5:6 0:15 - Nadal zahrál další nevynucenou chybu. 

5:6 15:15 - Federerův return míří mimo kurt. 

5:6 40:15 - Po delší výměně končí Švýcarův bekhend za základní čarou a poté Federer returnoval mimo kurt. 

6:6 Nadal vyrovnává na 6:6 a vítězi druhého setu bude muset rozhodnout zkrácená hra. Federerův return skončil totiž opět mimo kurt. 

6:6 1:0. Nadal získává první minibrejk po Federerově úderu do sítě. 

6:6 2:0 po Nadalově forhendovém úderu přesně do rohu kurtu. 

6:6 3:0 - Federerův return končí za základní čarou. 

6:6 4:0 - a je tu další minibrejk. Federerův bekhend končí v síti. 

6:6 4:1 - po výborném jednoručném bekhendu Federera vrátil Nadal míč jen za základní čáru. 

6:6 4:2 - jeden minibrejk Federer smazal. Opět si pomohl vynikajícím bekhendem jednoruč. Dvakrát vyhnal úderem křížem Nadala daleko z kurtu a ten opět vrátil míč jen do autu. 

6:6 5:2 - Federer returnuje druhý servis Nadala pouze do sítě. 

6:6 Nadal má čtyři setboly.Vynikajícím způsobem vrátil Federerův volej a na další volej Federera ze záklonu reagoval přesným prohozem. 

6:6 6:3 - Federer první setbol odvrátil po Nadalově úderu do autu. 

7:6=2:0 na sety Nadal vyhrává i druhý set, když v něm využil svůj čtvrtý setbol. Po výborném podání vrátil Federer míč jen těsně za síť a Nadal svým klasickým úderem z forhendu křížem ukončil druhou sadu. 

0:0 Začíná třetí set, na podání jde Nadal. 

0:0 0:15 - Nadal začíná svou druhou dvojchybou v zápase. 

0:0 15:15 - Vynikající bekhendový úder Nadala křížem znamená vyrovnání. 

0:0 30:15 - A opět to samé v bledě modrém. Federer míč přesně na lajnu nemůže stihnout. 

0:0 40:15 - Federerovi se return povedl, Nadal však i ze záklonu poslal forhend na základní čáru. 

1:0 Nadal zakončuje hru výborným servisem, Federer jej vrací daleko za základní čáru. 

1:0 15:0 - dlouhou a pohlednou výměnu zakončuje Federer forhendem křížem, který vrací Nadal daleko do autu. 

1:0 30:0 - Federer si nyní pomohl servisem, Nadal returnuje mimo kurt. 

1:0 40:0 po esu Federera. 

1:1 Federer uhrál čistou hru. Game zakončil mistrovským kraťasem z bekhendu. 

1:1 15:0 po Nadalovu esu. 

1:1 30:0 - Federer returnoval bekhendem daleko do autu. 

1:1 40:0 - Famózní Nadalův úder z forhendu po lajně. 

1.1 40:15 - Federer zahrál kraťas, Nadal jej doběhl, ale bekhendem poslal míč za základní čáru. 

1:1 40:30 - Nadal míří z forhendu za podélnou čáru a game se dramatizuje. 

2:1 Federerův bekhendový return končí v síti. Nadal přeci jen svůj servis uhájil. 

2:1 15:15 - oba hráči zahráli v defenzivě těsně za základní čáru, nejprve Federer, pak Nadal. 

2:1 30:30 - Federerův servis Nadal nedokázal vrátit do kurtu, pak však poslal Federer míč křižným úderem z bekhendu těsně do autu. 

2:1 40:30 - Federer si v důležité chvíli pomáhá úspěšným stopbalem. 

2:1 Shoda. Federer dobře podal, v ideální pozici však poslal míček za podélnou čáru. 

2:1 Výhoda pro Federera. Nadalův bekhendový pokus končí v autu. 

2:2 Federer zakončil hru přesným forhendovým úderem křížem a srovnal na 2:2. 

2:2 15:0 - Nadal si teď krásně pohrál s Federerem. Třikrát poslal míč do Federerova bekhendu a výměnu zakončil do jeho protipohybu. 

2:2 15:15 - Federer srovnal dalším mistrovsky zahraným stopbalem. 

2:2 15:30 po třetí Nadalově dvojchybě v zápase. 

2:2 30:30 - Na Nadalův křížní forhend Federer nedosáhl. 

2:2 40:30 - Federerův forhendový úder křížem končí v síti. 

2:2 Shoda. Federer si sběhl na síť, jeho volej sice Nadal dostihl, lob ale poslal z azákladní čáru. 

2:2 Výhoda Nadal. Federerův return končí v autu. 

3:2 Nadal pátou hru třetí sady vyhrává. Vší silou se opřel do Federerova retuenu a poslal jej dnes už poněkolikáté forhendem do protějšího rohu kurtu. 

3:2 0:15 - Federer posílá Nadalův return z forhendu jen do sítě. 

3:2 0:30 - Federův obranný úder z forhendu končí za základní čarou. 

3:2 0:40 - tři brejkboly pro Nadala. Federerův stopbal tentokrát končí v síti. 

4:2 Nadal získává brejk čistou hrou a je dvě hry od vítězství na turnaji. Federer totiž opět poslal forhendový úder za základní čáru. 

4:2 0:15 - Federer si pomáhá úspěšným returnem. 

4:2 0:30 - Federerovi se nepovedl kraťas, přesto Nadal v ideální pozici na síti posílá míč do sítě. 

4:2 0:40 a tentokrát má tři brejkboly Federer. Skvělým returnem se dostal do útoku a výměnu zakončil přesným volejem do rohu kurtu. 

4:3 Federer využívá hned svůj první brejkbol a snižuje na 3:4. Tentokrát se mu stopbal povedl a Nadal u něj byl pozdě. 

4:3 15:0 - Výborné první podání Federera, Nadal ho vrací daleko za základní čáru. 

4:3 15:15 - Federerův bekhend jednoruč křížem končí v autu. 

4:3 30:15 - Nadalův forhendový pokus o prohoz křížem končí v těsném autu. 

4:3 40:15 po dalším mistrovsky zahraném stopbalu. 

4:4 Federer srovnává na 4:4 pomocí esa. 

4:4 15:15 - Nadal si díky dobrému servisu dostal na síť a výměnu zakončil nechytatelným volejem. 

4:4 30:0 - Opět skvělý servis, Nadal tentokrát výměnu zakončil forhendem křížem. 

4:4 40:0 - Federerův return končí v síti.  

5:4 Nadal je jeden set od vítězství v celém zápase. Federer bude nyní podávat na udržení se v zápase. Hru zakončil třetím esem v zápase. 

5:4 15:0 - Federer získává první výměnu po forhendovém úderu do Nadalova protipohybu. 

5:4 15:15 - Nadalův křížný prohoz z bekhendu spadl přesně na čáru. 

5:4 30:15 - Federer si pomáhá servisem a výměnu zakončuje volejem. 

5:4 40:15. Federerův úder spadl na čáru a Nadal jej forhendem vrátil jen do sítě. 

5:5 Do zajímavé koncovky spěje i třetí set. Federer zakončil desátou hru třetí sady esem. 

5:5 0:15 - Nadalův bekhend končí v síti. 

5:5 0:30 - Federer si pomohl úderem z forhendu po lajně, liftovaný volej se mu sice nepovedl, Nadal však při pokusu o prohoz trefil síť. 

5:5 0:40 - Federer má tři brejkboly. Federer si opět pomohl forhendovým úderem po čáře a Nadal míč v nouzi vrátil mimo kurt. 

5:5 15:40 - první brejkbol odvrácen, Federer kazí do sítě lehký úder z forhendu. 

5:6 Druhý brejkbol však Federer využívá a za stavu 6:5 bude podávat na výhru ve třetím setu. Opět se dostal díky returnu do tlaku, Nadal vrátil míček jen těsně za síť, Federer se rozhlédl a poslal míč do Nadalova protipohybu. 

5:6 15:0 - Nadal kazí z forhendu do sítě. 

5:6 30:0 - po krátkém returnu Nadala neměl Federee problém míč zatlouct mimo Španělův dosah. 

5:6 Povedený Federerův brejkbol a tři setboly pro něho. 

5:6 15:40 - první setbol odvrácen, Federer v nouzi hraje za základní čáru. 

5:7=2:1 na sety Jde se do čtvrtého setu, Federer vyhrává v tom třetím 7:5 a snižuje stav zápasu. Hru zakončil přesným halfvolejem do rohu kurtu po dalším přesném prvním servisu. 

0:0 Začíná čtvrtý set, na podání jde Nadal. 

0:0 0:30 - Nadal začal chybou z forhendu do sítě a pak na Federerův stopvolej nestačil zareagovat. 

0:0 0:40 - tři další brejkboly pro Federera. Další Nadalův forhend končí v síti. 

0:0 15:40 - první je odvrácen, Nadal trefuje z bekhendu lajnu. 

0:0 30:40 - i druhý brejkbol odvrácen. Nadal přešel na síť a forhendem poslal míč do Federerova protipohybu. 

0:0 Shoda. Nadal odvrátil i třetí brejkbol čtvrtým svým esem v zápase. 

0:0 Výhoda pro Nadala po dalším jeho výborném servisu, který nedokázal Federer vrátit do kurtu. 

1:0 Nadal zahrál od stavu 0:40 pět míčů v řadě. Naposledy poslal míč křížem do Federerova bekhendu a ten balónek špatně trefil. 

1:0 15:0 - Nadalův return končí v síti. 

1:0 30:0 - Federer si pomohl servisem a napodruhé svůj volej proměnil. 

1:0 40:15 - Nadal nejprve zahrál vítězný míč, v další výměně nestačil vrátit Federerův servis do kurtu. 

1:1 Srovnáno na 1:1. Nadalův křižný prohoz z bekhendu končí těsně v autu. 

1:1 15:0 - Federer stačil vrátit míč jen těsně za síť a Nadal neměl problém trefit odkrytou část hřiště. 

1:1 15:15 - return Federera skončil přesně v rohu kurtu. 

1:1 40:15 - Federerův bekhend nejdříve skončil za pomezní čarou, Nadal pak poslal z forhendu míč pod Federerovy nohy, s čímž si Švýcar neporadil. 

2:1 Nadal třetí hru ve čtvrtém setu v poklidu získává. Hru zakončil unikátním forhendovým úderem po čáře. 

2:1 0:15 - výborný prohoz Nadala, Federer nestačí reagovat. 

2:1 0:30 - Nadal se výtečně bránil, Federerův volej skončil za základní čarou. 

2:1 0:40 - Federer uhrál první dvojchybu v zápase a Nadal má tři mečboly. 

3:1 A Nadal hned svůj první brejkbol využívá. Federer totiž posílá míč daleko za základní čáru. 

3:1 15:15 - Federer nejdříve zahrál do autu, pak však Nadala zatlačil a výměnu zakončil volejem na síti. 

3:1 30:15 - Další nevynucená chyba Federera. Jeho forhend končí těsně za podélnou čarou. 

3:1 30:30 - neskutečná výměna. Na závěr vylákal Federer Nadala na síť, ten se pokusil Švýcara prohodit křížem, ale Federer koncem rakety poslal míč na druhou stranu. 

3:1 40:30 - Federerův bekhend končí v síti. 

4:1 Nadal brejk potvrzuje a je už jen dvě hry od výhry na turnaji. Další míč z Federerovy rakety končí v autu. I když jej lajnový sudí jako aut nenahlásil, Nadal přestal hrát a sudí na umpiru uznal, že míč byl v autu. 

4:1 0:15 - Míč z Federerova forhendu končí v autu. 

4:1 15:15 - temtokrát za základní čarou končí Nadalův bekhend. 

4:1 15:30 - páska nyní nadzvedla Federerův bekhend za základní čáru. 

4:1 30:30 - Tentokrát se bekhendový úder jednoruč do kurtu vešel a Nadal jej vrátil jen do sítě. 

4:1 30:40 a Nadal má další brejkbol. Nadal nechal proběhnout Federera, který pak také zahrál do sítě.  

4:1 Shoda. Brejkbol je odvrácen. Nadal returnuje do sítě. 

4:1 Je tu ale další brejkbol pro Nadala. Na jeho přesný forhendový úder po čáře neměl Federer šanci zareagovat. 

5:1 Nadal tentokrát brejkbol využívá a za stavu 5:1 bude podávat na výhru v turnaji. Federer totiž zahrál svůj úder do sítě. 

5:1 15:0 - Další parádní forhend Nadala po lajně, Federer jej sice doběhl, ale vrátit jej zpět do kurtu nedokázal. 

5:1 30:0 - Špatný Federerův return a Nadal si na halfvoleji do rohu kurtu smlsnul. 

5:1 40:0 - Rafael Nadal má tři mečboly. Federerův return trefil síť.  

6:1=3:1 na sety Je konec. Po Federerově úderu za základní čáru obhájil Rafael Nadal titul na French Open, celkově získal desátý grandslamový titul a především získal na French Open šestý titul, čímž vyrovnal švédského rekordmana Björna Borga. 

- Nadal si díky svému vítězství zároveň zajistil udržení se v čele žebříčku ATP i pro příští týden. 

- Nadal tak vylepšil svou vzájemnou bilanci proti Federerovi na 17:8, na grandslamech pak na 6:2. Navíc navýšil svou bilanci vzájemných zápasů na French Open na 5:0.  

- Nadal vyhrál na French Open už neskutečný 45. zápas ze 46 duelů. 

- Tímto se s vámi loučím a u další online reportáže z tenisu se s vámi těším na shledanou. 

 

Právě se děje

Další zprávy