Hvězdné semifinále je tu. Stane se Djokovič jedničkou?

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
3. 6. 2011 9:00
Nadal - Murray (14:00), Federer - Djokovič (po nich)
Zůstane Rafael Nadal světovou jedničkou?
Zůstane Rafael Nadal světovou jedničkou? | Foto: Reuters

Paříž - Už hodně dlouho se na grandslamovém turnaji nestalo, aby do semifinále mužské dvouhry postoupili všichni čtyři nejvýše nasazení hráči. Od roku 1968 k tomu dojde teprve podvanácté.

V pátek se příznivci mužského tenisu dočkají na French Open velké lahůdky.

Proti sobě nastoupí nasazená jednička Rafael Nadal proti čtyřce Andymu Murraymu (14:00) a hned po nich dvojka Novak Djokovič vyzve třetího hráče světa Rogera Federera.

Čtěte také:
Číňanka Li Na je po výhře nad Šarapovovou ve finále
Skvělý úspěch! Český debl ve finále French Open

Každému z této čtveřice půjde o hodně. Nejvíce však bude záležet na postupu do finále čtyřiadvacetiletému Srbovi Djokovičovi.

Djokovičovi jde o jedničku i o rekord

Pokud totiž Federera porazí, v pondělí se poprvé v kariéře stane světovou jedničkou. A navíc vyrovná rekord Johna McEnroea, který v roce 1984 vyhrál úvodních 42 zápasů sezony.

Novaku Djokovičovi stačí porazit Federera
Novaku Djokovičovi stačí porazit Federera | Foto: Reuters

"On toho má víc v sázce než já, tlak bude na něm. Mým plánem je postoupit do finále, s tím jsem do Paříže přijel a nehrálo v tom roli, že bych chtěl Novaka zastavit," řekl o pět let starší švýcarský tenista.

Federer drží s šestnácti tituly na grandslamech historický rekord, na French Open však vyhrál jen jednou, před dvěma lety. S Djokovičem má sice aktivní bilanci vzájemných zápasů 13:9, poslední tři duely však prohrál.

Naposledy ho porazil v semifinále listopadového Turnaje mistrů a Djokovič poté rozjel svou současnou sérii 43 zápasů bez prohry.

"Je slušně rozjetý a dokáže se s tím výborně vyrovnat. Nedělá kolem sebe humbuk, ani se tím zbytečně netrápí, což mu pomáhá. Není ale můj hnací motor navíc, abych Novakovi za každou cenu zabránil stát se jedničkou. Hraji pro sebe," dodal Federer s tím, že je rád, že na něj už není upřena hlavní pozornost.

Djokovič: Jsem hladový zase hrát

"Chci být světovou jedničkou, to je jasné, a jsem blízko. Ale výhra má u sebe vždy blízko i porážku. Roger je skvělý hráč, skutečný šampion. Já teď hraji životní tenis, ale musím přijít na kurt a věřit si, že můžu vyhrát," řekl Djokovič před zápasem.

Záležet bude na Rogeru Federerovi
Záležet bude na Rogeru Federerovi | Foto: Reuters

Kvůli tomu, že mu ještě před čtvrtfinálovým zápasem vzdal Ital Fognini, hrál v Paříži naposledy v neděli odpoledne. Jako svou nevýhodu to však nepovažuje.

"Zahrál jsem si dost, takže by to na můj rytmus nemělo mít vliv. Ale musím přiznat, že jsem hladový zase hrát a hodně motivovaný," dodal Djokovič, který si ve středu zatrénoval právě s McEnroem, jehož rekord může vyrovnat.

"Budou to souboj aktuálně nejlepšího hráče světa proti nejlepšímu hráči všech dob. Očekávám, že to bude fantastický zápas," přidal se Nadal, který v den zápasu oslaví 25. narozeniny.

Murray: Určitě můžu nad Nadalem vyhrát

Současná světová jednička a obhájce titulu si první místo udrží jen za předpokladu, že Federer Djokoviče porazí a Španěl pak vítěze porazí ve finále.

Překvapí Andy Murray Nadala?
Překvapí Andy Murray Nadala? | Foto: Reuters

I kdyby Djokovič zápas se Švýcarem vyhrál, Nadalovi i tak půjde o hodně. Pokud totiž obhájí titul, triumfuje na turnaji už pošesté, a vyrovná tak rekord švédské legendy Björna Borga.   

V zápase proti Britu Murraymu bude velkým favoritem. Murray postoupil v Paříži do semifinále teprve podruhé, do finále na grandslamu se dostal jen dvakrát na Australian Open.

"Určitě můžu vyhrát. Musím hrát na nejvyšší úrovni, být psychicky silný, hrát vyrovnaně a zvolit dobrou taktiku," řekl čtyřiadvacetiletý Murray, který se musel potýkat s následky podvrtnutého kotníku ze zápasu 3. kola.

"Vůbec ho to nebude omezovat, když už postoupil do semifinále. Hraje dobře, je silný a bude to boj," myslí si Nadal.

 

Právě se děje

Další zprávy