Djokovič znovu zdolal Nadala a natahuje svoji sérii

Sport ČTK Sport, ČTK
15. 5. 2011 21:30
Djokovič letos vyhrál po devětatřicáté v řadě
Foto: Reuters

Řím - Srbský tenista Novak Djokovič během jednoho týdne dvakrát porazil ve finále turnaje světovou jedničku Rafaela Nadala. Po triumfu v Madridu dnes v Římě zvítězil nad Španělem dvakrát 6:4 a udržel tak svou letošní neporazitelnost. Celkem si připsal již 39 vítězství v řadě, čtyři z nich byly právě nad Nadalem.

Podobně jako v Madridu i v Římě sváděli dva nejlepší tenisté současnosti vyrovnanou bitvu, ovšem v koncovkách setů byl lepší Djokovič. V prvním setu vzal Nadalovi podání hned dvakrát a brejkem začal i druhý set.

Pak se sice Nadal vzpamatoval a hru znovu srovnal, ovšem za stavu 4:5 daroval Djokovičovi tři mečboly. Srb jimi sice pohrdl, ale hned vzápětí dostal čtvrtý a ten už využil. A to i přesto, že Nadalovi dvakrát pomohla při obraně páska.

Čtěte také: Kvitovou na Spartě zastavila až Slovenka Rybáriková

Djokovič si tak připsal již sedmý letošní titul a chybí mu už jen sedm vyhraných zápasů, aby vyrovnal rekord Guillerma Vilase z roku 1977 v počtu výher v řadě. Zároveň výrazně snížil ztrátu na Nadala v žebříčku ATP a na French Open se může pokusit zaútočit na první místo.

V Římě triumfovala i Šarapovová

Ruská tenistka Maria Šarapovová se po roce dočkala titulu na okruhu WTA. Ve finále v Římě porazila Australanku Samanthu Stosurovou 6:2 a 6:4. Na třiadvacátou trofej v kariéře čekala od loňského května, kdy vyhrála ve Štrasburku. Od té doby čtyři finále prohrála.

Ruská tenistka Maria Šarapovová s pohárem pro vítězku US Open.
Ruská tenistka Maria Šarapovová s pohárem pro vítězku US Open. | Foto: Reuters

Turnajová sedmička v Římě ztratila jediný set ve čtvrtfinále s Běloruskou Viktorií Azarenkovou, která později zápas vzdala. Následně Šarapovová vyřadila světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska a svou dominanci potvrdila i ve finále.

Nerozhodilo ji ani to, že kvůli dešti muselo být finále o tři hodiny odloženo, a vyhrála čtrnáct z prvních patnácti míčků. Stosurovou, která je v žebříčku hned před ní, nakonec přehrála za hodinu a 23 minut a vyhrála i osmý vzájemný souboj.

"Jsem hrozně nadšená, že jsem vyhrála zrovna tento turnaj. Snila jsem o tom," řekla Šarapovová. "Už je to docela doba, co jsem vyhrála nějaký turnaj. Navíc jsem nebyla favoritkou. O to více si cením, že jsem tady porazila tak skvělé hráčky. Navíc na antuce. Věřím, že to je jen začátek a že v blízké době ukážu další velké věci," dodala.

Finále mužské čtyřhry se nehrálo kvůli zranění Andyho Roddicka. Ten se vzdal šance na trofej se spoluhráčem Mardym Fishem kvůli problémům s pravým ramenem, bez boje tak vyhrála další americká dvojice Isner, Querrey.

 

Právě se děje

Další zprávy