Berdych: Místo tenisu bych si lehl a sledoval televizi

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
6. 3. 2011 8:00
Berdych žertoval, že by raději nedělní zápas vynechal
Foto: Reuters

Ostrava - Klíčový druhý bod ve čtyřhře získali pro český daviscupový tým v rámci 1. kola Světové skupiny proti Kazachstánu Tomáš Berdych s Lukášem Dlouhým.

Nad párem Jevgenij Koroljov - Jurij Šukin vyhráli 3:0 na sety, a přiblížili tak české družstvo k postupu do čtvrtfinále.

Berdych navíc ušetřil cenné síly před nedělní dvouhrou.

Čtěte také:
Berdych s Dlouhým získali ve čtyřhře klíčový druhý bod

"Důležitý především pro mě bylo vyhrát ve třech setech, abych ušetřil síly na zítřejší dvouhru. Bylo to navíc docela rychlý, takže jsem spokojenej," přiznal na pozápasové konferenci Berdych.

"Já jsem zase vedle výhry spokojenej s tím, že jsem hrál po dlouhý době těžkej duel a v rámci možností se nám ho podařilo rychle zvládnout," doplnil jej Dlouhý, který vyhrál první zápas v soutěži na domácí půdě.

Tomáši, jaké to je hrát po dlouhé době bez vašeho dlouhodobého parťáka Radka Štěpánka?
Je samozřejmě vždycky těžký si okamžitě sednout s partnerem, se kterým nejste sehranej, ale musím přiznat, že když jsem se dozvěděl, že místo Radka (Štěpánka) bude v Ostravě hrát Lukáš, ještě před příjezdem jsem si přál, abych hrál čtyřhru právě s ním.

Máte ještě dost sil na nedělní dvouhru, která může rozhodnout o postupu?
Určitě bych si šel nejradši zejtra lehnout na hotel a díval se na tu dvouhru v televizi, ale já jsem tady kvůli tomu, abych tu hrál všechny tři dny a pomohl týmu k výhře.

Nepřekvapilo vás, že Kazaši nenasadili do čtyřhry žádného singlistu?
Dlouhý: Mě to složení nepřekvapilo, věděl jsem, že proti nám takhle nastoupí.
Berdych: Já spíš čekal, že nastoupí v nejsilnější sestavě s oběma singlisty, kteří včera hráli výborný tenis, ale asi vsadili všechno na zítřek, a proto hráče šetřili.

Foto: Reuters

Lukáši, zdálo se, že jste se v úvodu zápasu dlouho na kurtu hledal...
Při prvních třech, čtyřech gamech jsem nervózní byl, ale postupně jsem se z toho dostával a na konci zápasu už jsem si to užíval a vnímal i podporu fanoušků.

Tome, koho byste raději zítra bral do dvouhry? Golubjova, nebo Koroljova?
Je mi úplně jedno, kdo proti mně půjde, já očekávám Golubjova, s nímž jsem odehrál dva hodně vyrovnaný zápasy, ale když to bude Koroljov, nijak zvlášť to řešit nebudu.

Na kurtu jste se v obou vašich zápasech příliš nezdržel, takže cíl je splněn...
Je to určitě velká pomoc, že mi ještě nějaký síly zbyly. Včera jsem si to, aby to byl krátký zápas, musel uhrát sám, dneska mi pomohl Lukáš.

Dají se nějak srovnat Lukáš s Radkem Štěpánkem?
S Radkem se mi hraje tak dobře hlavně proto, že jsme spolu odehráli tolik zápasů. Věřím ale, že jestli budeme hrát spolu s Lukášem taky tolik zápasů jako s Radkem, že nám to půjde taky tak dobře.

Máte do zítřejšího zápasu i motivaci. Pokud nevyhrajete 3:0, ale přesto zvítězíte, podle nových pravidel už by se pátý zápas nehrál, takže by se nedostalo na juniora Jiřího Veselého...  
O tom novém pravidlu vím a rád bych Jirkovi (Veselému) pomohl k tomu, aby si ten pátej zápas zahrál. Když to ale nevyjde, taky se nic nestane, premiéru si určitě odbude brzo. Každopádně jsem rád, že to pravidlo vzniklo, protože dohrávat zápasy za rozhodnutého stavu byla zbytečnost.

Lukáši, byl to váš nejlepší zápas v Davis Cupu?
Myslím, že to z mé strany nebylo tak úplně špatný, ale věřím, že dovedu odehrát ještě lepší zápasy.

 

Právě se děje

Další zprávy