Berdych: Lidem jsem ukázal, že Berdych umí bojovat

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
5. 3. 2011 12:00
Berdych v tiebreaku 1. setu otočil z 1:5 na 7:5
Foto: Reuters

Ostrava - Po prohře Jana Hájka v úvodní dvouhře 1. kola Světové skupiny Davisova poháru proti Kazachstánu se ocitl Tomáš Berdych pod tlakem toho, že další dvouhru proti Michailu Kukuškinovi musí vyhrát.

Jenže v prvním setu měl dlouho navrch jeho soupeř a s nadějemi českých barev to nevypadalo vůbec dobře.

Berdych však v klíčových momentech první sady zachoval pevné nervy - nejdříve se brejkem za stavu 4:5 vrátil do hry, v tie-breaku pak prohrával už 1:5, jenže šesti míči v řadě první sadu získal a v dalších dvou setech už nedal Kukuškinovi šanci.

Čtěte také:
Berdych nedal Kukuškinovi šanci a srovnal stav na 1:1

"Byl to klíčový moment zápasu," řekl Berdych na pozápasové tiskové konferenci k obratu v tiebreaku prvního setu. "Když pořád slyším, že Berdych neumí bojovat, tak ten obrat je asi nejlepší odpověď," dodal.

Tomáši, nejenže jste srovnal na 1:1, ale ušetřil jste i důležité síly na klíčovou sobotní čtyřhru po boku deblového specialisty Lukáše Dlouhého...
Když si vezmu, že bych mohl být na kurtu ještě teď (zhruba půl hodiny po zápase), tak jsem s průběhem zápasu spokojený. Nejlepší lék na únavu a všechny další problémy je vyspat se.

Takže vám tolik nevadí, že jste dohrál až po desáté hodině?
Vyhraný zápas vás i tak hodně zvedne, dodá vám psychické síly a i těch fyzických mám ještě dost. Bylo by asi špatné, kdybych po jednom tříseťáku nemohl druhý den hrát čtyřhru.

Foto: Reuters

Do klíčové čtyřhry půjdete po dlouhé době bez Radka Štěpánka. Jak vidíte vaše šance po boku Lukáše Dlouhého?
No, sice vůbec nevím, proti komu nastoupíme, ale to myslím není tak důležité. Nejdůležitější je, co předvedeme my dva. I když jsem zvyklý hlavně na Radka, s Lukášem by to mělo jít. Budeme se snažit, abychom společně přinesli další bod.

Michail Kukuškin

"Byla to opravdu chyba rozhodčích, ostatní kluci se na to dívali v televizi a tam se to potvrdilo. Pro mě to byl rozhodující moment utkání, protože do té doby jsem hrál dobře, a to mě rozhodilo. Těch situací ale bylo povícero. Jsme z toho trochu rozladění, to by se v Davisově poháru asi nemělo stávat. Ale zase musím uznat, že Tomáš hrál dnes lépe a vyhrál zaslouženě.

Přesto jste toho spolu moc nenahráli...
To ne, s Lukášem jsme hráli v Davis Cupu jen jednou v Maroku, jsme ale dost profíci na to, abychom byli schopni si na sebe zvyknout. I když jsme toho spolu tolik neodehráli, můžeme být favority. Navíc kdy se vám příště podaří si zahrát s několikanásobným vítězem grandslamu. Je dobře, že Lukáš konečně dostal šanci v Davis Cupu ukázat, že je vynikající deblista.

Nejde přeslechnout váš chraplavý hlas. Co se vám stalo?
Doufám, že na mě nic neleze. Bude to asi tím přechodem z tepla do zimy, přeci jen v Dubaji minulý týden a teď v Ostravě je úplně jiné počasí. Navíc v hale byl suchý vzduch a když to člověk celou dobu dýchá, tak trošku vyschne.

S Kukuškinem jste se dlouho trápil, co rozhodlo o tom, že jste první set dokázal vyhrát?
On se v prvním setu rozehrál k neuvěřitelnému výkonu, ale já mám mnohem více zkušeností z těžkých zápasů. To byl podle mě rozhodující zlom. On se někdy nechal zbytečně rozhodit.

Přesto jste asi ani sám takový úvod nečekal...
Vlítl do toho po hlavě, nedělal žádné chyby, hrál agresivně a opravdu nechybělo mnoho, aby set vyhrál. Začal na nejvyšším možném levelu, co se dalo, ale po prvním setu jsme se v té výkonnosti minuli. On šel dolů a já šel jen nahoru.

Za stavu 4:5 v prvním setu a shodě při Kukuškinově servisu rozhodčí posoudili jeho úder do kurtu jako aut. Tam se asi zápas nejvíce lámal...
Byla to opravdu chyba rozhodčích. Šlo ale poznat, že ho to hodně rozhodilo, kdežto já uplatnil své zkušenosti a nenechal jsem se tím rozhodit.

Jak vám vyhovoval nový povrch v ostravské hale?
Bylo to poznat. My jsme byli zvyklí na svůj taraflex, kde jsme vyhrávali, ale musíme si zvyknout na nový. Je fakt, že když všichni hrajou na stejném povrchu, smazává se tím výhoda domácího prostředí, ale s tím se nedá nic dělat. Mně osobně to nevadí.

 

Právě se děje

Další zprávy