ŽIVĚ Djokovič zaslouženým vítězem. Murray musí čekat

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
30. 1. 2011 12:25
Ve dvouhře mužů na Australian Open zvítězil po třech letech znovu srbský tenista Novak Djokovič, který ve finále porazil Brita Andyho Murrayho po setech 6:4, 6:2, 6:3. Po 11 grandslamových turnajích tak fanoušci poznali jiného vítěze než Rafaela Nadala, nebo Rogera Federera. Pro Djokoviče je to druhý grandslamový titul, Murray na svůj premiérový titul na grandslamovém turnaji musí po prohře ve třetím finále stále čekat.
Novak Djokovič
Novak Djokovič | Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítejte u dnešní online reportáže z finále dvouhry mužů na Australian Open mezi nasazenou trojkou Srbem Novakem Djokovičem a nasazenou pětkou Britem Andym Murraym, které začíná v 9:30. 

- Zatímco vítěze mužské části budeme znát za několik hodin, majitelku prvního grandslamového titulu letošní sezony z ženské dvouhry už známe. Je jím Belgičanka Kim Clijstersová, která ve finále porazila Číňanku Li Na. 

- Připomeňme si, že právě Srb Novak Djokovič přemohl ve čtvrtfinále Tomáše Berdycha. Finále pak vybojoval rovněž po třísetovém vítězství nad Rogerem Federerem. Brit Andy Murray v semifinále přešel přes Davida Ferrera. 

- A oba borce už máme na kurtu Arény Roda Lavera, kde se právě začali rozehrávat. 

- Murray je ve finále turnaje v Melbourne podruhé za sebou, když loni podlehl Federerovi. To Djokovič už Australian Open vyhrál, a to v roce 2008. Loni skončil už ve čtvrtfinále. 

0:0 Zápas začíná. Na podání jde Djokovič. 

1:0 Pohodový začátek ze strany Srba. Dva míče Murrayho skončily v síti a další dva v autu - čistá hra pro Djokoviče. 

1:0 Djokovič se snaží i při podání Murrayho diktovat tempo, ale dvěma těsnými auty nechal Brita srovnal na 30:30 a následnou shodu. Hned druhá hra se nám protahuje, protože ani jeden z hráčů nedokázal svou výhodu využít. Dokonce už jsme dvakrát viděli použití ´jestřábího oka´, které v obou případech potvrdilo škrtnutí o čáru. 

1:0 První brejkbol zápasu pro Djokoviče. 

1:1 Díky výbornému podání nakonec hru ukořistil Murray. 

2:1 Tak i další hra nám dospěla do shody. Přestože se Murray dostal až ke shodě, zdá se, že není příliš ve své kůži. V důležité chvíli jeho dva míče skončili v autu, a tak i Djokovič svůj servis uhájil. 

2:1 30:15 Ač se Djokovič natahoval, jak chtěl, na Murrayho halfvolej po připravené kombinaci nestačil. 

2:2 Murray nejdříve Djokoviče prohodil v téměř beznadějné situaci, když v nouzi použil bekhendový úder křížem a hru pak ukončil esem. 

2:2 30:15 Tentokrát to zase vypadalo na jasnou Djokovičovu hru, ale srbský tenista za stavu 30:0 napálil z voleje míč do sítě. 

3:2 Stále hrajeme bez brejku. Djokovič nejdříve přinutil Murrayho chybovat, když Brit zahrál forhendem do sítě, pak si Srb pomohl servisem, když Murray returnoval mimo kurt. 

3:2 30:15 Stále nic nového pod sluncem. Za stavu 15:15 se Djokovič netrefil do returnu druhého Britova servisu. 

3:3 Dva údery Djokoviče z forhendu do sítě znamenají vyrovnání stavu na 3:3. 

4:3 Vypadá to na tiebreak. Murray sice výborným úderem z bekhendu snížil na 15:30, Djokovič mu však nátlakovou hrou a přechodem na síť nedal sebemenší šanci na brejk. 

4:3 30:0 Když si Murray nepomůže servisem, jako v prvním případě, zařídí za něj bod Djokovič, který z bekhendu vyhazuje míč nevynuceně do autu. 

4:3 40:15 Po Murrayho dvojchybě přichází nejdelší výměna zápasu, v níž je aktivnější Djokovič, z forhendu však posílá míč za základní čáru. 

4:4 Po Murrayho dobrém podání je srovnáno na 4:4. Stále jsme tak viděli jediný brejkbol zápasu ve druhé hře při Murrayho podání. 

4:4 Murray si vzal proti Djokovičově esu jestřábí oko, míč však spadl přímo na prostředek čáry. Stav je 30:15. 

5:4 Pokračujeme v nastaveném rytmu. Po další dlouhé výměně od základní čáry posílá Murray z bekhendu míč těsně za základní čáru, pak Djokovič na středu kurtu oběhne míč a z forhendu posílá míč nechytatelně k lajně. 

5:4 Pozor. Je to Djokovičovo vedení 30:15 při Murrayho servisu. Nutno říct, že ho získal zaslouženě, Murrayho posílal z rohu do rohu a pak z forhendu namířil nechytatelný míč po lajně. 

5:4 15:40 - Djokovič má dva setboly. Třicet osm úderů při jedné výměně je dosavadní maximum v dnešním zápasu, Djokovič si znovu vynucuje tlak a Murray z forhendu kazí do sítě. 

6:4=1:0 na sety A Djokovič hned první brejkbol využívá k zisku celého setu. Murray posílá z forhendu míč těsně za základní čáru, co mu potvrzuje i jestřábí oko. První set trval celkem 59 minut. 

0:0 Začíná druhý set, na podání jde Djokovič. 

1:0 A Djokovič i tentokrát svůj servis v poklidu získává. 

1:0 15:30. Po dvou nevynucených chybách Murrayho Djokovič znovu hrozí možným brejkbolem.  

1:0 Shoda. Murray si sice pomáhá dvěma dobrými servisy, pak však znovu zbytečně chybuje z forhendu. 

1:0 A je tu první brejkbol ve druhém setu. Murray se opět trefuje za základní čáru. 

1:0 A další brejkbol pro Djokoviče. Po Murrayho esu následuje další jeho nevynucená chyba, tentokrát z bekhendu trefuje síť. 

2:0 A další brejk je na světě. Murray není dnes ve své kůži, naopak Djokovičovi přeje i štěstí. Velmi správně si totiž vyžádal jestřábí oko, které ukázalo, že Murray nezahrál eso, ale že míč skončil těsně v autu, druhé podání pak Djokovič skvěle zreturnoval a Murray v nouzi zahrál do autu. 

3:0 Brejk bez potíží potvrzen. Djokovič tak získal pátou hru v řadě. Při svém podání je navíc suverénní, nečelil žádnému brejkbolu a jen jednou při jeho servisu Murray dotáhl hru ke shodě. 

3:0 Naprostý Murrayho zmar - 0:40 a tři brejkboly pro Djokoviče. 

4:0 A hned první brejkbol Srb proměňuje. Murray tápe. Úspěšnost jeho prvního podání je tristní a druhé podání Djokovič returnuje tvrdě a navíc velmi přesně pod Murrayho nohy, s čímž si Brit není schopen poradit. 

5:0 Naprostá Djokovičova dominance na kurtu vede k jeho sedmé vyhrané hře v řadě a navíc už je jen jednu hru od získání druhého setu. 

5:0 30:40. Už to ani není překvapení. Další brejkbol a zároveň setbol pro Djokoviče. 

5:1 Murray však zabojoval, sebral všechny zbytky sil, které má, vzepjal se ke třem tvrdým a přesným servisům, díky nimž přeci jen udržuje v druhém setu první svůj servis. 

5:1 0:40. No tak se na to podívejme. Murrayho nakopla první získaná hra ve druhém setu hned ke třem brejkbolům. 

5:2 A Murray po Djokovičově úderu do autu hned svůj první brejkbol v zápase využívá. 

5:2 Jenže Murray výměny při svém servisu uspěchává a při dvou autech z forhendu je to 0:30. 

5:2 Murray však srovnává na 30:30. Nejprve poslal Djokovič míč těsně do autu, což potvrdilo i jestřábí oko, pak nejdříve Djokovič vrátil míč v téměř beznadějné pozici, jenže Murray vzápětí parádním forhendovým úderem srovnal stav. 

5:2 Shoda. Po Murrayho esu přichází další jeho nevynucená chyba. 

5:2 Nádherná Djokovičova kombinace zakončená ještě pěknějším vítězným úderem vede k dalšímu jeho setbolu. 

6:2=2:0 na sety A tentokrát jej Djokovič využívá. Znovu Murrayho přitlačil returnem ke zdi a Brit stačil vrátit jen do sítě. Ve druhém setu pobyli oba hráči na kurtu jen 40 minut. 

0:0 Začíná třetí set. Na podání už potřetí začíná Djokovič. 

0:0 0:30. Murray začal riskovat a nese to hned v prvních dvou výměnách ovoce. 

0:0 30:30. Tentokrát to však Murray s přílišnou silou přehnal a Djokovič srovnává. 

0:0 Za stavu 40:30 udělal Murray velmi dobře, když si vzal jestřábí oko, které zvrátilo rozhodnutí čárového o ukončení hry. Následně se sice Djokovičovi povedl servis, volej však poslal za čáru. 

0:0 Po Djokovičově další chybě je tu druhý brejkbol v zápase pro Murrayho. 

0:1 A i podruhé Murray svůj brejkbol proměňuje. Dostal se sice do defenzivy, parádním úderem z forhendu po lajně však Djokoviče dokázal prohodit. 

0:1 Jenže Djokovič se nevzdává a je tu nadějný stav 15:30. 

0:1 Zbytečná chyba Murrayho z forhendu vede ke dvěma brejkbolům pro Djokoviče. 

1:1 A rebreak je na světě. Djokovič v hluboké defenzivě poslal na druhou stranu vysoký lob, se kterým si však Murray nepochopitelně nedokáže poradit a posílá jej volejem daleko do autu. 

2:1 Poté co oba hráči dohromady čtyřikrát v řadě ztratili svůj servis, Djokovič tentokrát své podání v poklidu získává. Pomohl mu správný challenge, který proti rozhodnutí čárové sudí potvrdil jeho eso. 

2:1 A další stav 15:30 při Murrayho servisu. 

2:1 Jako přes kopírák. Další dva Djokovičovy brejkboly po Murrayho nevynucené chybě z forhendu. 

2:1 Shoda. Když se však Murray trefí do servisu, Djokovič nic nezmůže a po dvou úspěšných podáních je tu shoda. 

2:1 Další brejkbol pro Djokoviče. 

2:1 Po Murrayho esu následuje další jeho aut a už čtvrtý Djokovičův brejkbol v této hře. 

2:1 A opět ta samá písnička. Eso a nevynucená chyba. Ve výsledku to znamená pátý brejkbol pro Djokoviče v této hře. 

2:1 Tady se někomu zadrhl gramofon. Opět eso, ale vzápětí nevynucená Murrayho chyba. Šestý brejkbol pro Djokoviče. 

2:1 Tohle bude maraton. Tentokrát gembol pro Murrayho. 

2:1 Je tu však už sedmý brejkbol pro Djokoviče v této hře. 

3:1 Naposedmé se to Djokovičovi povedlo. Brejk je na světě. A to naprosto famózním způsobem. Murray jej drtil, dostal se na síť, míč však volejem poslal do míst, kde stál Djokovič a ten parádním bekhendovým prohozem po lajně ukončil čtvrthodinovou hru. 

3:1 15:30 Podání je teď zřejmě nevýhodou. Djokovič navíc zbytečně chybuje.  

3:1 Žádným překvapením proto tentokrát nejsou dva brejkboly pro Murrayho. Djokovič totiž podklouznul a nečistě trefil míček. 

3:2 A je tu rebreak.Djokovič sice odvrací první brejkbol esem, pak se mu však po dobrém podání nepovedl kraťas.  

3:2 30:30 Murray teď zažehnal další brejkbolovou šanci pro soupeře. 

3:2 Jenže ne nadlouho. Další brejkbol je po Murrayho úderu do sítě tady. 

3:2 Po Djokovičově špatném returnu je tu Murrayho chyba a další brejkbol. 

3:2 Dva skvělého Murrayho údery však znamenají jeho gembol. 

3:3 Srovnáno. Po třech neúspěšných Murrayho pokusech získat si své podání konečně uspěl, i když i tentokrát měl namále, když odvrátil dva brejkboly. 

3:3 Djokovič začíná šílet. Výpletem rakety se bije do hlavy a huláká něco na svého trenéra - Slováka Mariana Vajdu. 

4:3 Djokoviče jeho šílená scénka nabudila a bez problémů tentokrát svůj set získává. 

4:3 30:30. Murraymu se nepovedl bekhend, a tak mu hrozí další brejkbol. 

4:3 Shoda. Murray je jako Mr. Jekyll a Dr. Hyde. Nejdříve parádně v defenzivní pozici pošle vítězný úder forhendem po lajně, pak však v mnohem lepší pozici posílá svůj forhendový úder do autu. 

4:3 A další shoda. Murray se sice dopracoval k výhodě, pak však znovu minul a opět je stav srovnán. 

4:3 Možná klíčový brejkbol zápasu pro Djokoviče. Vypracoval si ho skvělým způsobem, naběhl si na síť a volejem do protipohybu Murrayho rozradostnil srbské fanoušky. 

5:3 A je to tady. Klíčový brejk Djokoviče je na světě. Po forhendové přestřelce od základní čáry skončil Murrayho pokus v síti. 

5:3 30:30 Djokovič za stavu 30:0 dvakrát z forhendu posílá míč do autu a dává Murraymu šanci. 

5:3 Za stavu 40:30 je tu první mečbol a Chapionship Ball v zápase. Možná klíčová výměna zápasu. Po dlouhodobém Djokovičově tlaku končí Murrayho forhend v síti.  

6:3=3:0 na sety Je konec. Djokovič po třech letech v Melbourne vyhrává a získává druhý grandslamový titul. Murray, který závěrečný míč opět poslal z forhendu do sítě, naopak prohrál i ve svém třetím grandslamovém finále. 

- Djokovič si výhru umí opravdu užít. Věrným divákům hodil kromě ponožek a trenek všechno, co měl u sebe a na sobě, přidal k tomu ručníky a potítka. 

- Pojďme se podívat na statistická čísla zápasu. Zápas se hrál 2 hodiny a 39 minut (59 min + 40min + 60 min). Esa: 6-6. Úspěšnost 1. podání: 67 % - 53 %. Dvojchyby: 0-4. Vítězné údery: 26-21. Dvojchyby: 33-47. Vítězné údery z 1. podání: 70 % - 64 %. ...2. podání: 60 % - 31 %. Zbylé vítězné údery: 51 % - 33 %. Úspěšnost na síti: 64 % - 39 %. Vyhrané míče: 106 - 78. Využití brejkbolů: 7/18 (39 %) - 3/4 (75 %). 

- Na to, že bylo dohromady sehráno jen 27 her, bylo k vidění hned 10 brejků a dokonce 22 brejkbolů, což odpovídá spíše ženskému tenisu.  

- I přesto, že Murray prohrál finále na Australian Open podruhé v řadě, vypadal smířeně a Djokoviče označil za zcela zaslouženého vítěze. Djokovič zase popřál Murraymu, aby se mu příští rok konečně podařilo vyhrát.  

- Tímto se s vámi loučím a u dalšího tenisové online přenosu se s vámi těším na shledanou. 

 

Právě se děje

Další zprávy