ŽIVĚ Berdych se s Melbourne loučí. Djokovičovi podlehl 0:3

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
25. 1. 2011 12:15
Tomáš Berdych se do semifinále Australian Open nepodívá. Ve čtvrtfinále proti Novaku Djokovičovi česká jednička příliš šancí na výhru nedostala, a i když se Berdychovi ve druhém setu podařilo dostat k brejku a poté i k tie-breaku, vyhrát se mu ho nepodařilo. Mezi čtyři nejlepší hráč turnaje se tak dostala světová trojka, která v semifinále vyzve v odvetě za semifinále US Open a semifinále Turnaje mistrů Rogera Federera.
Tomáš Berdych se do semifinále Australian Open nepodívá
Tomáš Berdych se do semifinále Australian Open nepodívá | Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám vás u on-line reportáže ze čtvrtfinále Australian Open, v níž budou o postup mezi čtyři nejlepší singlisty nasazená šestka Tomáš Berdych se světovou i turnajovou trojkou Srbem Novakem Djokovičem. Zápas začíná v 9:30 SEČ. 

- V nočním čtvrtfinále (bráno podle SEČ) se neudržel Stanislas Wawrinka. Je to psychicky náročné, hrát proti Rogeru Federerovi. Podívejte se, jak to odnesla Wawrinkova raketa (fotogalerie ZDE)  

- Berdych v Melbourne překročil svůj vlastní stín, když postoupil poprvé na Australian Open do čtvrtfinále. Doposud bylo jeho maximem 4. kolo, v němž vypadnul hned třikrát. 

- "Splnil jsem si svůj základní cíl porazit hráče, kteří jsou na žebříčku pode mnou. Teď už se zase ta role obrací a z naháněného jsem znovu ten, kdo bude sám nahánět hráče z úplné špičky," řekl Berdych po výhře nad Španělem Fernandem Verdaskem. "Základem je dodržet vlastní herní plán. Pokouším se hrát stále stejně agresivně a přitom minimalizovat chyby. Na tom jsem hodně pracoval a je skvělé, že to funguje i v utkání. Tímhle směrem musím jít," dodal pětadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí. 

- S vítězem Australian Open z roku 2008 má Berdych řadu čerstvých zkušeností. Loni na sebe narazili hned třikrát, celkově pak pětkrát. Nad třiadvacetiletým Srbem však Berdych zvítězil pouze jednou, právě v roce 2010, kdy ve třech setech triumfoval v semifinále Wimbledonu. Poté však prohrál jak v Davis Cupu, tak na londýnském Turnaji mistrů. "Na ty poslední dva zápasy musím zapomenout," přál si Berdych. 

- Berdych prochází turnajem takřka bez zaváhání. V prvním kole porazil bez ztráty setu argentinského kvalifikanta Marka Crugnolu, ve druhém ztratil dosud jediný set na turnaji proti Němci Philippu Kohlschreiberovi, ve třetím kole si poradil s Francouzem Richardem Gasquetem a ve čtvrtém se Španělem Fernandem Verdaskem. 

- Djokovič si poradil v prvním kole bez ztráty setu s Marcelem Granollersem ze Španělska, ve druhém setu ztratil jeden set s Chorvatem Ivanem Dodigem, ve třetím kole mu vzdal jeho krajan Viktor Troicki a ve čtvrtém si poradil opět bez ztráty setu se Španělem Nicolasem Almagrem. 

0:0 Zápas začíná, na podání je Djokovič. 

0:0 Hned na úvod Djokovič dvakrát úspěšné zakončil po povedených servisech. 

0:1 První hra, čistá hra. Třetí míček znovu zakončil Djokovič přesně po čáře, pak zaznamenal první eso v zápasu. 

0:1 30:15. Berdych získal první fiftýn, když si naběhl na síť, poté mu čárový rozhodčí ohlásil aut, Berdych si však vzal jestřábí oko a uspěl, míč byl těsně v kurtu. 

1:1 A je srovnáno. Berdych si stejně jako Djokovič pomohl servisem, od stavu 30:15 jej vrátil Djokovič jen do sítě. 

- Berdych si stěžoval sudímu na umpiru, že jej ruší pohyblivé reklamy v Aréně Roda Lavera. Na centrkurtu totiž letos hraje poprvé, Djokovič si ho vyzkoušel už v prvním kole. 

1:2 Opět čtyři přesná Djokovičova podání a opět čistá hra, Berdych na returnu zatím příliš šancí nedostal. 

1:2 30:0. Berdych dvakrát využil svého mohutného nápřahu, Djokovič sice stačil oba servisy vrátit přes síť, Berdych je však nechytatelně vrátil na druhou stranu. 

1:2 A je tu první brejkbol zápasu. Berdych tentokrát servisy netrefil tak, jak chtěl, Djokovič pak srovnal poté, co diktoval výměny, v další výměně pak poslal Berdych míč do autu. 

1:2 Shoda po první Djokovičově nevynucené chybě. 

1:2 A další shoda. Djokovič nejdříve hraje do autu, Berdych poté do sítě. 

1:2 Druhý brejkbol Djokoviče v zápase zapříčinila další zbytečná Berdychova chyba do autu. 

1:2 Třetí shoda v zápase. Berdych nejdříve srovnal na shodu, pomohl si servisem, ale pak udělal dvojchybu. 

1:2 A znovu si Djokovič vypracoval brejkbol. Respektive mu ho vypracoval Berdych úderem do autu. 

1:3 Třetí Djokovičův brejkbol tentokrát Berdych odvrátit nedokázal, Djokovič si jej rozhýbal, natáhl si jej k síti a pak jej forhendem křížem prohodil. 

1:3 15:15. Na Berdychův prohoz odpovídá Djokovič esem. 

1:3 30:30 - Berdych měl opět navrch, Djokovič však poté zakončil nechytatelných forhendem po lajně. 

1:3 A je tu první shoda při Djokovičově servisu. Vypracoval si gembol, pak však jednou z mála nevynucených chyb v zápase dává Berdychovi šanci na rebrejk. 

1:4 Djokovič však překvapení v podobě Berdychova brejkbolu nepřipouští. Po nevydařeném Berdychově lobu zabíjí hřebík do středu sítě, hru pak zakončuje Berdych úderem do sítě. 

1:4 30:15 Djokovič sice předvádí vynikající return, Berdych však dvakrát svého soupeře hnal z rohu do rohu kurtu a vždy zakončil volejem na síti. 

1:4 Shoda. Berdych za stavu 40:15 nejdříve zbytečně chyboval, pak znovu udělal v klíčovou chvíli dvojchybu. 

1:4 A další Djokovičova brejkbol po překvapivém náběhu na síť a Berdychově špatném prohozu. 

1:5 A je tu další brejk. Djokovič bude podávat na výhru v setu. Berdych si nemůže pomoc servisem a Djokovič toho využívá. Skvěle se trefil forhendem po lajně a pak se prosadil na síti. 

1:6-0:1 na sety A svěřenec slovenského trenéra Mariana Vajdy také první set získává. Dvakrát předvedl dělový servis a pak si pomohl náběhem na síť. 

0:0 Začíná druhý set, na podání jde Berdych. 

0:0 15:30. Berdychovi to dneska nejde, stále hraje jen doprostřed kurtu těsně za síť, což je voda na Djokovičův mlýn. 

0:0 Další dva brejkboly pro Djokoviče 

0:0 Shoda. Konečně si Berdych pomáhá servisem. Navíc mu nevynucenou chybu pomohl i Srb. 

1:0 Berdych utekl hrobníkovi z lopaty díky dalším dvěma přesným servisům. 

1:0 30:0 Při Djokovičově podání je tu ale stejná písnička, když Djokovič dobře nepodá, pomůže mu Berdych nevynucenou chybou. 

1:1 Berdychovi navíc nejde ani return druhého podání a Djokovič v poklidu vyrovnává. 

- Zatímco u Djokovičových servisů se hraje maximálně pět výměn, Berdych si servisem nepomáhá a často to jsou při jeho podání minimálně desetiúderové výměny. 

1:1 30:30 Berdych se sice díky dvěma Djokovičovým chybám ujímá vedení, Djokovič především díky chytrému zkracování hry srovnává. 

1:1 Shoda. Pořád ten samý průběh hry. Když Berdych podá, výměnu vyhraje, když ne, Djokovič ho ve výměně přehraje. 

- Pojďme se podívat na statistická čísla, která o průběhu zápasu hodně vypovídají. Úspěšnost 1. podání: 56 % - 70 %, dvojchyby 2:0, vyhrané míče po 1. podání: 71 % - 84 %, ...2. podání 32 % - 50 %, vítězné míče: 10 - 15, nevynucené chyby: 11 - 9, úspěšnost na síti: 33% - 100%. Až na dvojchyby Berdych prohrává ve všem. 

2:1 Po dlouhé době chybuje v klíčové chvíli i Djokovič, který si sice při Berdychově výhodě vynucuje tlak, ale 'vítězný' míč posílá jen do sítě. 

2:1 No sláva. Po skvělých dvou returnech a pak díky vynikajícímu úderu z forhendu získává první tři brejkboly. 

3:1 A je to tady. Berdych využívá druhý brejkbol po Djokovičově úderu do sítě a získává první brejk v zápase. 

4:1 Tohle Berdych potřeboval. Najednou se rozpodával, ujal se vedení 40:15 a esem svůj brejk potvrdil. 

4:1 30:30 Djokovič se začíná trápit, první dvojchybou v zápase udržuje i v této hře Berdycha ve hře. 

4:2 Djokovič přerušuje Berdychovu sérii tří her v řadě. Nejdřív posílá Berdych míč do autu a pak si Srb pomáhá servisem. 

4:2 15:30. Berdych však znovu potvrzuje, že když nepodá, Djokovič ho dokáže od základní čáry přehrát.  

4:2 40:30. Když se ale Berdychovi povede první podání, pak je jednoduché sbírat fiftýny. 

4:2 Jenže je tu obrat a Djokovičův brejkbol. Berdych odmítá získat klíčovou hru úderem do autu a pak Djokovič posílá perfektní lob přesně do rohu kurtu. 

4:3 Bohužel, když Berdychovi teče do bot, nedokáže se srovnat na podání. Djokovič si jej znovu přitáhl na síť a dalším ze svých přesných prohozů získává brejk zpátky. 

4:3 40:0 A teď je znovu zpátky nahoře Djokovič, který diktuje výměny a Berdych běhá jen z rohu do rohu. 

4:3 No, tak Berdych poprvé ve hře skutečně zareturnoval a po dvou Djokovičových chybách srovnává na shodu. 

4:3 Při Djokovičově výhodě předvádí Berdych další superreturn a je tu opět shoda. 

4:3 A další shoda po Djokovičově nevynucené chybě do autu. 

4:4 Tentokrát však Djokovič nedává Berdychovi šanci a srovnává stav. 

4:4 30:30. Berdych se snaží tvořit hru, ale zastavují ho chyby na síti, takže mu teď hrozí další brejkbol soupeře. 

4:4 Shoda. Po Berdychově parádním forhendovém úderu k lajně, posílá míč do sítě. 

5:4 Skvělý Berdychův servis a Djokovičův těsný aut znamenají, že teď Srb bude podávat na udržení se v zápase. 

5:4 15:30 Berdych se rozreturnoval a nese to své ovoce. Díky tomu se přesunul rychle na síť a volejem srovnal stav na 15:15, pak nádherným úderem po čáře z forhendu získává vedení na svou stranu. 

5:5 Srovnáno. Djokovič však poté Berdycha rozebral a následně esem získal výhodu na svou stranu. A když Berdych poslal return za základní čáru, stav se opět srovnal. 

- Djokovič sice opět má problémy s čočkami, vzteká se na sebe a ťuká si na čelo, přesto mu to pomáhá více než neustálé Berdychovy stížnosti na to, že se v hledišti pořád někdo nebo něco hýbá. 

5:5 30:30 Berdych si vzal dvakrát při svém servisu jestřábí oko, ale to vždy ukázalo, že míček skončil v autu. Djokovič i kvůli tomu dokázal srovnat potřetí v řadě na stav 30:30. 

6:5 I Berdych dokázal odolat tlaku a dvěma dobrými servisy si vynutil tlak, který zpečetil ziskem důležitého gamu. 

6:5 30:0 Záchrana se však po dvou Berdychových úderech do autu daří i Djokovičovi. 

6:6 Za stavu 40:0 prodloužil Berdych hru skvělým returnem po čáře, pak však nestačil na Djokovičův volej. 

- Bilance tiebreaků v Australian Open: Berdych vyhrál jeden s Gasquetem, Djokovič ten s Dodigem prohrál. Navíc Berdych vyhrál i jedinou zkrácenou hru ve vzájemných zápasech na Wimbledonu. 

1:2 Ani jeden z obou hráčů zatím chybu na servisu neudělal. 

1:3 První minibrejk - po Djokovičově skvělém returnu zahrává Berdych míč do autu. 

2:4 Změna stran za stavu 4:2 pro Djokoviče, nejdříve posílá míč do autu Djokovič, pak Berdych. 

2:5 Djokovič zatím při svém servisu chybu neudělal a sedmým esem v zápase se dostává do vedení 5:2. 

4:5 Dvě Berdychova esa znamenají snížení na 4:5. 

5:5 Minibrejk je zpět. Parádní Berdychův bekhendový return a super prohoz vedou ke srovnání stavu. 

5:6 Páska vychyluje Berdychův úder do autu a Djokovič má setbol. 

6:7-0:2 na sety Hrubá Berdychova chyba znamená, že přichází v tie-breaku o druhý set. Nejdřívě měl Djokovič štěstí, když trefil míč rámem a ten se snesl obloukem do kurtu. Pak se Berdych rozhodl zariskovat, bekhend po lajně však do kurtu netrefil. 

0:0 Začíná třetí set. Na podání je Djokovič. 

0:0 30:30 Berdych se snaží ukázat, že na něm prohraný set následky nezanechal a dvěma dobrými údery vyrovnává na 30:30. 

0:1 Djokovič však ukazuje, že když je to nutné, umí si pomoc podáním. Díky němu tak získává první hru v setu. 

0:1 30:0. Berdych se skvěle vytáhl za záchranným forhendovým úderem a Djokovič ve slibné pozici namířil svůj úder do autu. 

0:1 40:15. Pět es, ale pět dvojchyb. To je dosavadní Berdychova bilance na servisu. Další dvojchybou ještě dává Djokovičovi šanci. 

1:1 Djokovič však posílá vzápětí míč těsně do autu a vidí to i jestřábí oko. Berdych tak srovnal stav. 

1:1 Djokovičův povedený a navíc účinný kraťas je příčinou jeho vedení 30:0. 

1:1 30:30 Djokovičův aut a následný Berdychův přesný forhendový úder do rohu kurtu vedou ke srovnání stavu. 

1:2 Djokovič se však zase opřel o servis a esem získává celý game. Berdychův protest u sudího je neoprávněný, což potvrzuje i jestřábí oko. 

- Berdych si nechává ošetřit chodidlo, přesto stále rozhořčeně diskutuje s umpirovým sudím Bernándezem. 

1:2 Djokovič dvakrát využil svou hlavní dnešní zbraň a to jsou přesné úderu do rohů hřiště, kterými se dostal do nebezpečného vedení. 

1:2 První brejkbol ve třetím setu. Připisuje si ho Djokovič po Berdychově dalším zbytečném úderu do autu. 

1:2 Za uhranou shodu si však Berdych zaslouží pochvalu. Forhendovým úderem do Djokovičova protipohybu dohnal Srba k nepříčetnosti. 

1:2 Další shoda a pro Berdycha velká škoda. Djokovič po špatném Berdychově zkrácení hry nejdříve zazdil prohoz úderem do sítě, pak se však skvěle ubránil v beznadějné pozici a brilantním forhendem křížem nedal Berdychovi šanci. 

1:2 Brejkbol pro Djokoviče po přesném returnu. 

1:3 Bohužel vše směřuje k zápasu snů Djokovič - Federer. Srb dnes v klíčových chvílích nechybuje, naopak Berdych kazí víc než dost, což předvedl i nyní při úderu do sítě. 

1:3 Třetí Djokovičův servis ve třetím setu a třetí stav 30:30. 

1:3 Supershot Berdycha vede ke shodě. Nejdříve si jestřábím okem spjrávně vynutil pokračování gamu a pak v naprosto beznadějné situaci poslal míč prohozem po lajně. 

1:4 Jenže Djokovič znovu zachoval pevné nervy a už je jen dvě hry od zisku celého zápasu. V klíčové chvíli nejdříve vytáhl dobré podání a pak stylem pocem-kamdeš pátou hru v třetím setu získal. 

1:4 0:30 Berdych se už snad ani o nějaký zvrat nepokouší, po dalších nevynucených chybách vypadá už hodně otráveně.  

1:4 Dva brejkboly pro Djokoviče po jeho přesném forhendovém úderu. 

1:5 Hned první brejkbol proměnen velmi tvrdým a přesným returnem. Djokovič jde nyní podávat na výhru v zápase. 

1:5 Tři mečboly pro Djokoviče. 

1:6-0:3 na sety Djokovič využívá druhý mečbol a zcela po zásluze získává celý zápas. 

- Česká jednička příliš šancí na výhru nedostala, a i když se Berdych ve druhém setu dostal k brejku a poté i k tie-breaku, vyhrát se mu ho nepodařilo. Mezi čtyři nejlepší hráč turnaje se tak dostala světová trojka, která v semifinále vyzve v odvetě za semifinále US Open a semifinále Turnaje mistrů Rogera Federera. 

- Djokovič tak vyhrál nad Berdychem pátý z šesti vzájemných zápasů, a zopakoval tak loňský postup do semifinále. Právě na Australian Open dosáhl dosud největšího triumfu v kariéře, když jej před třemi lety vyhrál. Berdycha může alespoň utěšovat to, že do čtvrtfinále v Melbourne se dostal poprvé v kariéře. 

- O jasné dominanci Djokoviče hovoří i statistiky. Ve všech pozitivních statistikách byl lepší on, Berdych ovládl ty negativní. (Esa: 5-10, úspěšnost 1. podání: 53 % - 68 %, dvojchyby 5:1, vyhrané míče po 1. podání: 71 % - 82 %, ...2. podání 36 % - 41 %, vítězné míče: 29 - 34, nevynucené chyby: 32 - 21, zbylé vyhrané míče: 31 % - 46%, celkem vyhraných výměn: 80 - 107, úspěšnost na síti: 47% - 75%, Až na dvojchyby Berdych prohrává ve všem. 

- Tímto se s vámi loučím a u další online reportáže z tenisu se s vámi těším na shledanou.  

 

Právě se děje

Další zprávy