ŽIVĚ: Berdych se rozloučil se sezonou prohrou s Nadalem

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
26. 11. 2010 17:10
Přečtěte si online reportáž ze zápasu Turnaje mistrů v Londýně mezi Tomášem Berdychem a Španělem Rafaelem Nadalem. Český tenista prohrál 0:2 na sety a nejen s turnajem, ale i s letošní sezonou se loučí. Nadal naopak postoupil do semifinále, v němž bude usilovat o svůj premiérový triumf na turnaji.
Turnaj mistrů: Tomáš Berdych
Turnaj mistrů: Tomáš Berdych | Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám vás u online reportáže ze zápasu Turnaje mistrů v Londýně mezi Tomášem Berdychem a Španělem Rafaelem Nadalem. Zápas začíná zhruba v 15:15. 

- Situace před závěrečnými zápasy skupiny A je jasná. Berdych potřebuje k jistotě postupu do semifinále vyhrát 2:0 na sety, Nadalovi stačí získat jeden set. Pokud Berdych 2:0 nevyhraje, ale ani 0:2 neprohraje, může stále doufat v postup. Musí mu ale pomoct Andy Roddick, pokud večer porazí Novaka Djokoviče. 

- Už včera postoupili ze skupiny B z prvního místa Švýcar Roger Federer a domácí miláček Andy Murray.  

0:0 Zápas začíná, na podání jde Berdych. 

15:15 Berdych sice začal dobrým servisem, ve druhé výměně však vyhodil míč z forhendu daleko do autu.  

40:15 Berdych má dva gemboly, nejdříve vystřihl první eso, pak Nadala rozhýbal a z forhendu poslal míč přesně po lajně.  

1:0 Nadal posílá míč do autu a Berdych získává první hru zápasu. 

15:15 Skvělý křižný úder Berdycha následuje rychlá hra Nadala zakončená dobrým forhendem. 

15:40 Dva brejkboly pro Berdycha! Dva skvostné returny. Ten první není Nadal schopný vrátit, po tom druhém Berdych Nadala rozběhal a výměnu zakončil ideální bekhendovým stobpalem na síti. 

40:40 Nadal však oba odvrátil. Nejdříve znovu forhendem do rohu hřiště, pak prvním svým esem v zápase. 

1:1 Nadal srovnává na 1:1, po dlouhých výměnách nejdříve Berdych posílá míček do sítě a vzápětí z bekhendu těsně do autu. 

15:15 Berdych si hned na úvod gamu připsal první dvojchybu, druhý servis Berdycha pak posílá Nadal do autu. 

30:30 Další skvostný Berdychův servis vyhazuje Nadal do autu, pak však z forhendu po lajně Berdycha na síti prohazuje. 

2:1 Berdych zakončuje hru dvěma dobrými servisy. Nejdříve zaznamenává své druhé eso v zápase, což potvrzuje i jestřábí oko, další jeho první servis Nadal nestačil vrátit do kurtu. 

15:15 Berdych získává další fiftýn skvělým křižným úderem do rohu a následným Nadalovým autem, v zápětí Nadal křižným úderem prohazuje Berdycha na síti. 

40:15 Další úspěšný Nadalův prohoz následuje Berdychův úder z forhendu za základní čáru. 

2:2 Křižný bekhend Berdycha končí v autu a Nadal srovnává na 2:2. 

15:15 Po zřejmě nejhezčí výměně zápasu má Berdych NAdala na lopatě, místo do volné poloviny kurtu však míč posílá do autu, vzápětí však Nadal nevrací Berdychův servis do kurtu. 

15:40 Dva vítězné bekhendové prohozy znamenají dva brejkboly pro Nadala. 

40:40 Odvráceno. Berdych nejdříve v nouzi vystřihl fantastický prohoz z forhendu po lajně, Nadal pak vrací Berdychovo druhé podání jen do autu. 

3:2 Další druhé podání Berdycha není schopen Nadal vrátit do kurtu a vzápětí Španěl nereagoval na první Berdychův servis.  

30:0 Berdych vrátil servis Nadala jen do autu a vzápětí přidává Španěl druhé eso v zápase. 

40:15 Nadal nejdříve kazí z bekhendu do sítě, pak však unikátním liftovaným forhendem křížem nedává šanci Berdychovi zareagovat. 

3:3 Berdychův úder končí v autu, a tak stále na první brejk čekáme. 

30:0 Berdych si pomáhá dalšími dvěma servisy a je to 30:0. 

30:30 Berdych však vzápětí dvakrát chybuje z forhendu, nejdříve se po lajně netrefuje do kurtu, vzápětí vyhazuje míč za základní čáru. 

40:40 Je tu shoda. Berdych si nejdříve opět pomáhá servisem, Nadal však srovnává volejem na síti. 

4:3 I když s problémy, Berdych si svůj servis vyhrává. Nejdříve zaznamenává třetí eso v zápase, další fiftýn pak zakončuje forhendovým úderem po lajně přesně do rohu hřiště. 

30:0 Unikátní Nadalův křižný forhend přesně do rohu kurtu následuje Berdychův return do sítě. 

4:4 První čistá hra Nadala v zápase. Hru získává velmi rychle. Nejdříve dobrým přechodem na síť zakončeným volejem a vzápětí přesným úderem z bekhendu po lajně. 

15:15 Nadal opět vyhazuje Berdychův servis do autu, Berdych však z bekhendu chybuje do sítě. 

40:15 Berdych se dnes může o servis opravdu opřít. Styl servis volej znamená zisk dvou gembolů. 

5:4 Berdych dělá další chybu z bekhendu, vzápětí však v síti končí Nadalův return. Teď musí Španěl k prodloužení setu uhájit svůj servis. 

15:15 Berdych měl za stavu 0:15 navrch, Nadal si jej však však natáhl na síť a vytloukl jej do sítě. 

40:15 Čtvrté Nadalovo eso a vzápětí úder z forhendu do Berdychova protipohybu. 

5:5 Srovnáno. Berdych posílá míč těsně do autu. 

30:0 Dva výborné servisy a vedení 30:0 Čtvrté Berdychovo eso v zápase střídá jeho nevrácené první podání. 

40:15 Tentokrát prohazuje Nadala na síti z forhendu Berdych, pak ale dělá český tenista dvojchybu. 

6:5 Nadal hnal Berdycha z rohu do rohu a ten v nouzi trefuje z bekhendu síť. Španěl měl poté znovu navrch, jenže Berdych jej z ničeho nic zatlačil do úzkých skvělým úderem z forhendu do rohu kurtu a výměnu zakončil halfvolejem po lajně. 

15:15 Vítězný return z bekhendu po lajně poté střídá Berdychův vyhozený return daleko z kurtu. 

15:30 Zajímavý okamžik. Hlavní sudí Bernandez zahlásil aut, Berdych si však vzal jestřábí oko a vyvedl jej z omylu. Sudí pak nepochopitelně přičetl bod Berdychovi, přestože se Nadal hned po výměně hlásil. Ve španělštině pak Nadal Bernandezovi vynadal a zhruba dvě minuty se nehrálo. 

30:30 Rozčílený Rafa po vyhraném míči používá své první vámos. 

40:40 Berdych ale bojuje, skvělým náběhem na síť uhrává shodu. 

6:6 Nadal však dvěma nekompromisními údery po lajně získává hru pro sebe a set musí rozhodnout tiebreak. 

0:3 Berdych posílá dvakrát míč do autu, poté kazí do sítě. 

2:3 Berdych si však pomáhá servisem a po dvou nabězích na síť je to už jen o bod. 

2:4 Tentokrát si však servisem pomohl Nadal.  

2:5 A další skvělý servis posílá Nadal do tříbodového vedení. 

2:6 Berdychova dvojchyba a čtyři setboly pro Nadala.  

3:6 První odvrácen esem.  

6:7=0:1 na sety Nadal forhend po lajně posílá přesně do rohu, a i když se Berdych natahuje, je krátký. Nadal tak tiebreak vyhrává 7:3. 

- Nadala viditelně nakoplo chybné rozhodnutí sudího, od té chvíle se raduje po každém vítězném úderu. Berdych naopak se svým opatrným stylem neměl šanci uspět. Nadal si sice ziskem setu své splnil, ale verdikt sudího jej nabudil natolik, že se ve druhém setu šetřit nebude. 

40:40 Berdych však tlumí při Nadalově podání jeho vášně. Nadal teď chce zápas co nejrychleji urvat, ale dělá chyby a vyhazuje míče do autu. 

40:40 Další shoda po Nadalově esu a skvělém Berdychově náběhu na síť. 

0:1 Berdychovu euforii však tlumí dvě nevynucené chyby do autu a Nadal se ujímá ve druhém setu vedení 1:0. 

0:30 Nadal je viditelně na koni. Berdychův bekhendový úder končí v autu, vzápětí Španěl Berdycha unikátně prohazuje.  

30:30 Berdych však bojuje. Nejdříve si pomáhá servisem, pak tlačí Nadala hluboko za základní čáru a ten v nouzi posílá míč za základní čáru. 

40:40 Je tu shoda. Další Berdychovu pomoc na podání střídá další Nadalův skvostný prohoz. 

1:1 Byla to fuška, ale Berdych opět získává svůj servis. Nejdříve eso a poté Nadalův úder do pásky sítě znamená vyrovnání na 1:1. 

40:0 Nadalova rychlovka. Po dvou vydařených servisech je tu zřejmě nejlepší výměna zápasu. Dlouho tlačil na pilu, ale Berdych se excelentně bránil. Nadal však na závěr vystřihl kombinaci vpravo - vlevo, na kterou už Berdych nestačil. 

1:2 Berdych sice ještě stačil snížit, Nadal však teď předvádí, proč letos vyhrál tři poslední grandslamové tituly. Po další kombinaci bekhend - forhend zvyšuje na 2:1. 

0:30 Berdych měl nejdříve Nadala na lopatě, vítězný úder však přesto v nouzi zahrál Nadal forhendem po lajně a vzápětí se totéž opakuje, jenže Berdych to s razancí přehnal a vyhodil z forhendu míč za základní čáru. 

30:30 To je boj. K famóznímu Nadalovi se přidává i Berdych. Honil Španěla po celém kurtu a výměnu zakončil náběhem na síť a povedeným volejem.  

40:40 A další shoda při Berdychově servisu. Dobrý servis totiž střídá zbytečná chyba do autu. 

40:40 Opět shoda. Nadal měl brejkbol, přišel totiž další vyhozený míč z Berdychova forhendu do autu, pak si však svého soupeře rozběhal a zakončil na síti. 

40:40 Dotřetice shoda. Povedený servis střídá další nevynucená Berdychova chyba tentokrát z bekhendu. 

40:40 Čtvrtá shoda. Nic nového pod sluncem. Parádní Berdychův úder z forhendu do rohu hřiště střídá zbytečná chyba po úderu do sítě. 

1:3 Tentokrát už Nadal Berdycha poprvé v zápase brejknul. Brejkbol si vypracoval po Berdychově vyhozeném míči do autu a hru získal po nepodařeném kraťasu českého tenisty, který skončil v síti. 

40:40 Berdych od stavu 40:15 srovnává na shodu. 

1:4 Nadal však brejk potvrdil a je už jen dvě hry od výhry v zápase. Pomáhá si výborným prvním servisem, kterým dostává Berdycha pod tlak a ten v nouzi zamířil vždy jen do sítě. 

0:30 Nadal je na vlně, Berdych už se nejspíš smířil s prohrou. Skvělým přechodem z obrany do útoku a přesným forhendovým úderem po lajně získal Nadal první fiftýn, vzápětí dělá Berdych dvojchybu. 

15:40 Potvrzení předchozích slov. Berdych si sice nejdříve pomohl prvním servisem, pak však místo vítězného míče posílá forhend daleko do autu.  

1:5 Dvojchyba a Nadal jde podávat na výhru v zápase. Jde zřejmě o poslední Berdychovu hru v roce. 

30:15 Nadal si obstarává všechno sám, dvakrát zahrává vítězný míč, jednou chybuje. 

40:30 Wow. Neskutečné. Dobrý Berdychův lob na základní čáru posílá Nadal zády ke kurtu úderem mezi nohami jen těsně do autu. Vzápětí však Berdych neproměňuje volej a je tu první mečbol pro Nadala.  

1:6=0:2 na sety Konec. Berdych returnuje za základní čáru, na Turnaji mistrů končí a tím končí i jeho účinkování v této sezoně. Nadal se naopak zítra představí v semifinále a bude dál bojovat o první výhru na Turnaji mistrů. 

- Tímto se s vámi loučím a těším se u další tenisové online reportáže. 

 

Právě se děje

Další zprávy