ŽIVĚ: Berdych porazil Roddicka 2:0 a je ve hře o postup

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
24. 11. 2010 16:40
Přečtěte si online reportáž ze zápasu Turnaje mistrů v Londýně mezi Tomášem Berdychem a Američanem Andym Roddickem, který Berdych vyhrál 2:0 na sety, a zvýšil tak své šance na postup do semifinále. Roddickovy šance jsou naopak v rovině teorie. O osudu obou tenistů´a situaci ve skupině hodně napoví večerní duel mezi Španělem Rafaelem Nadalem a Srbem Novakem Djokovičem. Ten začíná v 21:15.
Turnaj mistrů: Tomáš Berdych
Turnaj mistrů: Tomáš Berdych | Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den. Vítám vás u online reportáže z druhého zápasu Tomáše Berdycha na Turnaji mistrů v Londýně. Ve skupině A se utká s někdejší světovou jedničkou a současně osmým hráčem světa Američanem Andym Roddickem. Zápas začíná v 15:15. 

- Berdych má s americkým ranařem nelichotivou bilanci 2:6. Přesto věří, že cesta k úspěchu v dnešním zápase Turnaje mistrů bude jednodušší než proti Djokovičovi. "Vím, co od něj čekat, jeho servis je obrovská zbraň. Ale když se to podaří vrátit, tak pak zezadu tam ta šance je," říká česká tenisová jednička. 

- Podle něj není Roddick tak silný na returnu. "Rozhodně ne tak, jako Djokovič, který má return jeden z nejlepších vůbec," pokračuje Berdych. 

- Strach mu ovšem může nahánět výsledek prvního Roddickova zápasu na londýnském turnaji. Se suverénem letošní sezony Španělem Rafaelem Nadalem Američan prohrál až po tuhém boji, po setech 6:3, 6:7 a 4:6. Přitom ve druhém setu byl několikrát blízko k tomu, aby celý zápas vyhrál. "Zápas jsem neviděl, ale určitě musel hrát skvěle. Takhle trápit Nadala, to musí být velká forma," přiznal Berdych.  

- Roddick nastřílel proti světové jedničce 18 es a jeho servisy dosahovaly rychlosti až 225 kilometrů v hodině. Letos navíc Berdych s Roddickem dvakrát prohrál, nejprve v semifinále v Brisbane a pak ve finálovém zápase v Miami. "Na ten zápas se těším. Proč ne, šance tam pořád je, takže by bylo hezký si tenhle zápas vzít," věří Tomáš Berdych a ví, že aby uspěl, musí především zlepšit své vlastní podání.  

- Berdych musí dnes vyhrát, aby si udržel naději na postup do semifinále. Večer od 21:15 pak nastoupí Djokovič proti Nadalovi. 

0:0 Zápas začíná. Na podání je Roddick. 

15:15 Berdych začal dobře, když donutil Roddicka k chybě, ten si však vzápětí pomohl dobrým podáním, které Berdych nedokázal vrátit. 

40:15 Nejdříve v první delší rallye zahraje vítězný míč z forhendu Roddick, vzápětí Berdych posílá míč za základní čáru. 

0:1 První Roddickovo eso znamená první hru pro Američana. Na podání jde Berdych. 

30:0 I Berdych si pomáhá dobrým podání. V prvním případě Roddick nereaguje a v tom druhém posílá druhý Berdychův servis za základní čáru.  

30:30 Berdych však stejně jako proti Djokovičovi začíná brzo vyrábět nevynucené chyby, nejdříve snadný míček z bekhendu posílá do sítě a vzápětí jeho křižný forhendový úder končí v autu. 

1:1 Berdych si však pomáhá servisem. Roddick posílá jeho servis za základní čáru a poté Berdych po dobrém servisu svého soupeře rozebírá a zakončuje přesný forhendem. 

15:15 Roddick při svém podání nenechává Berdychovi zasáhnout do hry. Nejdříve vystřihuje eso, pak dělá dvojchybu.  

40:15 A další dvě podání, které Berdych nedokáže vrátit do kurtu. 

1:2 Roddick symbolicky zakončil hru smečí po dalším brilantním servisu. 

15:15 Roddick nejdříve vytlouká Berdycha na síti, v další výměně však český tenista posílá nechytatelný křižný forhend přesně k lajně. 

40:15 Znovu si Berdych pomáhá servisem. Nejdříve zabíjí míč volejem, další jeho podání Roddick vrací mimo kurt. 

2:2 Vyrovnáno. Berdych ukončuje hru esem do Roddickova forhendu. 

30:0 Volej na síti a Berdychův úder do autu posílají Roddicka do vedení 30:0. 

40:15 Nejdříve sice Roddick posílá bekhend do sítě, vzápětí však přichází další Berdychův úder za základní čáru. 

2:3 Zatím je zápas podle očekávání ve znamení servisů. Roddick si v poslední výměně gemu díky podání vynutí tlak a nechytatelným volejem se ujímá vedení 3:2. 

30:0 Roddickův křižný úder v nouzi nejdříve končí v autu, skvělým bekhendovým stopbalem na síti pak předvádí svůj nejlepší úder v zápase. 

3:3 Další dva skvělé servisy přivádějí Berdycha k první čisté hře a srovnání na 3:3. 

3:4 Roddick však odpovídá stejným způsobem. Rozhodčí na umpiru za stavu 30:0 opravuje verdikt čárového, což se nelíbí Berdychovi, který se bere challenge, to však dává za pravdu švédskému sudímu Mohamedu Lahyanímu. 

15:15 Eso, vzápětí však další Berdychův úder za základní čáru. 

30:30 Nejdříve nedokáže Berdychem ve snadné pozici prohodit Roddicka na síti, protože jeho forhend končí v síti, vzápětí vystřihuje další eso. 

4:4 Další skvělý servis zakončuje Berdych volejem a poté posílá Roddick v nouzi míč jen do sítě. 

15:15 Chybu po úderu do autu nahrazuje Roddick skvělým servisem. 

40:15 Vzápětí přídává Roddick eso a opět vytlouká na síti Berdycha. 

4:5 Stále bez brejků, navíc i brejkbolů. Tentokrát dělá chybu Berdych po úderu za základní čáru a teď bude podávat na prodloužení prvního setu. 

0:15 A nezačíná dobře. V dlouhé výměně posílá bekhendový úder po lajně těsně do autu. 

15:15 Teď ale Berdych zahnal Roddicka do úzkých, Američan vrací z těžké pozice bekhend jen do autu. 

15:40 A jsou tu dva Roddickovy setboly, po dvou Berdychových chybách z forhendu na síti. 

40:40 Berdych však oba setboly odvrací. Roddickůb prohoz z bekhendu končí těsně za základní čarou, Berdychův volej v další výměně pak vrací Američan mimo kurt. 

5:5 Srovnáno. A nutno říct skvělým způsobem. Nejdříve vrací Roddick Berdychův servis do autu a poté Berdych ukončuje hru skvělým bekhendovým stopbalem na síti po Američanově prohozu.  

40:15 Za stavu 30:0 zahrává Berdych skvělý prohoz, vzápětí však Roddickovi pomáhá prasátko. 

40:40 Skvěle. Berdych bojuje o první brejk. Po Roddickově dvojchybě posílá křižní úder z bekhendu přesně na čáru.  

6:5 A je to tu. Berdych bude podávat na výhru v setu. Nejdříve si skvělým returnem vynutí tlak a Roddick obranným úderem z bekhendu posílá míč za základní čáru. Berdych pak zakončuje hru skvělým returnem z forhendu po lajně. 

0:15 Ale ne! Dvojchyba v nepravý čas. 

15:15 Vynahrazeno skvělým forhendovým úderem po lajně po Roddickově returnu. 

40:15 Berdych má dva setboly. Pomáhá si podáním, nejdříve končí výměnu stobpalem a poté Roddick nestačí jeho podání vrátit. 

7:5=1:0 na sety Berdych získává svůj první set na Turnaji mistrů, naopak Roddickovi se naděje na postup do semifinále vzdaluje. 

15:30 A jak Berdych skončil pokračuje i úvodu druhého setu při Roddickově servisu. Po dvou parádních prohozech se ujímá vedení 30:15. 

0:1 Roddick však reaguje a třikrát v řadě v kombinaci dobrého podání a náběhu na síť první hru v druhé sadě získává. 

30:0 Berdych je však na vlně. Nevrácené podání a eso znamenají vedení 30:0. 

1:1 Nejdříve sice posílá podání do sítě, pak však úderem z forhendu přesně do rohu získává dva gemboly a hned ten první proměnil esem. 

30:15 V poslední výměně si Berdych vynutí tlak, forhend po čáře však končí v síti. 

1:2 I tentokrát si Roddick podání drží, tlačí se hned po podání na síť a Berdych na jeho volej nestačí zareagovat. 

40:0 Roddick začíná dělat nevynucené chyby, dvakrát z bekhendu trefil síť, poté posílá forhend za základní čáru. 

2:2 Srovnáno, Berdych završuje čistou hru esem. 

0:15 Berdych posílá Roddicka z rohu do rohu a zakončuje úderem z forhendu přesně do rohu kurtu. Začíná se rozehrávat. Naopak Roddick si u Lahyaního stěžuje, že jej oslňují blesky od fotoaparátů. 

15:40 Dva brejkboly pro Berdycha, další dvě nevynucené chyby, po Roddickových úderech z bekhendu. 

3:2 A je to tady. První sice Roddick úderem přesně na lajnu odvrací, poté opět posílá míč do autu, a když mu to potvrdí i jestřábí oko, mrskne raketou o svou lavičku a stěžuje si u Lahyáního.  

30:15 To je starý dobrý Berďa. Za stavu 0:15 vystřihuje po dlouhé výměně svůj klasicky nechytatelný forhend po lajně přímo do rohu, vzápětí předvádí to samé, a i když Roddick stíhá míč vrátit, Berdych na síti vše s přehledem kontroluje. 

4:2 Ano! Brejk potvrzen. Za stavu 40:30 posílá Roddick druhý Berdychův servis jen do sítě. 

30:0 Roddickovi se ale tak brzo končit nechce. Dvě jeho výtečná podání znamenají stav 30:0. 

4:3 Za stavu 30:15 vyrábí A-Rod dvě esa a snižuje na 3:4. Berdycha však stále dělí od výhry v zápase jen dvě hry a teď půjde na podání. 

30:0 A nyní je ještě blíž. Nejdříve posílá Roddick míč do sítě, vzápětí Berdych vystřihuje eso. 

40:30 Vyhráno však ještě nemá. Za stavu 40:0 posílá Berdych míč z bekhendu do sítě a vzápětí vyrábí dvojchybu. 

5:3 Berdychovi opět pomáhá Roddickova chyba z bekhendu, když míč končí v síti. Roddick teď bude podávat na udržení se v zápase. 

15:30 Po úderu přesně na lajnu a Roddickově autu je Berdych dva míče od výhry. 

15:40 Další nádherný úder k čáře a Berdych má dva mečboly. 

6:3=2:0 na sety Konec. Forhendový úder Roddicka končí v síti a Berdych tak může naplno nechat propuknout své radosti. Výhra 2:0 na sety jeho naděje na postup staví opět do reálné roviny, Roddick naopak po skóre setů 1:4 má šanci limitně se blížící k nule. 

- Tímto se s vámi loučím a těším se na shledanou u páteční online reportáže ze zápasu Berdych - Nadal. 

 

Právě se děje

Další zprávy