Turnaj mistrů ŽIVĚ: Berdych - Djokovič 0:2 na sety

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
22. 11. 2010 16:50
Přečtěte si online reportáž ze zápasu skupiny A Turnaje mistrů v Londýně mezi Tomášem Berdychem a Srbem Novakem Djokovičem. Berdych hraje na turnaji osmi nejlepších tenistů roku poprvé v kariéře.
Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám vás u online reportáže z tenisového Turnaje mistrů. Tomáš Berdych od 15:15 vstoupí do turnaje zápas se světovou trojkou Novakem Djokovičem ze Srbska. 

- Zápas je odvetou za zápas v rámci semifinále Davis Cupu, který Djokovič vyhrál 3:1 na sety, a pomohl tak Srbsku k historickému postupu do finále. 

- Světová šestka Berdych má s Djokovičem vzájemnou bilanci 1:3 na zápasy. Letos však mají oba tenisté vyrovnanou bilanci. Berdych totiž Djokoviče porazil právě v Londýně v semifinále Wimbledonu. 

0:0 Zápas začíná, na podání jde Berdych. 

0:30 Po špatném prvním podání Berdycha získává Djokovič první míč v zápase, vzápětí po dlouhé výměně vyhazuje Berdych míč z bekhendu za základní čáru. 

15:40 První dva brejkboly Djokoviče hned v první hře. 

0:1 Dvojchyba a Djokovič získává první brejk a zároveň game. 

30:0 Dva výborné servisy Djokoviče. Po tom prvním zakončuje míč křižným halfvolejem z forhendem, při tom druhém Berdych vrací míč jen do autu. 

30:30 Vzápětí však Djokovič posílá míč do autu a poté dělá i on první dvojchybu zápasu. 

40:30 Berdych si vypracoval ideální pozici na zisk výměny, z dvou metrů však posílá míč forhendem do sítě. 

40:40 Síť trefuje i Djokovič a je tu první shoda zápasu. 

40:40 A další shoda. Nejdříve si Djokovič vypracoval výhodu dobrým servisem, vzápětí však Berdych svého soupeře rozpohyboval a volejem do forhendu nedal Djokovičovi šanci. 

0:2 Berdych dělá dvě chyby z forhendu a po jeho úderu za základní čáru získává Djokovič i druhou hru.  

0:30 A opět 0:30 při Berdychově servisu. Nejdříve se skvělým úderem na sítě uvedl Djokovič, vzápětí opět chybuje Berdych z forhendu, když se netrefil do kurtu. 

30:30 Dvěma skvělými servisy však Berdych srovnává. První končí esem, druhý autem při Djokovičově returnu.  

30:40 Dvojchyba a další Djokovičův brejkbol. 

40:40 Po Berdychově esu je tu další shoda. 

40:A A čtvrtý brejkbol Srba. Skvělý forhendový prohoz Djokoviče, Berdych stačí míč vrátit jen do autu.  

40:40 Berdychovi pomáhá udržet se ve hře prasátko, Djokovič po dlouhé výměně posílá z forhendu míč do sítě. 

A:40 První gembol Berdycha se zrodil po dalším dělovém servisu. 

40:A Djokovič má další brejkbol. Vzápětí však Berdych chybuje na podání a poté zahrál vítězný míč Djokovič. 

40:A Berdych sice opět bejkbol odvrací, další míč z forhendu však posílá těsně za čáru, což mu potvrdilo i jestřábí oko. 

40:40 Berdych však po dlouhé výměně skvělým liftovaným forhendem po čáře další brejkbol odvrací. 

A:40 Další Berdychova rozborka vpravo-vlevo a je z toho druhý jeho gembol v zápase.  

1:2 No konečně. Po téměř desetiminutovém gamu Berdych získává první hru, Djokovič po dalším jeho tlaku posílá míč do autu. Na podání teď však jde on. 

30:0 Djokovič se i počtvrté v zápase ujímá vedení 30:0. 

1:3 Tak to bylo rychlé. Čistá hra a Djokovič si tentokrát v poklidu svůj servis udržel. 

30:0 Berdychovi konečně vychází vstup do hry a po dvou Djokovičových autech je to 30:0. 

30:30 Neskutečné. A ještě jednou neskutečné. Berdych teď je metr od sítě přesto jasný bodový míček posílá z voleje do autu. A protože před tím poslal míč do sítě, je to 30:30.  

2:3 Ještě že Berdychovi jde aspoň to podání. Dvěma dobrými servisy pátou hru získává, bohužel je to však jeho klasické podzimní trápení, což dokázala i jeho neskutečná chyba při voleji, které se smál i v hledišti přítomný Diego Maradona. 

30:0 Djokovič pokračuje v dobrých úvodech gamů. I tentokrát je to 30:0 pro něj. 

40:0 Djokovič správně reklamoval Berdychův úder do autu, což potvrdilo i jestřábí oko. 

2:4 Další snadná práce pro Srba. Nejdříve sice posílá míč do sítě, pak si však opět počkal na forhendové straně odkud poslal další vražedný křížný úder.  

30:0 Několikrát opakovaná písnička o Berdychově skvělém servisu opět na scéně a je tu jeho vedení 30:0. 

3:4 Netřeba víc dodávat. Další dva skvělé servisy zmamenají první Berdychovu hru v zápase a snížení na 3:4. 

30:0 Djokovič nejdříve trefuje eso, pak si znovu pomáhá dobrým servisem. 

3:5 Wow! To co teď předvedl Djokovič, by si měli dokola pouštět začínající tenisté. Berdych měl už poněkolikaté v zápase Djokoviče na lopatě, ten však vytáhl unikátní prohoz po lajně, který sice Berdych ještě stihl vrátit, ale na křížný Djokovičův úder u sítě neměl šanci reagovat. Vzápětí další povedený servis a je tu skóre 5:3 pro Srba.  

0:30 Ne, ne, pane Berdych, dneska to nepůjde. Tedy pokud budete předvádět to, co jste předváděl dosud. Další školácké chyby vedou k jednoduchému vedení 0:30 pro Djokoviče. 

15:40 První dva Djokovičovy setboly. Ptát se na příčiny je jako hrách na stěnu házet. Další zbytečný a zbrklý úder z Berdychova forhendu za základní čáru. 

3:6=0:1 na sety Hned první setbol Djokovič využívá a po zásluze získává první set.  

0:30 Vypadá to, že se Berdych rozhodl konečně hrát jako šestý tenista světa a ne jako tenista ze stovky, který jen bezhlavě bije do míčů. Po chytrých kombinacích získává první dva míče druhé sady. 

30:30 Po Djokovičově esu však přichází další aut z Berdychovi rakety. 

0:1 Tak dlouho Berdychovi hra muže z první desítky nezůstala. Další dva míčky z jeho rakety končí v autu a Djokovič získává první hru ve druhém setu. 

15:15 Průběh gamů teď vypadá jako film, který se zasekl v promítačce. Další zbytečný error z forhendu vynahrazuje Berdych esem. 

15:30 Je radost se na tento zápas dívat jako nezaujatý divák. Další nádhera v podání Djokoviče, který se znovu vylízal ze skoro beznadějné pozice. Berdychovi nezbylo nic než jen jeho tradiční gesto, nevěřícný úsměv a pokyvování hlavou. 

30:40 A je tu první brejkbol Djokoviče v druhé sadě. Jak jinak - s výrazným Berdychovým přispěním. 

0:2 Snad už dnes ani nemůže překvapit, že Djokovič hned svůj první brejkbol využívá a dostává se do vedení 2:0.  

0:30 Stejný obrázek jako v prvním gamu druhého setu, Berdych si počkal na Djokovičovy chyby a je to 0:30. 

30:30 Takže určitě... 30:30. Djokovič sice není robot, ale někdy tak působí. Strojově přesnou hrou nutí Berdycha, který dnes nemá nervy na delší výměny, dělat chyby a ony přicházejí. 

0:3 0:3. S Djokovičovým přispěním se blíží Berdychova pouť za ziskem výhry na Turnaji mistrů k nezdárnému konci. 

15:15 Ještě to zkus, to zvládneš Tome, ozývá se z hlediště poté, co Berdych tvrdým úderem krosem předvádí divákům to, v čem je silný. 

1:3 A vzápětí povzbudivé pokřiky na Tomášovu adresu sílí. Berdych nejenže získává první game ve druhé sadě, po dvou esech se i on zapisuje do utkání excelentním úderem, když skvělým stopbalem přikoval Djokoviče do antuky. 

1:4 Zápas nám poklidným tempem směřuje do cíle. Diváci si užívají po dalším překrásném úderu Djokoviče, který je namlsal na možná větší bitvu, která se bude konat večer. Současná světová jednička Rafael Nadal se utká s bývalým hráčem číslo 1 Andym Roddickem. 

2:4 I když Berdych snižuje na 2:4, prognózy bookmakerů se naplňují. Sázková kancelář Tipsport Djokoviče favorizovala v kurzu 1,3:1. Na Berdychovo vítězství byl kurs 2,93:1. Navíc se naplňují i prognózy, že Berdych, který si dosud jako jediný ze všech osmi tenistů na turnaji nezahrál, je největším outsiderem turnaje. Na jeho celkový triumf vypsal Tipsport kurs 33:1, na postup do semifinále 15:1. 

40:40 Tak že by přeci jen ještě zkusil Berdych zápas zdramatizovat? Podařilo se mu po dlouhé době uhrát alespoň shodu při Djokovičově servisu. 

2:5 Tak ne. Djokovič překvapení nepřipustil a i s přispěním prasátka zvýšil na 5:2. 

3:5 Berdych nechce být pouhým sparingpartnerem a dvěma skvělými míči přižival minimální naději na zvrat. Djokovič však jde podávat na zisk zápasu. 

40:15 Po Berdychově úderu do autu a pak do sítě získává Djokovič první dva mečboly. 

3:6=0:2 na sety Djokovič potvrdil roli jasného favorita a Berdycha poráží po setech 6:3 a 6:3. Skvělý výkon potvrdil v posledním míči zápasu, jeho servis poslal Berdych jen do sítě. 

- Český tenis tak na výhru na turnaji stále čeká. Naposledy si před osmi lety připsal nečekaný skalp Američana Andreho Agassiho Jiří Novák, Radek Štěpánek před dvěma lety oba zápasy prohrál. 

- S tímto se s vámi loučím a těším se na shledanou při dalším zápase Tomáše Berdycha s Rafaelem Nadalem, který je na programu ve středu od 21:15. 

 

Právě se děje

Další zprávy