Kouč Srbů: Novak může hrát všechny 3 dny. Je to srdcař

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
15. 9. 2010 7:00
Český tým je podle Nikiho Piliče velmi silný
Český tým je podle Nikiho Piliče velmi silný
Český tým je podle Nikiho Piliče velmi silný | Foto: Pavel Lebeda - Česká sportovní

Bělehrad/Praha - Nole alias Novak Djokovič. To jméno je v poslední době v Srbsku omílané na každém kroku.

Nejdříve srbští fanoušci sledovali cestu třetího tenisty světa do finále US Open, která kvůli dešťovým přeháňkám skončila až v pondělí před půlnocí tamního času.

Nyní tak tenisoví příznivci netrpělivě očekávají jeho návrat, protože od pátku začíná v Bělehradu semifinále Davis Cupu proti Česku, které si Srbové zahrají poprvé v historii.

Čtěte také:
Berdych: Máme výhodu. Djokovič si nestačí odpočinout
Nadal zdolal Djokoviče. Napodobil Federera a Agassiho
Nadal mezi elitou: Génius nejsem. Nejlepší je Federer

Djokovič by měl do Bělehradu přijet soukromým letadlem ve středu, takže by měl stihnout i týmovou tiskovou konferenci a čtvrteční los a měl by se připojit k trojici Janko Tipsarevič, Viktor Troicki a Nenad Zimonjič.

Někdejší nehrající kapitán Němců Niki Pilič, s nimiž získal salátovou mísu v letech 1988, 1989 a 1993, a nyní vede tréninky zbylých srbských hráčů v Bělehradu, v rozhovoru pro server Radio-Televizija Srbije tamní fanoušky uklidnil.

"Hodně z nás je rozrušena, že Novak hrál finálový zápas až v pondělí. Bude těžké zotavit se z velké námahy v tomto turnaji a je tu i problém v časovém rozdílu šesti hodin. Věříme však, že Novak bude připraven pro všechny výzvy. Je to srdcař." 

"Není plán B, že by za něj hrál někdo jiný. Alternativa jednoduše neexistuje. Je páteří týmu. Věříme, že bude připraven nastoupit," řekl chorvatský trenér, který vede tým místo kapitána Bogdana Obradoviče. Jako Djokovičův manažer je spolu s ním v New Yorku.

Podle Piliče, který u týmu působí od roku 2007 jako konzultant, bude Djokovič schopen odehrát oba zápasy dvouhry a pokud by byla potřeba, tak i čtyřhru.

Zkušený stratég si však myslí, že Djokovič v pátek nenastoupí proti české dvojce Radku Štěpánkovi, protože jej bude český kapitán Jaroslav Navrátil šetřit.

"Oni si nedělají si iluze, že by měl proti Djokovičovi šanci. Pošlou ho až na důležitou čtyřhru a nedělní dvouhru," počítá Pilič s tím, že Navrátil vyšle do pátečních dvouher vedle jedničky Tomáše Berdycha jednoho z dvojice Jan Hájek - Ivo Minář.

Velmi důležitým bodem pro postup bude podle Piliče výhra ve čtyřhře. Přiznal, že kdyby to bylo nutné, proti úspěšné dvojici Berdych-Štěpánek poslal vedle elitního deblisty Zimonjiče postavil právě Djokoviče.

"Češi jsou velmi silný a dobře koordinovaný tým. Skutečnost, že v loňském roce hráli finále Davis Cupu, jasně ukazuje, že budou maximálně připraveni na každý zápas. Jsou tu Tomáš Berdych a Radek Štěpánek a to je základní síla jejich týmu," dodal Pilič.

 

Právě se děje

Další zprávy