ŽIVĚ Berdych - Južnyj 6:3, 6:1, 6:2. O finále proti Söderlingovi

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
1. 6. 2010 19:45
Tomáš Berdych ani v pátém zápase na French Open neztratil jediný set. Poprvé v kariéře tak postoupil do semifinále grandslamového turnaje. Michaila Južného navíc odsoudil do role statisty, povolil mu pouhých šest vyhraných her. Po osmi letech se tak v semifinále mužské dvouhry na grandslamovém turnaji objeví český tenista. Berdych bude ve čtvrtek bojovat o finále se Švédem Robinem Söderlingem, který oplatil Rogeru Federerovi prohru z loňského finále.
Tomáš Berdych děkuje fanouškům za podporu
Tomáš Berdych děkuje fanouškům za podporu | Foto: Sport

Minuta po minutě

  Tímto se s vámi loučím a těším se u čtvrteční online reportáže ze semifinále Berdych - Söderling na shledanou. 

  A další skvělá zpráva z českého tábora. Květa Peschkeová spolu s Katarinou Srebotnikovou postupují do semifinále čtyřhry, když porazily sestry Bondarenkovy v poměru 4:6, 6:2, 6:3. 

  Statistika utkání: Délka hry: 1:54 Procentuální úspěšnost prvního podání: 52%:65% Esa: 8:1 Nevynucené chyby: 23:22 Dvojchyby: 2:3 Vítězné míče: 28:15 Brejkboly: 6/12:0/3 

  Po 8 letech se tak v semifinále mužské dvouhry na grandslamovém turnaji objeví český tenista. Berdych bude ve čtvrtek bojovat o finále se Švédem Robinem Söderlingem, který oplatil Rogeru Federerovi prohru z loňského finále. Světovou jedničku porazil v poměru 3:6, 6:3, 7:5, 6:4.  

  Tomáš Berdych ani v pátém zápase neztratil jediný set. Poprvé v kariéře tak postoupil do semifinále grandslamového turnaje. Svého soupeře navíc odsoudil do role statisty, povolil mu pouhých šest vyhraných her.  

6:2 - 3:0 na sety Čistou hrou Tomáš Berdych ukončuje celý zápas. 

5:2 Tomáš první možnost k zisku setu nevyužívá. Vedl sice 0:30 a za stavu 30:40 měl mečbol, ten však nevyužil a zlobil se na diváky, kteří zahlásili aut. Južnyj pak dovedl hru do vítězného konce. Na podání však půjde Berdych. 

5:1 Tomáš je jediný game od výhry v celém zápase. Na podání půjde Južnyj. Berdych už sice prohrával 15:30, pak Južnyj zahrál úder do sítě a vzápětí se mu opět nepodařil stopbal. I Berdych poté kroutil hlavou. 

4:1 A získává další brejk. Berdych na kurtě kouzlí a bezmocnému Južnému opět bere podání. Ruský tenista sice snížil z 0:40 na 30:40, Berdych však vítězným forhendem zvrat nepřipustil. 

3:1 0:40. Berdych má tři brejkboly. 

3:1 Berdych při svém podání brejk potvrzuje. K výhře v celém zápase už mu scházejí jen tři získané hry. Hru získal typickým způsobem - díky dobrému podání. Južnému už nejdou ani stopbaly. 

2:1 Už je to blízko. Berdych bere Južnému popáté v zápase servis a vede 2:1. Navíc půjde na podání. Južnyj poté, co hned v první výměně nápalil míč do sítě, si nahlas vyčiňuje a diváci na něj pískali. Za stavu 15:15 pískali opět poté, co se rozhodčí se supervizorem radili, zda kvůli mírnému dešti zápas opět nepřeruší. Hrálo se ale dál a Berdych toho využil. Třemi vítěznými míčky získal další soupeřovo podání. 

1:1 Vyrovnáno. Ale nebylo to úplně snadné. Po dvou zkažených Berdychových míčích byl stav 30:30. Pak však Južnyj zkazil svůj prvnbí stopbal v zápase a pté Berdych přesným úderem k čáře získal hru pro sebe. 

0:1 Južnyj se v pauze mezi sety uklidnil a po pěti neúspěšných hrách a dvou prohraných servisech se ujímá ve třetím setu vedení 1:0 na gamy. Berdych sice snížil z 40:0 na 40:30, v rozhodující chvíli pak zahrál do autu. 

0:0 Začíná třetí sada. Na podání jde Južnyj. 

  Na vedlejším kurtu Philippeho Chatriera se rodí překvapení prvního stupně. Söderling hned po pauze Federera brejknul a třetí sadu pak dovedl do vítězného konce v poměru 7:5. Na sety vede 2:1, ve čtvrté sadě je zatím stav vyrovnaný 2:2. 

6:1 - 2:0 na sety Tomáš získává snadno druhý set. Po dešťové pauze nedává Južnému čichnout. Za stavu 15:15 vyhazuje Južnyj dva míče mimo kurt. Za stavu 40:15 pak Berdych zakončil set příznačně esem, které musel potvrdit až hlavní rozhodčí, který slezl z umpiru.  

5:1 Berdych teď koncertuje, opět bere Južnému servis. Naprosto nepříčetného soupeře teď snadno přehrává. Nejdříve se Berdych ujal vedení 0:30. Južnyj sice srovnal, jenže pak poslal volej do sítě a po školácké chybě vyrobil hned delší od základní čáry. Berdych tak bude podávat na výhru v celém setu.  

4:1 Tomáš je v tranzu. Po pauze vyhrál už desátou výměnu v řadě. Ani při svém podání nedovoluje Južnému uhrát jediný míček. Nejdříve prohodil Južného na síti, pak přidal eso, vzápětí udělal Južnyj dvě jednoduché chyby. Ruský tenista řve na celý kurt jako tur, ale nepomáhá mu to. Nyní jde na podání. 

3:1 Berdych se vrací po pauze do zápasu jako uragán. Južnyj při svém podání neuhrál ani míček. Za stavu 0:40 se ruský tenista začal vztekat a hodil s raketou. Daleko neměl ani k tomu, aby si vztekle bouchal raketou do čela. V nastále situace pak namířil svůj úder jen do sítě, a Berdych tak potřetí v zápase svého soupeře brejknul.  

2:1 Berdych neponechal nic náhodě a dotáhl hru díky úspěšným podáním do zdárného konce. 

1:1 Po pauze způsobené dešťovou přeháňkou se opět začíná hrát. Na podání je za stavu 30:0 Berdych. 

  Vedle Berdycha bojuje o postup do semifinále i poslední česká ženská zástupkyně v turnaji Květa Peschkeová. Spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou hrají proti ukrajinským sestrám Bondarenkovým. První set vyhrály mladé Ukrajinky 6:4, druhý set ovládla zkušená dvojice v poměru 6:2. Peschkeová se Srebotnikovou v rozhodující sadě své soupeřky brejkly, za stavu 3:2 a 15:15 na gamy jsou na podání. I tady přerušil zápas déšť. 

  Do šaten odešli i Federer se Söderlingem. Na kurtu Philippeho Chatriera je stav 1:1 na sety, 5:5 na gamy a za stavu 30:15 má servis Federer. První set vyhrál švýcarský obhájce titulu 6:3, stejným poměrem však druhý set vyhrál poražený z loňského finále. 

1:1 Oba hráči stejně jako v osmifinálovém duelu Berdycha s Murrayem odcházejí do šaten a čekají, až se počasí zase umoudří.  

1:1 Za stavu 30:0 pro Berdycha rozhodčí přerušili zápas. Bohužel opět prší. 

1:1 Tato hra byla ve znamení chyb. Za stavu 15:0 poslal Južnyj lob za koncovou čáru, Berdych pak dvakrát poslal míč do autu, a přestože v další výměně Južného honil po celém kurtu, nepovedl se mu volej u sítě a poslal míč do sítě. Južnyj tak srovnává stav na 1:1. 

1:0 Berdych je při svém podání stále stoprocentní a ujímá se vedení ve druhém setu. Při shodě nejdříve Južnyj trefil míč rámem, pak Berdych využil opět svého vynikajícího podání. Čtyřmi míči v řadě se dostal do vedení 1:0, na podání jde soupeř. 

0:0 Berdych ale oba odvrácí a je tady další shoda. Nejdříve chyboval Južnyj a pak český tenista dnes už poněkolikáté poslal forhendem míč přesně do rohu kurtu. 

0:0 Do něj ale Tomáš nevstoupil dobře. Južnyj se díky dvěma stobalům, které mu dneska jdou ze všech úderů nejlépe, dostal do vedení 15:30. Berdych pak udělal první dvojchybu a ruský tenista se dostal ke dvěma brejkbolům.  

0:0 Začíná druhý set, na podání je Berdych. 

6:3 - 1:0 na sety Berdych nabízené výhody využívá a získává první set. K tomu mu však pomohl podlomený protihráč, který za stavu 40:40 udělal dvě dvojchyby. 

5:3 Při Južného podání je tady shoda. Berdych se nejdříve ujal vedení, když trefil míč přesně na lajnu, za stavu 30:15 poslal Južnyj míč do autu, stejně jako za stavu 40:30. 

5:3 Berdych při svém podání vyhrává důležitou osmou hru. Po třetí shodě v gamu nejdříve poslal forhendový úder přesně po čáře, v následující dlouhé výměně Južného rozpohyboval, a ten na míč nedosáhl.  

4:3 A další shoda. Nejdříve zahrál Južnyj do autu, Berdych měl v další výměně Rusa na lopatkách, jednoduchý míč ale poslal do sítě. 

4:3 Južnyj si vypracoval první brejkbol v zápasu, když se Berdychův úder zastavil o pásku. Dalším skvělým servisem jej však Berdych odvrátil. 

4:3 V úvodu gamu to šlo jak na drátkách, tři gemboly však Berdych nevyužil a je tady shoda. Nejdříve zahrál Berdych křižný volej do rohu kurtu, pak poslal Južnyj jednoduchý míč do sítě a na 40:0 poslal Berdych stav po dalším esu. Jenže pak se Južnému povedl stopbal a vzápětí Berdych dvakrát chyboval. 

4:3 Také Južnyj si pomáhá podáním. Za stavu 40:15 musel hlavní rozhodčí slézt z umpiru a změnil rozhodnutí čárového sudího ve prospěch Rusa. Za stavu 4:3 jde na podání Berdych. 

4:2 Berdych si při svém podání nejdříve pomohl třemi esy. I závěrečný bod za stavu 40:30 uhrál díky povedenému servisu, po přechodu na síť nedal Južnému šanci. Za stavu 2:4 jde na podání ruský tenista. 

3:2 Tak to je škoda. Berdych měl za stavu 30:40 další brejkbol. Južnyj jej však dobrým úderem na síti odvrátil. A i když Berdych ještě jednou dokázal srovnat na shodu, pak vyhodil z kurtu return i forhendový prohoz. Ruský tenista snižuje stav na 2:3. 

3:1 Čistá hra. Berdych svůj brejk potvrzuje díky výtečnému podání a jde do vedení 3:1. 

2:1 Bohužel nad Paříží stejně jako v nedělním osmifinále opět prší. Diváci vytahují deštníky. Hrát se ale bude dál. 

2:1 Berdych bere Južnému servis. Vede 2:1 a jde na podání. Po třetí shodě v řadě donutil český hráč Južného dvakrát zkazit a získal tak důležitý brejk. 

1:1 Oba hráči se teď přetahují. Shoda už je potřetí v řadě. Nejdřív si vypracoval brejkbol Berdych, poté český hráč odvrátil gembol forhendovým úderem po lajně. 

1:1 Berdych teď dokázal několika skvělými returny při Južného servisu uhrát stav na 40:40. Nejdříve bodoval obouručným bekhendem po čáře, za stavu 30:15 zahrál Južnyj do sítě, shodu uhrál Berdych vítězným úderem z forhendové strany. 

1:1 Také Berdych nemá problémy se svým úvodním servisem a stav je srovnaný. 

0:1 Južnyj se díky dobrému podání ujímá vedení 1:0 na gamy. Neztratil ani jeden míček. 

0:0 Zápas začal. Na podání jde Južnyj. 

  Berdych a Južnyj přicházejí na kurt. Začít by se mělo v 16:40. V paralelně hraném mužském semifinále vyhrál Federer první set (6:3), v tom druhém zatím vede Söderling 3:0. 

  Na kurtu Suzanne Lenglenové skončilo druhé čtvrtfinále ženské dvouhry mezi Ruskami Jelenou Dementěvovou a Naďou Petrovovou. Nasazená pětka Dementěvová vyhrála nad turnajovou devatenáctkou 2:6, 6:2, 6:0. 

  První semifinalistku zná i pavouk ženské dvouhry. Italka Francesca Schiavonneová porazila ve čtvrtfinále Dánku Caroline Wozniackou 6:2 a 6:3. Nyní na centrální kurt Philippeho Chatriera nastoupili lonští finalisté dvouhry Švýcar Roger Federer a Švéd Robin Söderling. Vítěz si zahraje v semifinále s lepším z dvojice Berdych - Južnyj. 

  Český tenis už jednoho zástupce v semifinále má. Obhájci prvenství a třetí nasazený pár Lukáš Dlouhý a Ind Leander Paes porazili ve čtvrtfinále osmý nasazený polský pár Fyrstenberg, Matkowski 6:1, 6:3. 

  Hezký den, vítám Vás u on-line reportáže z utkání čtvrtfinále mužské dvouhry French Open mezi Tomášem Berdychem a Michailem Južným. Zápas by měl na kurtu Suzanne Lenglenové začít cca v 16:45 SELČ.

Berdych zažívá v Paříži životní turnaj. Kde se zastaví?

Berdych vyřadil i čtyřku Murrayho a je ve čtvrtfinále

 

 

Právě se děje

Další zprávy