Berdych zažívá v Paříži životní turnaj. Kde se zastaví?

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
31. 5. 2010 10:00
Během postupu do čtvrtfinále neztratil ani set

Praha - Kontrolní otázka. Kdy se naposledy dostal český tenista ve dvouhře na některém z grandslamů do semifinále?

Nevíte? Není se ani čemu divit. Bylo to totiž v roce 2002, kdy se na Australian Open probojoval mezi čtyři nejlepší hráče turnaje Jiří Novák. Svou životní sezonu tehdy završil účastí na Turnaji mistrů a pátým místem v žebříčku ATP.

Po 'dlouhých' osmi letech se může dočkat svého následovníka. Tomáš Berdych totiž prožívá na French Open svůj životní turnaj. Během čtyř zápasů neztratil ani set a na kurtu se nikdy nezdržel více než dvě a půl hodiny.

Čtěte také:
Berdych vyřadil i čtyřku Murrayho a je ve čtvrtfinále
Heninová vyřadila Šarapovovou. Vypadla i V. Williamsová

Na antuce navíc vyhrál už sedmou dvouhru v řadě, minulý týden na Světovém poháru v Düsseldorfu totiž uspěl ve všech třech singlových duelech.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí se po nedělním vítězství nad světovou i turnajovou čtyřkou Britem Andym Murrayem dostal podruhé v kariéře do grandslamového čtvrtfinále. Poprvé to dokázal před třemi lety ve Wimbledonu.

V úterý jej v areálu Rolanda Garrose čeká jedenáctý nasazený Rus Michail Južnyj, což by pro patnáctého nasazeného Berdycha nemusela být nepřekonatelná překážka.

Michail Južnyj
Michail Južnyj | Foto: Reuters

Berdych sice má se čtrnáctým hráčem světa negativní bilanci 5:6, v posledních pěti duelech ho však třikrát porazil. Jednou z těchto výher byla i ta v loňském finále na turnaji v Mnichově, který se hraje stejně jako v Paříži na antuce.

"Zvládl jsem to solidně, za což jsem rád, ale doufám, že to ještě nebyl můj poslední zápas," řekl agentuře AP po výhře nad Murrayem.

Důvod k sebevědomí má česká jednička a sedmnáctý hráč světa pádný. Na cestě do čtvrtfinále nedal šanci Chilanovi Jorgemu Aguilarovi, Francouzovi Edouardu Roger-Vasselinovi, Američanovi Johnu Isnerovi ani Murraymu.

Někdejší světové dvojce povolil jen jediný brejkbol, po kterém ztratil své jediné podání. Sám si vypracoval 14 brejkbolů, z nichž pět využil k zisku gamu. Včetně úspěšných podání pak zahrál úctyhodných 59 vítězných úderů.

"Na to, že to je čtvrtý hráč světa, tak za tři sety měl pět minut, kdy byl v nějakém větším tlaku. S tím asi nebude spokojený. Já na druhou stanu jsem a jsem rád, že se mi podařilo vyhrát," pochvaloval si hladkou výhru Berdych.

"Věděl jsem, že hraje chytrý tenis a vyčkává, ale nedal mi moc příležitost, abych se dostal pod tlak a dělal chyby. Na všechno jsem měl dost času, dělal jsem si, co jsem chtěl. Mohl jsme si do míčů jít a nedostal mě extrémně do úzkých," dodal.

Andy Murray
Andy Murray | Foto: Sport

Český tenista navíc zvládl i boj s časem. Ve druhém setu za stavu 4:3 pro Brita byl zápas kvůli dešti přerušen a oba hráči se vrátili na kurty až za půl hodiny. Vzhledem k tomu, že bylo půl deváté večer, vypadalo to, že se bude muset zápas dohrát v pondělí.

Jenže Berdych boj s blížící se tmou vyhrál a pár minut po půl desáté se mohl radovat z vítězství. Na tribuně kurtu Suzanne Lenglenové se radovala i jeho přítelkyně a česká ženská jednička Lucie Šafářová, která na turnaji vypadla ve druhém kole.

"Míče byly obalené v antuce, bylo šero a hůře vidět. Kurt byl vlhký a těžký a já se s tím vypořádal lépe než on. Trenér mi říkal, že Andy vypadá, že se mu nechce hrát," citoval Berdycha server BBC.

Po dvou hodinách a sedmnácti minutách hry tak mohl už poloprázdném areálu zaznít jeho vítězný křik a jeho tradiční gesto se zaťatou pěstí.  

Do žebříčku ATP si tak za postup do čtvrtfinále připíše 360 bodů, čímž si zaručuje posun na 14. místo žebříčku. Navíc získá odměnu 140 tisíc eur (asi 3,5 milionu korun).

Roger Federer
Roger Federer | Foto: Jaroslav Šindelář

A pokud se mu podaří zdolat i Južného, může na tom být pochopitelně ještě lépe. V semifinále by pak narazil na jednoho z finalistů loňského turnaje - obhájce titulu Rogera Federera ze Švýcarska, či Švéda Robina Söderlinga.

Postupem mezi čtyři nejlepší singlisty by navázal na Nicole Vaidišovou, která se v Paříži probojovala do semifinále dvouhry v roce 2006. 

V Paříži navíc dosáhl svého největšího dosavadního úspěchu v kariéře. V listopadu 2005 vyhrál ve finále turnaje Masters v hale Bercy pětisetovou bitvu proti Chorvatovi Ivanu Ljubičičovi.

 

Právě se děje

Další zprávy