Šok v tenise: Byla bod od postupu, radši ale prohrála

Martin Jůzek, maj
22. 10. 2009 11:11
Caroline Wozniacká skrečovala zápas za stavu 7:5 a 5:0

Lucemburk - Šokující porážka Caroline Wozniacké rozdělila tenisový svět.

Hráčka z Dánska, která patří do elitní světové desítky, sahala v úterním duelu prvního kola turnaje v Lucemburku po jasném vítězství, jenže těsně před koncem zápas skrečovala.

A hned se začalo mluvit o sázkařské aféře.

Vžijte se do situace, že vás jen minuty dělí od jistého vítězství, ale najednou pocítíte, že jste zranění. Co uděláte: Pokusíte se zápas dohrát a budete doufat, že nejde o nic vážného, nebo se radši rozhodnete vzdát soupeři?

Čtěte dále: Hradecká postoupila v Lucemburku jako jediná Češka

Teprve devatenáctiletá dánská naděje, která letos triumfovala už na třech turnajích, se rozhodla pro druhou možnost.

Překvapení jen pro někoho

Utkání Wozniacké s domácí Annou Kremerovou mělo jasný průběh. Po vcelku vyrovnané první sadě, jíž favorizovaná tenistka získala v koncovce, se rozjela a vyhrála osm her za sebou. Za stavu 7:5 a 5:0 však šokovala publikum svou skrečí.

Kdo tento večerní zápas viděl, asi však nebyl tolik překvapen.

Druhá nasazená hráčka, jíž patří šesté místo v žebříčku WTA, se nechala v průběhu druhého setu ošetřovat a vypadalo to, že má opravdu problémy. Natažený stehenní sval jí nedovolil pokračovat, a tak radši prohrála.

"Možná bych to dohrála, ale ve čtvrtek bych těžko nastoupila do druhého kola. Radši jsem se zachovala sportovně a pustila jsem dál soupeřku, která tu hraje před domácím publikem," vysvětlila Wozniacká novinářům.

Diváci i sázkaři porážku tušili

Řeknete si, že to bylo férové rozhodnutí.

Wozniacká se rozhodla radši šetřit před blížícím se Turnajem mistryň a příliš ji nemuselo vadit, že přišla o prémie za postup. V Lucembursku musela navíc jako jedna z nejvýše nasazených zůstat kvůli sponzorům, a tak by se mohlo na vše zapomenout.

Čtěte také: Tenisový skandál: Hráče vyšetřují kvůli kuplířství

Jenže je tu jeden háček. Tenistka s kořeny v Polsku o svém úmyslu skrečovat zápas mluvila během zápasu (přesně během přestávky za stavu 3:0) s Piotrem Wozniackým, otcem a trenérem v jedné osobě.

Novinka o koučování, kdy mají hráčky povoleny konzultace s trenérem, však způsobila vážný problém.

Jejich dohady totiž zachytily zvukové mikrofony, a tak se televizní diváci a hlavně sázkaři dozvěděli, že zápas možná nedohraje. A to nebylo dobře. Podle dánských médií zaznamenala internetová sázková kancelář Betfair sázky v celkové výši milion dolarů.

Většina tipů údajně přišla až na samém konci. WTA ihned oznámila, že prozkoumá televizní přenos. "Kdo sází, riskuje. Je to loterie a zodpovědnost za takové rozhodnutí není na nás," komentoval aféru otec Wozniacké.

 

Právě se děje

Další zprávy