Proč jsou Češi ve finále Davis Cupu? Tady jsou důvody

Ondřej Kalát
21. 9. 2009 8:45
Češi eliminovali obra a matného Čiliče
Čeští tenisté v Chorvatsku slaví postup do finále Davis Cupu
Čeští tenisté v Chorvatsku slaví postup do finále Davis Cupu | Foto: Reuters

Poreč/Praha - Češti tenisté jsou po dlouhých 29 letech ve finále Davis Cupu. Při tažení za salátovou mísou je nezastavili ani Chorvaté na domácí půdě. Co bylo klíčem k úspěchu?

Tady jsou hlavní důvody, proč Češi postoupili a budou moci v prosinci na horké španělské půdě bojovat o slavný pohár.

1) Atmosféra v hale
Hala Žatika v malebném přímořském městečku Poreč se stala pro české tenisty takřka domácí arénou. Do Chorvatska dorazilo několik stovek českých fanoušků. Ti vytvořili atmosféru, která hlavně v prvních dvou dnech tlačila Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha kupředu. Sám Štěpánek byl z atmosféry nadšený.

Čtěte také:
Vyhrát Davis Cup? Co se musí stát, aby Češi triumfovali
Historická výhra: Češi jsou ve finále Davis Cupu

"Nečekal jsem, že přijede tolik lidí. Cítil jsem se skoro jako doma. Ti lidé, kteří s námi jezdí na všechny zápasy, jsou vlastně neoficiální součást našeho týmu. Tuhle Daviscupovou atmosféru miluju," řekl po utkání s Ivo Karlovičem český šoumen.

2) Prolomené podání chorvatského obra
Když se Ivo Karlovič v 29. hře pátého setu prvního utkaní semifinále stavil ke svému dalšímu podání,  málokdo věřil, že může svůj servis ztratit.

Čeští tenisté v Chorvatsku slaví postup do finále Davis Cupu.
Čeští tenisté v Chorvatsku slaví postup do finále Davis Cupu. | Foto: Reuters

Do té doby totiž servíroval bezchybně a neuvěřitelnými 77esy, překonal svůj vlastní rekord. Nicméně Radek Štěpánek zabojoval a vydřel vytoužený break, který navíc v následující hře dokázal potvrdit. Štěpánek tak založil základní kámen českého úspěchu.

Čtěte také: Češi po výhře: Bojí se Nadala. Ale touží přivézt pohár

3) Nevýrazný Čilič
Měl to být tahoun chorvatské družiny. Místo toho však Marin Čilič předvedl dva nemastné výkony a rozhodně nepotvrdil kredit čtvrtfinalisty letošního US Open. Dvacetiletá chorvatská naděje se zřejmě nesrovnala dobře s pozicí jedničky a jak v páteční dvouhře, tak v sobotním deblu zaostávala hlavně za svými soupeři.

4) Neporazitelný pár Štěpánek Berdych
Kapitán týmu Jaroslav Navrátil nasadil do čtyrhry osvědčenou dvojici Radek Štěpánek, Tomáš Berdych, a to i přesto, že měl v týmu Lukáše Dlouhého, který letos slavil vítězství ve dvou Grand Slamech.

Navrátilovi mnohými vyčítaný tah opět vyšel. Osvědčený pár vyhrál již pátou čtyřhru za sebou a tím opět výraznou měrou přispěl k historickému úspěchu.

5) Nálada v týmu
Hráči po celou dobu semifinále působili velmi uvolněným dojmem. Neustále hecováni, úsměvy do fotoaparátu, plácání a povzbuzování navzájem. To bylo důkazem, ze Češi táhnou za jeden provaz.

Na tiskových konferencích se k novinářům chovali velmi přátelsky a občas si neodpustili štiplavý žert. Hlavně Radek Štěpánek vytahoval ze svého repertoáru jeden vtípek za druhým. Češti tenisté zanechali v Chorvatsku zkrátka více než pozitivní dojem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy