Vyhrát Davis Cup? Co se musí stát, aby Češi triumfovali

20. 9. 2009 15:45
Pět klíčových bodů finále Davis Cupu
Čeští tenisté v Chorvatsku slaví postup do finále Davis Cupu.
Čeští tenisté v Chorvatsku slaví postup do finále Davis Cupu. | Foto: Reuters

Poreč - Čeští tenisté a jejich fanoušci prožívají obrovskou euforii po historickém postupu týmu kolem Radka Štěpánka do finále Davis Cupu. Zraky mnohých už se ale pomalu upínají k prosincovému finále ve Španělsku.

Co musí vyjít, aby čeští tenisté přivezli z jihu Evropy slavnou salátovou mísu pro nejlepší tenisový tým světa?

Španělsko bude bezpochyby favoritem. Bude hrát doma, před skvělou diváckou kulisou, na povrchu podle své volby a má k dispozici daleko širší kádr než český kapitán Jaroslav Navrátil.

Čtěte také:
Češi po výhře: Bojí se Nadala. Ale touží přivézt pohár
Historická výhra: Češi jsou ve finále Davis Cupu

"Budeme outsideři," souhlasí český daviscupový hrdina Radek Štěpánek. Přesto šance na úspěch českého týmu existuje.

Tady je pět klíčových bodů, které mohou finálový duel rozhodovat.

1) Zdraví českých tenistů
Český tým stojí na Radku Štěpánkovi a Tomáši Berdychovi, kteří získali všechny body při letošním daviscupovém tažení. Za nimi zeje ve dvouhrách v českém táboře velká výkonnostní díra a zranění či jakékoliv jiné zdravotní potíže jednoho z nich by české šance na zisk salátové mísy definitivně pohřbily.

"Budu trnout a modlit se, aby byli oba fit, protože si to ani bez jednoho nedovedu ve finále představit," uznal kapitán Navrátil.

Nastoupí Nadal, nebo ne? Pro Čechy nejspíš klíčová otázka
Nastoupí Nadal, nebo ne? Pro Čechy nejspíš klíčová otázka | Foto: Reuters

2) Faktor Nadal
Světová dvojka Rafael Nadal za Španělsko letos nenastupuje. Momentálně sice nemá po zdravotních patáliích takovou formu, jakou měl třeba loni, ale pořád je to světová extratřída a už jen jeho přítomnost v týmu nahání strach a posiluje sebevědomí jeho spoluhráčů.

Španělé sice bez něj dokázali loni vyhrát finále v Argentině, ale bez Nadala každopádně šance českého týmu rostou. "Nikdo teď neví, jestli Nadal bude hrát, nebo ne. Rozdíl by to byl obrovský, on se na antuce těžko poráží. Kluci už ho zdolali, ale s ním by bylo finále strašlivě těžké," domnívá se český kapitán.

3) Forma hráčů
Čeští tenisté si tradičně v Davis Cupu sáhnou za hranice svých možností. I v semifinále v Chorvatsku podali heroické výkony.

Forma se Štěpánkovi s Berdychem zatím vždy podařila na reprezentační utkání naladit. Kapitán Navrátil chce komunikovat s osobními kouči obou hráčů tak, aby jejich forma mohla v prosincovém finále kulminovat.

O herním rozpoložení Španělů Navrátil už před utkáním s Chorvaty trochu zapochyboval.

"Verdasco měl vynikající vstup do sezony, ale teď jeho forma není tak velká. Ferrer vyčichl, to je průměr," zapochyboval o španělských hráčích za Nadalem. Na konci sezony může být výkonnost tenistů trochu nepředvídatelná. Komu se jí podaří vyladit lépe, ten bude nakonec slavit.

4) Atmosféra a povrch
Ve Španělsku, ať už se bude hrát kdekoliv, nejspíš dorazí na daviscupové finále minimálně deset tisíc fanoušků a drtivá většina z nich bude podporovat domácí borce.

Na to čeští hráči, včetně duelu v Poreči, byli zvyklí spíše v opačném gardu. To, jak se vyrovnají s atmosférou jim nepřátelskou, může být také alfou a omegou českého úspěchu.

Čeští tenisté mají obrovský hlad po úspěchu v Davis Cupu
Čeští tenisté mají obrovský hlad po úspěchu v Davis Cupu | Foto: Reuters

Podobně tomu bude i s adaptací na antukový povrch, který si Španělé téměř jistě vyberou, protože jsou na něm takřka neporazitelní. V Poreči se ale s hrbolatým antukovým dvorvcem Navrátilovi svěřenci vyrovnali mistrně.

5) Hlad po úspěchu
Čeští tenisté čekají na zisk Davisova poháru už dlouhých 29 let, samostatná Česká republika slavný pohár ještě nezískala a všichni cítí, že se nyní naskýtá jedinečná šance, která se dlouho nemusí opakovat.

Jak Radek Štěpánek, tak Tomáš Berdych (nejen) letos ukázali, že se o úspěch dokáží rvát. Španělé získali v této dekádě Davis Cup už třikrát a přece jen jejich hlad po vítězství se možná tomu českému nevyrovná. Ani v prioritách pro sezonu nemusí Davis Cup čnít u Španělů tak vysoko jako na české straně.

 

Právě se děje

Další zprávy