Clijstersová triumfovala na US Open. Federer ve finále

Red Spo, ČTK
14. 9. 2009 6:38
Clijstersová (Belg.) - Wozniacká (9-Dán.) 7:5, 6:3.

New York - Belgická tenistka Kim Clijstersová porazila Dánku Caroline Wozniackou 7:5 a 6:3 a stala se vítězkou US Open v New Yorku.

Šestadvacetiletá Clijstersová je první tenistkou matkou, která dokázala vyhrát grandslamový titul od roku 1980, kdy Australanka Evonne Goolagongová triumfovala ve Wimbledonu.

Tenisové US Open bylo teprve třetím turnajem, který Clijstersová hrála po návratu na dvorce a osmnáct měsíců po narození dcery Jady. Po proměněném mečbolu klesla na kolena a vzlykala štěstím, pak vyšplhala do hráčské lóže políbit svého manžela Briana Lynche.

Clijstersové, která cestou za titulem porazila Venus Williamsovou a v semifinále také její sestru a obhájkyni titulu Serenu, chvilku trvalo než ve finála našla rytmus. Ke konci ale střílela vítězné údery z obou stran a celkem jich dala osmatřicet. Stala se první nenasazenou vítězkou dvouhry žen v historii turnaje.

Triumf na US Open si Belgičanka a bývalá světová jednička zopakovala po třech letech. V roce 2005 hrála turnaj naposledy, pak totiž ukončila kariéru, aby se nyní úspěšně vrátila. Do turnaje ve Flushing Meadows musela dostat divokou kartu, protože zatím neměla odehrán dostatek turnajů, aby byla zařazena do žebříčku WTA.

Federer míří za šestým titulem

Tenista Roger Federer má na dosah šestý titul ve dvouhře na grandslamovém US Open po sobě. Švýcar porazil v semifinále Srba Novaka Djokoviče 7:6, 7:5 a 7:5 a v pondělním finále v New Yorku ho čeká Argentinec Juan Martin Del Potro.

V utkání s Djokovičem ztratil Federer jako první servis, ale set zachránil v tie-breaku. V dalších dvou sadách mu stačil vždy jeden zisk soupeřova podání, aby zápas získal ve svůj prospěch.

Mečbol si Federer připravil po úžasném prohozu, kdy doběhl lob a úderem mezi nohama prohodil šokovaného Djokoviče. Zápas pak po dvou a půl hodinách hry ukončil vítězným returnem z forhendu. Bylo to již čtyřicáté vítězství Federera v utkání na US Open za sebou.

Federer, letošní vítěz French Open a Wimbledonu, by titulem na US Open vyrovnal rekordních šesti titulů v řadě Billa Tildena.

Šestý nasazený Del Potro se do svého prvního grandslamového finále v kariéře probojoval poté, co vyřadil v prvním semifinále Španěla Rafaela Nadala, kterého zdolal nečekaně hladce třikrát 6:2.

Ženy:
Dvouhra - finále:
Clijstersová (Belg.) - Wozniacká (9-Dán.) 7:5, 6:3.

Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Djokovič (4-Srb) 7:6 (7:3), 7:5, 7:5

 

Právě se děje

Další zprávy