Dlouhý vyhrál US Open! Del Potro smetl Nadala

Red Spo, ČTK
13. 9. 2009 23:20
Del Potro (6-Arg.) - Nadal (3-Šp.) 6:2, 6:2, 6:2
Ind Leander Paes slaví s Čechem Lukášem Dlouhým triumf ve finále US Open.
Ind Leander Paes slaví s Čechem Lukášem Dlouhým triumf ve finále US Open. | Foto: Reuters

New York - Tenista Lukáš Dlouhý vyhrál čtyřhru na grandslamovém US Open. Český tenista dnes s Indem Leanderem Paesem na kurtu Louise Armstronga porazili Inda Maheše Bhúpathího a Marka Knowlese z Baham 3:6, 6:3 a 6:2 za 123 minut.

Dlouhý získal titul v New Yorku až na třetí pokus, loni i předloni finále prohrál. Letos už s Paesem zvítězili i na antukovém Roland Garros.

Šestadvacetiletý Dlouhý se stal pátým českým tenistou, který triumfoval v deblu na US Open. Jako první to dokázal v roce 1984 Tomáš Šmíd (s Australanem Johnem Fitzgeraldem), naposledy před třemi lety zvítězil Martin Damm a jeho partnerem byl právě Paes.

Čtěte také: Clijstersová triumfovala na US Open. Federer ve finále

Dlouhý s Paesem hráli finále US Open už loni, ale prohráli s tenisovými dvojčaty Mikem a Bobem Bryanovými. Ty letos vyřadili v semifinále. O rok dříve (2007) bojoval Dlouhý o titul s Pavlem Víznerem a prohráli se Simonem Aspelinem a Julianem Knowlem.

Ani letošní finále se nejdříve pro Dlouhého nevyvíjelo moc dobře. Po prohrané první sadě ztráceli s Paesem ve druhém setu 0:2, ale dokázali vývoj otočit a ve třetí sadě už na kurtu dominovali.

Dlouhého nyní čeká rychlý přesun z New Yorku do Poreče, kde se připojí k českému týmu a bude součástí týmu, který bude proti Chorvatsku bojovat o postup do finále Davisova poháru.

Nadal neměl proti Del Potrovi nárok

Španělský tenista Rafael Nadal ani na sedmý pokus neprošel do finále US Open. V semifinále posledního grandslamu sezony dnes prohrál s Argentincem Juanem Martinem Del Potrem 2:6, 2:6 a 2:6.

Rafael Nadal vypadl v semifinále US Open
Rafael Nadal vypadl v semifinále US Open | Foto: Reuters

Dvacetiletý Del Potro ukázal, že proti bývalé světové jedničce se mu letos na tvrdém povrchu daří. Nadala porazil za dvě hodiny a dvacet minut a připsal si třetí výhru ze čtyř vzájemných utkání. Argentinec si finále grandslamu zahraje poprvé v kariéře a jeho soupeřem bude vítěz duelu mezi obhájcem Rogerem Federerem a Novakem Djokovičem.

"Nevím, co říct. Tohle je můj nejoblíbenější turnaj a nevěřím tomu, že jsem ve finále," řekl Del Potro. "Mám na dosah splnění snu - vítězství na US Open. Doufám, že na to mám. Myslím, že tohle je ta nejlepší chvíle v životě. Bez ohledu na to, jak dopadnu ve finále," dodal.

Naopak třiadvacetiletý Nadal vypadl stejně jako loni v semifinále. Rodák z Mallorky tak ani na sedmý pokus nedokázal zlomit prokletí US Open, které jako jediné z grandslamových turnajů ještě nevyhrál. Navíc si připsal nejvyšší porážku na grandslamu v kariéře.

"Prožívám trochu smolný rok. Začal jsem ho sice velmi dobře, ale to se prostě ve sportu stává," řekl Nadal, kterého v utkání trápily bolesti břišního svalu. "Bylo obtížné s tím podávat. Ale on hrál velmi dobře a jsem rád, že je ve finále," prohlásil.</

Muži:
Dvouhra -semifinále:
Del Potro (6-Arg.) - Nadal (3-Šp.) 6:2, 6:2, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Dlouhý, Paes (4-ČR/Indie) - Bhúpathí, Knowles (3-Indie/Bah.) 3:6, 6:3, 6:2.
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:

Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Stosurová, Stubbsová (3-Austr.) 5:7, 6:3, 6:1.
Junioři:
Dvouhra - finále:
Tomic (Austr.) - Buchanan (USA) 6:1, 6:3.
Juniorky:
Dvouhra - finále:

Watsonová (Brit.) - Bučinová (Rus.) 6:4, 6:1.

 

Právě se děje

Další zprávy