Federer v semifinále US Open, americká senzace padla

Sport Sport, ČTK, Red Spo
10. 9. 2009 10:45
Roger Federer vyzve Novaka Djokoviče
Roger Federer
Roger Federer | Foto: Reuters

New York - Roger Federer se opět o krok přiblížil svému šestému titulu na tenisovém US Open v řadě. První hráč světa porazil v New Yorku ve čtvrtfinále Švéda Robina Söderlinga 6:0, 6:3, 6:7 a 7:6.

Po čtyřiadvacáté v kariéře si na grandslamu zahraje semifinále. V něm bude jeho soupeřem Srb Novak Djokovič.

Federer vyhrál na US Open 39. zápas v řadě a dvě další výhry ho dělí od šestého titulu po sobě, čímž by napodobil Billa Tildena.

Švýcar vyřadil Söderlinga na třetím grandslamu po sobě. Porazil ho ve finále Roland Garros a přehrál ho také ve Wimbledonu.

V New Yorku získal hladce první dvě sady, ale pak musel bojovat. "Jsem rád, že jsem zápas dokázal ukončit, protože Robin s přibývajícím časem hrál čím dál lépe," řekl Federer po utkání hraném v silném větru.

Federer si tak podvaadvacáté za sebou zahraje grandslamové semifinále. Nikdo jiný to nedokázal víckrát než desetkrát.

"Tohle je jeden z mých nejlepších rekordů, které mám," usmál se tenista a zopakoval, proč se mu daří držet laťku vysoko tak dlouho. "Nemám žádné zdravotní komplikace, což je to nejdůležitější."

Djokovič si ve čtvrtfinále poradil ve čtyřech setech se Španělem Fernandem Verdaskem a poprvé se letos na grandslamové akci dostal do semifinále.

Čtěte dále: Dlouhý zaskočil Američany. Zahraje si finále US Open

"Je to úleva, že jsem zase mezi elitní čtyřkou a doufám, že budu schopen rovnocenně čelit Federerovi," řekl srbský hráč.

Oudinová prohrála

Ve dvouhře žen zarmoutila vyprodaný centrální kurt Caroline Wozniacká, když ve čtvrtfinále vyřadila domácí naději Melanii Oudinovou dvakrát 6:2.

Sedmnáctiletá Američanka, která v předchozích kolech vyřadila třeba Rusky Jelenu Dementěvovou a Marii Šarapovovou, tentokrát příliš chybovala a nemohla se spolehnout na servis.

"Snad se sem za rok vrátím a dostanu se ještě dál. Letos jsem tady získala hodně zkušeností," řekla fanouškům zklamaná Oudinová.

O dva roky starší Wozniacká se při rozhovoru na dvorci Arthura Ashe, kde zápas sledovalo 23 tisíc lidí, omlouvala za vyřazení domácí hvězdy. "Většina z vás chtěla, aby Melanie vyhrála, ale snad jsem si získala hodně vašich srdcí a budete mi v příštím kole fandit," dodala.

Teď vyzve Belgičanku Wickmayerovou, přemožitelku Kvitové, a pro obě mladé hráčky půjde o první semifinále na Grand Slamu.

Výledky-Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (1-Švýc.) - Söderling (12-Švéd.) 6:0, 6:3, 6:7 (6:8), 7:6 (8:6), Djokovič (4-Srb.) - Verdasco (10-Šp.) 7:6 (7:2), 1:6, 7:5, 6:2.

Čtyřhra - semifinále:
Bhúpathí, Knowles (3-Indie/Bah.) - Mirnyj, Ram (5-Běl./Izr.) 6:4, 6:2.

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Wozniacká (9-Dán.) - Oudinová (USA) 6:2, 6:2.

 

Právě se děje

Další zprávy