Návrat pohaslé hvězdy? Kráska Šarapovová má šanci

Sport Sport, bab
29. 7. 2009 0:00
Reportér listu the Independent k návratu Šarapovové

Londýn - Spadla na 62. příčku v žebříčku WTA, ale Maria Šarapovová prohlašuje, že se nyní cítí nejlépe za poslední roky. A také, že je připravena prodrat se zpět na vrchol.

V souvislosti s návratem bývalé světové jedničky na tenisové kurty, se reportér anglického listu The Independent Paul Newman zamýšlí nad jejími šancemi v současné konkurenci ženského tenisu.

Organizátoři turnaje v kalifornském Stanfordu, který se koná tento týden, si mohli jenom nechat zdát o uspořádání silného startovního pole.

Čtěte také: Kráska Šarapovová se vrátila. Chystá se i do Paříže

Nakonec se jim podařilo na americké kurty dostat čtyři hráčky z první šestky WTA žebříčku. Jsou jimi Serena Williamsová, držitelka třech grandslamových titulů, Venus Williamsová, poražená svou sestrou v červencovém wimbledonském finále, Jelena Dementěvová a bývalá světová jednička Jelena Jankovičová.

Avšak pokud byste se podívali na oficiální webové stránky turnaje, žádnou z výše vyjmenovaných nenajdete mezi horkými favoritkami na vítězství. Hlavní atrakcí tohoto turnaje je Maria Šarapovová, která za posledních 15 měsíců nevyhrála ani jeden turnaj.

Ženský tenis potřebuje Marii Šarapovovou jako raketa potřebuje svou výplň, a tou nejlepší zprávou, kterou tento sport slyšel za poslední měsíce, byla odpověď na otázku ohledně tenistčiny kondice.

Když vezmeme úvahu, že tato světově nejvíce vydělávající  sportovkyně strávila 10 měsíců mimo hru kvůli přetrvávajícímu zranění ramene, tak se nám otázka na její zdravotní stav nezdá bezdůvodná. 22letá Ruska odpověděla krátce:

„Jsem 100% zdravá.“ „Opravdu na 100%?“ ptal se ji reportér. „Naprosto,“ potvrdila rodačka ze sibiřského města Nyagan.

Ohromovaly jen sestry Williamsovy

Do tenisového důchodu odešly již takové hvězdy jako Justine Heninová, Martina Hingisová a Kim Clijstersová, která uskuteční svůj comeback již příští měsíc. Tímto faktem byl ženský tenis obrán o tři jeho hlavní esa, a to poslední, co tento sport potřeboval, bylo vážné zranění jeho karty v rukávu.

Zatímco pokračující úspěchy sester Williamsových lze pouze chválit, jejich rivalky se v uplynulé sezóně  moc nepředvedly.

Dinara Safinová, která se zmohla pouze na vítězství v slovinském Portoroži minulý týden, je oficiální světovou jedničkou, ale začíná si být nejistá na hlavních turnajích.

Srbské tenistky Jankovičová a Ana Ivanovičová stále nedosáhly zlepšení, zatímco Dementievová, která potrápila Serenu v semifinále Wimbledonu, ještě nevyhrála Grand Slam.

Přečtěte si také: Nejkrásnější tenistky Wimbledonu? Vaidišová šestá

Žádná z tenistek, která je teď na předních příčkách, neumí prodávat tenis jako Šarapovová. Je nutno si uvědomit, že sex appeal a osobnost jsou stejně tak důležité jako tituly a vítězství, a proto nikdo nedokáže nahradit Mariinu mimo kurtovou výdělečnou činnost.

Sponzoři typu Tag Heuer, Canon a Tiffany & Co mají rádi její vizáž a bojechtivý charakter a dávají jí vydělat až £12.1 ročně.

Ruská tenistka ale několikrát trvala na tom, že sport je to na čem jí zaleží nejvíce. Jestliže její poslední evropské představení oživilo naděje, že její zdravotní potíže už jsou za ní (dosáhla na čtvrtfinále na antuce ve Varšavě a na Roland Garros, semifinále na trávě v Edgbastonu a do druhého kola na Wimbledonu), příštích sedm týdnů v Americe na tvrdých povrzích bude odpovědí na to, jestli se jí podaří navázat na její předešlé úspěchy.

Zatím odehrála jeden zápas na turnaji ve Stanfordu a před US Open v New Yorku ji čekají ještě kurty v Los Angeles a Torontu.

Nikdy se nevzdám, hlasí Šarapovová

Mezi tím, co Šarapovová vyhrála svůj první Grand Slam ve Wimbledonu v roce 2004 a jejím třetím na Australian Open  před rokem a půl, podávala ruská tenistka vyrovnané výkony.

Do své sbírky přidala titul z US Open a v 10 z 15 grandslamových turnajů se dostala do semifinále nebo výše. Na turnaji v Melbourne byla na vrcholu svých sil.

Vyhrála bez ztraceného setu a porazila Heninovou, světovou jedničku, a dvě následující jedničky Jankovičovou a Ivanovičou.

Minulý rok v dubnu bývalá světová jednička také vyhrála tituly v Doze a na Amelia Island. Bohužel Šarapovová trpěla problémy svého pravého ramene, a po brzkých ukončení působení na French Open a Wimbledonu, ruská tenistka skončila během turnaje v Montrealu.

Více také: Šarapovová si užívá. Před Wimbledonem i nakupuje

Ruska si během tohoto turnaje způsobila vážné zranění ramene a strávila měsíce cvičením, aby se velkolepě vrátila na tenisové kurty.

Pochybovala někdy o svých šancích na návrat? „Nikdy se nevzdávám, protože vím, že věci kterých už jsem dosáhla, daleko předčily to, o čem jsem v životě snila,“ říká sebevědomě světově proslulá tenistka.

„Ale vůbec to nebylo jednoduché. Jednou jsem byla nahoře, pak dole. Měla jsem dny, kdy jsem se musela psychicky do hraní nutit jako nikdy. Ale všechno za to stálo. Už jen to, že jsem schopná znovu hrát tenis, je úspěch."

"Teď už je to jen na mě. Musím zapomenout na to, čím jsem si prošla, připravit se na svou hru, dostat se zpět do formy, kterou jsme měla a možná lepší,“ poodkrývá pozadí svých úspěchů absolventka amrické tenisové akademie Nicka Bollettieriho .

I přesto, že prohrála ve druhém kole Wimbledonu s Giselou Dulkovou, Ruska tvrdí, že byla spokojena se svým návratem.

„Samozřejmě jsem byla lehce zklamaná Wimbledonem, ale byla jsem nesmírně šťastná, jak si rameno sedlo,“ bilancuje své působení na nejznámějším turnaji na trávě mladá tenistka

Nejlepší recept na formu je hrát

„Snažila jsem se připravovat rameno na sezónu. Ale měla jsem jen 5 týdnů na trénování před turnaji na antuce. A po tak dlouhé době bez trénování, to nebylo dostačující,“ kriticky hodnotí svůj trénink modelka ve službách Tiffany & Co.

Ruská tenistka také řekla, že její rameno se nyní cítí velmi dobře.

„Po Wimbledonu jsem se vrátila zpět do Phoenixu a pracovala jsem na zpevnění svého ramene. Nemůžete jen tak přestat se cvičením, když si myslíte, že už je to dobré. Musíte stále pokračovat a posilovat," přibližuje.

Po zbytek kariéry budu procvičovat své rameno speciálními cviky. Nebude to taková legrace, jak bych si přála. Všechno je to rutina. Každý má zranění. Je to prostě součást tohohle sportu. Jestli chci zpět, musím na sobě tvrdě makat,“ doplňuje.

Bývalá světová jednička také musela zapracovat na svém podání. „Po zranění jsem musela zkrátit svůj pohyb, abych to usnadnila rameni,“ dodává Šarapovová. „To je něco na čem neustále pracuji a dolaďuji to. Je to tam, kde bych si přála? Stále si myslím, že mám ještě hodně úsilí před sebou.“

Ruská tenistka také dodává: „Nejlepší způsob jak se dostat zpět formy je hrát tenis. Mohla bych běhat dokola nebo chodit na Pilates až bych zmodrala, ale jakmile vkročíte na kurt a odehrajete celý zápas, poznáte, že vaše tělo na to není připraveno. Tyto nadcházející turnaje budou zásadní,“ uzavírá rodačka ze sibiře. 

 

Právě se děje

Další zprávy