Kvitová v Praze zklamala. Vypadla s Kazaškou Dijasovou

Red Spo, ČTK
16. 7. 2009 20:30
Dijasová - Kvitová 6:4, 6:2

Praha - Dvě české tenistky budou hrát na turnaji ECM Prague Open na Štvanici o postup do semifinále. Počet domácích hráček ve čtvrtfinále rozšířila Iveta Benešová, která dnes porazila Rumunku Moniku Niculescuovou 7:5 a 6:4.

Soupeřkou třetí nasazené tenistky bude v pátek Zarina Dijasová z Kazachstánu, až 295. hráčka světa, která překvapivě porazila turnajovou osmičku Petru Kvitovou 6:4 a 6:2.

Do čtvrtfinále postoupila před Benešovou už ve středu i Lucie Hradecká, kterou v pátek čeká Sybille Bammerová z Rakouska.

Dvaatřicátá hráčka světa Benešová si zahraje popáté v sezoně čtvrtfinále turnaje WTA, ale poprvé od březnového turnaje v Miami.

"Jsem ráda, že jsem se do toho na antuce trochu dostala, a chtěla bych rozhodně ještě dál," myslela Benešová na postup do semifinále.

Čtěte také: Hradecká jde v Praze dál, Záhlavová-Strýcová končí

Informace o čtvrtfinálové soupeřce Dijasové si zjistí ze dvou zdrojů. Jednak od Kvitové, s kterou šla hrát čtyřhru. "Zkusím se jí zeptat, ale nevím, jestli před, nebo po deblu," smála se Benešová. A pak také od kouče Davida Kotyzy, jenž obě české hráčky připravuje.

Dijasová se při své premiéře na turnaji WTA hned dostala do čtvrtfinále. "Jsem strašně šťastná, je to můj největší úspěch," řekla Dijasová po utkání česky. "Věřila jsem si před zápasem. Byla jsem trochu nervózní, ale pak to ze mě spadlo a měla jsem lepší return. A myslím, že jsem dělala míň chyb," uvažovala, proč zvítězila.

Dijasová, která oslaví šestnácté narozeniny až v říjnu, žije deset let v Praze a pět let trénuje na Štvanici pod vedením Jaroslava Janduse.

"Porazila Petru Kvitovou. Dobrý, ne?" usmíval se kouč. "Některé hráčky mají v hlavě diskotéky, Zarina jen tenis," řekl už před utkáním Vladislav Šavrda, ředitel turnaje a manažer klubu.

Dijasová se do turnaje dostala na divokou kartu. V prvním kole zdolala současnou nejlepší světovou juniorku Kristinu Mladenovicovou z Francie a nyní dokázala vyřadit i 63. hráčku světa Kvitovou.

Devatenáctiletá Kvitová hrála se zavázaným kotníkem, který si zranila v dubnu před Fed Cupem, ale také se zatejpovaným stehenním svalem.

"Asi jsem si natáhla tříslo v prvním kole a trochu mě to trápilo. Je to víc boj sama se sebou a s mým tělem než se soupeřkou," uvedla.

"Myslím, že to utkání bylo hlavně o mých nevynucených chybách a o servisu, ale musím přiznat, že Zarina hrála dobře. A jestli takhle bude hrát dál, tak bude dobrá," řekla tenistka z Fulneku.

Dvouhra - 2. kolo:
Benešová (3-ČR) - Niculescuová (Rum.) 7:5, 6:4, Dijasová (Kaz.) - Kvitová (8-ČR) 6:4, 6:2, K. Bondarenková (Ukr.) - Barroisová (Něm.) 7:5, 7:5, Bacsinszká - Vögeleová (obě Švýc.) 6:4, 6:1.
Čtvrtfinálové dvojice:
Schiavoneová (1-It.) - K. Bondarenková, Suárezová-Navarrová (4-Šp.) - Bacsinszká, Benešová - Dijasová, Hradecká (7-ČR) - Bammerová (2-Rak.).
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Hradecká (3-ČR) - Kondratěvová, Lefevreová (Rus./Fr.) 7:6 (7:5), 6:2, Benešová, Záhlavová-Strýcová - Kvitová, Vaidišová (všechny ČR) 6:2, 6:3.

Tenisový turnaj mužů ve Stuttgartu (antuka, dotace 450.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:

Davyděnko (2-Rus.) - Berrer (Něm.) 6:3, 6:3, Chardy (Fr.) - Vassallo Arguello (Arg.) 2:6, 6:3, 6:1, Zverev (Něm.) - Simon (1-Fr.) 6:4, 6:2, Kubot (Pol.) - Kohlschreiber (5-Něm.) 6:2, 6:4.

Tenisový turnaj mužů v Bastadu (antuka, dotace 450.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:

Verdasco (1-Šp.) - Köllerer (Rak.) 6:7 (1), 6:2, 7:5, Monaco (Arg.) - Crivoi (Rum.) 6:0, 7:6 (1).</

 

Právě se děje

Další zprávy