Berdych vydřel v Davis Cupu proti Argentině první bod

ČTK, Red Spo
10. 7. 2009 19:15
Berdych - Monaco 6:4, 2:6, 2:6, 6:3, 6:2
Tomáš Berdych se raduje z vítězství nad Juanem Monacem z Argentiny.
Tomáš Berdych se raduje z vítězství nad Juanem Monacem z Argentiny. | Foto: Reuters

Ostrava - Čeští tenisté vedou ve čtvrtfinále Davisova poháru nad Argentinou 1:0. Domácí jednička Tomáš Berdych dnes v Ostravě porazil Juana Monaka po velkém boji po pěti setech 6:4, 2:6, 2:6, 6:3 a 6:2 a bezmála třech a půl hodinách.

Ke druhému utkání nastoupí Ivo Minář, který dostal šanci místo zraněného Radka Štěpánka, jenž se šetří na sobotní čtyřhru a případně na neděli. Minářovým soupeřem je argentinská jednička Juan Martin del Potro.

"Nedařilo se mi první podání, a to byla největší chyba. Neměl jsem timing, a když nemám tlak, tak se trápím. Ale pak se to zlomilo a poslední dva sety byly jednoznačné.

Čtěte také: Štěpánkův start proti Argentině? Kolář: Šance je

Kdyby se to nezměnilo, tak to takhle nemuselo dopadnout, ale dopadlo a je to skvělý," řekl Berdych České televizi po své dvanácté daviscupové výhře ve dvouhře.

Fanoušci v hledišti vyzývali domácí tenisty v nadsázce k uvaření vítězství nápisy na transparentech jako například "Dnešní menu: Monaco á la Berďa". A česká jednička na kurtu roli favorita splnila, i když po mnohem úpornějším boji, než se čekalo.

Třiadvacetiletý Berdych přitom začal výborně. Sázel na rychlé přímé údery a brzy vedl 3:1. Dvacátý hráč světa sice o dva brejky přišel, ale stále měl navrch.

První dva setboly měl k dispozici za stavu 5:3 při svém podání, ale využil až ten třetí při servisu Monaka.

To ale 7500 lidí ve vyprodané hale netušilo, že na další dva sety více důvodů k radosti mít nebude. Berdych vypadal bez energie a byl u většiny míčů o krok později, z čehož pramenily nevynucené chyby. Svou největší zbraní - podáním - si stále ne a ne pomoci. Spíše naopak, což mimo jiné dokumentovaly dvě dvojchyby při brejkbolech.

"Už první set nebyl nic moc, ale on mi pomohl. Pak hrál pořád stejně a já se asi ještě trošku zhoršil," podotkl Berdych.

Před dalším setem odešel na toaletu a z útrob stadionu se vynořil mnohem nabuzenější. V zákulisí ho burcoval i Štěpánek a také manažer týmu Petr Pála.

Argentinec Juan Monaco odvrací Berdychův tvrdý servis.
Argentinec Juan Monaco odvrací Berdychův tvrdý servis. | Foto: Reuters

"Říkali jsme mu, aby mu ukázal, kdo je tady doma a šel do toho," uvedl Pála v rozhovoru pro televizi. "Rady byly hlavně od Radka, že musím vydržet a bojovat s tím, co mám. Že to může to přijít, když tomu půjdu na proti," doplnil Berdych.

Ve čtvrtém setu konečně trefil servis a ve čtvrtém gamu měl po dlouhé době možnost brejkbolu, kterou proměnil. Pak si pomohl esy, díky čemuž odskočil na 4:1 a utkání nasměroval do páté sady.

Lehce zaskočený Monaco se pokusil podobně jako český hráč najít formu pauzou na záchod. V rozhodujícím setu ale pokračoval Berdych v efektivnější hře, která vyústila v brejk na 2:1 a jeho potvrzení i třeba za pomoci rybičky na síti.

Po páté hře si argentinský hráč zavolal fyzioterapeuta a nechal si ošetřit levý kotník.

Znovu rozjetého Berdycha už nic nezastavilo. Tak jako na začátku létaly míče z jeho rakety přímo a s nízkým odskokem.

Dokázal ještě jednou získat soupeřův servis a zápas bezpečně doservíroval, i když k ukončení duelu nakonec potřeboval čtyři mečboly.

Čtvrtfinálové zápasy Davisova poháru:

Česko - Argentina 1:0 po první dvouhře

Berdych - Monaco 6:4, 2:6, 2:6, 6:3, 6:2, I. Minář - Del Potro 1:6, 3:6, 3:6

Tel Aviv: Izrael - Rusko 2:0 po úvodních dvouhrách

Levy - Andrejev 6:4, 6:2, 4:6, 6:2, Sela - Južnyj 2:6, 6:1, 6:0, 7:5.

Marbella: Španělsko - Německo 1:1 po úvodní dvouhře

Verdasco - Beck 6:0, 3:6, 6:7 (4:7), 6:2, 6:1, Robredo - Kohlschreiber 3:6, 4:6, 4:6.

Poreč: Chorvatsko - USA 2:0 (po úvodních dvouhrách)

Čilič - Fish 4:6, 6:3, 6:7 (3:7), 6:1, 8:6

 

Právě se děje

Další zprávy