Nadalův konec? Bolavá kolena mohou zničit kariéru

roj
28. 6. 2009 21:00
Poškození kolen může být nevratné
Rafael Nadal při první porážce na Roland Garros.
Rafael Nadal při první porážce na Roland Garros. | Foto: Václav Rojík

Londýn - Stahují se mračna nad kariérou Rafaela Nadala? Spekulace o předčasném konci světové jedničky ve vrcholovém tenisu se znovu objevují poté, co se Španěl vzdal obhajoby ve Wimbledonu.

Nadal má vážné problémy s koleny od jedenadvaceti let. A například známý tenisový kouč Sven Groenveld se nechal slyšet, že ještě nikdy neviděl hráče s takto zdevastovanými koleny v takhle mladém věku.

"Myslím, že je to hodně unikátní případ," řekl kouč Ivanovičové a Verdasca.

"Musí být pro něj dost špatné, že nemůže ve Wimbledonu obhajovat titul a vedle toho trpí bolestmi kolen," dodal kouč.

Čtěte také: Nadalův pád? Wimbledon ohrožen, Federer se dotahuje

Sám Nadal přiznal, že odhlásit se z Wimbledonu pro něho bylo nejtěžší rozhodnutí v životě. Navíc přišlo krátce poté, co rodák z Mallorky přišel o nadvládu na French Open a dost možná zánět čéšky v jeho koleně přispěl už tam k vyřazení již v prvním týdnu.

Vydrží tvrdý trénink?

Expert na sportovní medicínu Sean Corvin pro deník The Guardian řekl, že stav kolen, v jakém je má světová jednička, mívají hráči až kolem třiatřicátého roku. Nadalovi je přitom o deset let méně.

"Někteří sportovci kvůli takovým problémům končí kariéru předčasně. Jiným poklesne sportovní úroveň, protože už nejsou schopni snášet tvrdý trénink," sdělil Corvin.

Šestinásobný grandslamový šampion užívává léky proti zánětům, je v časté péči fyzioterapeutů a praktikuje progresivní svalová cvičení.

Jenže poškození kolen v mladém věku může být nevratné. Podle Groenvelda se na tenistově zdraví může také negativně podepsat velký počet turnajů na tvrdých površích:

"Když děti hrají už v mladém věku na tvrdých površích, působí to na jejich růst a šance na podobné problémy se zvyšují."

 

Právě se děje

Další zprávy