Nadal neví, co je to prohra. Federer mu to chce ukázat

Václav Rojík, roj
12. 3. 2009 12:11
Federer: Miluji pětisetové bitvy s Nadalem
Po přátelském obětí Federer finále v Australian Open obrečel. pomstí se?
Po přátelském obětí Federer finále v Australian Open obrečel. pomstí se? | Foto: Sport

Indian Wells - Uzdravený, odpočatý a plný motivace se vrací do turnajového kolotoče někdejší tenisová jednička Roger Federer.

A podle svých slov je namotivovaný jako nikdy předtím k tomu, aby konečně prolomil sérii porážek od současného suveréna Rafaela Nadala. Na turnaji v Indian Wells by rád vrátil Španělovi porážku z finále Australian Open.

"Miluji zápasy proti Rafovi. A speciálně ty pětisetové, při nichž si ověřím, jestli mu můžu bez problémů stačit fyzicky."

"Jsem opravdu hodně namotivovaný, protože nevím, jak lépe ještě může hrát. Nevím, jestli já můžu hrát lépe, ale jsem zde a on určitě předvádí nejlepší tenis svého života," glosoval před startem podniku v USA Federer.

Čtěte také:
Federer neměl plán. Já můžu hrát ještě lépe, říká Nadal
Dál kraluje Nadal. Bitvu o slávu si prohrál Federer sám

Od Australian Open si švýcarský tenista léčil zranění zad. Teď se vrací na turnaj, který v minulosti už třikrát vyhrál.

Během měsíčního odpočinku si určitě musel několikrát přehrát finálovou porážku z Melbourne Parku, která ho stála čtrnácté grandslamové vítězství v kariéře.

"Myslím, že jsem tam hrál dobře čtyři a půl setu. Nechal jsem si to trochu utéct ke konci. Vypadal hodně unavený a já jsem toho nedokázal využít," vrátil se sedmadvacetiletý šampion k porážce.

Roger Federer se občerstvuje
Roger Federer se občerstvuje | Foto: Sport

"Dařilo se mi od základní čáry. Jen jsem nepodával zrovna nejlépe a to mě stálo vítězství," pokračoval.

Zlomilo se to na French Open

Poslední tři neúspěchy proti španělskému levákovi přišly ve finále Grand Slamů, po nichž má Federer s Nadalem hodně negativní bilanci 6:13.

"Momentálně je skvělý hráč. Dokazuje to na všech površích. Myslím, že se všechno otočilo v jeho prospěch, když mě velmi snadno porazil loni ve finále French Open. Už neví, jaké to je prohrávat," myslí si rodák z Basileje.

Ten před turnajem v Indian Wells potvrdil, že bude dál částečně spolupracovat s trenérem švýcarské reprezentace Severinem Luthim. Experiment s koučem Darrenem Cahillem po Australian Open ukončil.

České tenisové fanoušky však budou vedle boje dvou největších postav současného tenisu jistě zajímat i výsledky českých reprezentantů, kteří mají za sebou oslavy senzačního postupu přes daviscupový tým Francie.

Radku Štěpánkovi se letos na americké půdě daří. Po titulu ze San Jose a finálové účasti v Memphisu by rád prorazil i v Indian Wells, které spadá do kategorie Masters ATP World Tour 1000 a startuje na něm kompletní špička.

Čtěte také: Kat Francouzů Štěpánek: Fantazie, obrovská radost

"Rád bych formu prodal i na Grand Slamech a turnajích Masters. Věřím, že úspěch v Davis Cupu mi pomůže," zadoufal v Ostravě po nedělním vítězství nad světovou osmičkou Gillesem Simonem.

Ve druhém kole, do něhož nasazená osmnáctka postupuje automaticky, na karvinského tenistu čeká vítěz souboje Caňas/Querrey.

Tomáš Berdych se utká s lepším ze srbsko-ruského duelu Troický-Južnyj. Jan Hernych na úvod narazí na bývalou světovou jedničku Lleytona Hewitta.

 

Právě se děje

Další zprávy