Tenistku z Izraele nepustili do Dubaje. Hrozí jim trest

Martin Jůzek
17. 2. 2009 15:35
Shahar Peerová: Nemíchejte dohromady politiku a sport
Shahar Peerová
Shahar Peerová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Dubaj - Pochází z Izraele, a proto nedostala vízum do Spojených arabských emirátů. Přitom nejde o bojovnici za svobodu nebo snad o hledanou osobu. Řeč je o tenistce, která doplatila na to, odkud pochází.

Shahar Peerová se měla zúčastnit právě probíhajícího turnaje v Dubaji, který patří k velmi prestižním akcím na okruhu WTA.

Jenže zasáhla vyšší moc. Pořadatelé tohoto podniku se spolu s úředníky rozhodli nevpustit ji do země. Za vše může nedávný konflikt Izraele s palestinským hnutím Hamás, který na přelomu roku stál životy mnoha tamních obyvatel.

Čtěte také: Příměří v Gaze je otázkou dní. Co dohoda obsahuje?

"Myslíme si, že přítomnost Peerové by provokovala fanoušky," uvedl ředitel turnaje Salah Tahlak v oficiálním prohlášení.

Organizátoři vycházejí z lednového incidentu na Novém Zélandu, kde její čtvrtfinálové utkání narušili demonstranti. Na jedné straně protestovalo zhruba dvacet lidí proti izraelskému útoku na Gazu, na druhé straně osamocený muž brojil proti Hamásu.

"Tady by se to opakovalo. Veřejné mínění je na Blízkém východě pořád hodně silné. A není vyloučeno, že by kvůli tomu mohli fanoušci turnaj úplně bojkotovat," dodal Tahlak.

Nejsem politik, jsem tenistka

Peerová, kdysi členka elitní světové dvacítky, měla zasáhnout do turnaje v pondělí. Místo ní ale z kvalifikace vybrali Ayumi Moritaovou z Japonska, která překvapivě postoupila do druhého kola.

"Tady překročili určitou mez," zlobí se Peerová.

"Mohla by být ohrožena čistota sportu. Vždy jsem věřila, že sport a politika nebudou dávány dohromady. My nechceme politizovat sport," dodala hráčka, jíž nyní patří 48. místo na žebříčku WTA.

Pořadatelé se v minulém týdnu pokoušeli Peerovou přemluvit, aby v Dubaji sama "dobrovolně" nestartovala.

Nepodařilo se jim to, a proto se rozhodli nevydat jí vízum. Zatímco ve Spojených arabských emirátech díky tomu možná zavládne spokojenost, svět protestuje.

Turnaj může být za rok zrušen

Organizace WTA zastřešující ženský okruh ihned oznámila, že pokud má hráčka právo startovat na turnaji, nemohou ji odmítnout. Její šéf Larry Scott navíc pohrozil, že Dubaj může přijít už příští rok o pořádání prestižního turnaje.

Čtěte také: Tenis má další skandál. Prohrál favorit, hrozí se smrtí

"Nemusí to mít následky jen v tenise, ale v celém světě sportu. Tohle je pořádný šok a teprve ho musíme strávit. Po poradě s hráčkami a pořadateli se rozhodneme, co by mělo následovat. Každopádně kalendář jsme ještě nedělali," řekl Scott.

Prezident tenisové federace ITF Francesco Ricci Bitti zase hovoří o diskriminaci.

Samozřejmě největší zloba však přichází z Izraele. Tamní šéf tenisového svazu Michael Klein uvedl: "Musí přijít takový trest, který by odradil další od podobných pokusů bojkotovat sportovce."

Velké rozčarování zavládlo také u jiných tenistek.

"To je nepřijatelné. Jsem překvapená, vždyť sport by měl jít mimo náboženské problémy či války," prohlásila bývalá světová jednička Amelie Mauresmová.

Podobně mluví i další hráčky. "Je nám to líto," shodla se Jelena Dementěvová s Anou Ivanovičovou. Srbka zná podobný konflikt ze své vlasti. "Není dobré, když se politika míchá se sportem," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy