Rok plný změn: Návrat bude mít Federer hodně těžký

Václav Rojík
6. 1. 2009 0:00
Startuje tenisový rok plný změn
Nadal, Federer a Murray jsou spolu s Novakem Djokovičem kandidáty na přední příčky tenisového roku 2009.
Nadal, Federer a Murray jsou spolu s Novakem Djokovičem kandidáty na přední příčky tenisového roku 2009. | Foto: Václav Rojík

Praha - Dříve se na startu mužské tenisové sezony spekulovalo jen o tom, s jak velkým náskokem ji zakončí fenomenální Roger Federer.

Na začátku roku 2009 je vše jinak. Ale úplně vše.

Sezona startuje tento týden na turnajích v Dauhá, Brisbane a Čennaí a čeká se, že o pozici světové jedničky a o grandslamové tituly svede velký boj hned kvarteto tenistů: Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovič a Andy Murray.

Loni Nadal po více než čtyřech letech vystřídal na trůnu krále mužského tenisu Federera. Vyhrál osm turnajů a mimo jiné poprvé triumfoval ve Wimbledonu a na olympijských hrách.

Čtěte také:
Štěpánek začal sezonu výborně. Vaidišová se trápila
Většina fanoušků Federerovi věří. Bude znovu jedničkou

Hodně zapracoval na bekhendu a servisu, výrazně zlepšil svoji hru na tvrdém povrchu a svůj styl dovedl takřka k dokonalosti.

Rodák z Mallorky bude patřit k největším favoritům i v této sezoně, ale velké spekulace stále budí jeho zdravotní stav. Fyzicky a silově náročný tenis, jenž praktikuje, se negativně podepisuje na jeho zdraví.

Kvůli zranění také přišel v závěru roku o Turnaj mistrů a finále Davis Cupu. Nejtvrdší řehole čeká na dvaadvacetiletého Nadala uprostřed sezony, kdy obhajuje loňská prvenství ze sedmi turnajů, které dokázal vyhrát od dubna do července.

Federer opět jedničkou?

Na US Open stále stejný obrázek. Již pět let.
Na US Open stále stejný obrázek. Již pět let. | Foto: Reuters

Federer loni, i kvůli prodělané mononukleóze, ztratil aureolu neporazitelnosti, ale stále zůstal vítězným typem a porážky pro něho mohou znamenat novou motivaci, kterou už mohl po letech nadvlády trochu postrádat.

I on v minulé sezoně obohatil svůj úderový a taktický rejstřík.

Po spolupráci se španělským antukářským expertem začal například používat forhendový stopbal. Naopak lehce ztratil na kvalitě volejů a celkově v zápasech vyráběl více chyb, než u něho bývalo obvyklé.

Švýcarský tenista má letos, na rozdíl od minulých let, velký prostor ke zlepšení, protože obhajuje "jen" tituly z US Open, Estorilu, Halle a Basileje.

S velkými ambicemi jde do nové sezony také Srb Novak Djokovič, jenž bude hned na začátku obhajovat prvenství z grandslamového Australian Open. Na konci pak pro změnu prvenství na Turnaji mistrů.

Djokovič loni zažil průlomový rok, k atakování prvních dvou příček by však potřeboval větší vyrovnanost výsledků v průběhu sezony. Pokud by se ale mezi špičkou hledal největší šoumen, pak má Srb vítězství zaručeno.

Čtěte více: Djokovič ovládl Turnaj mistrů. Davyděnkovi nedal šanci

Murray začal skvěle

Nečekaně dobrou sezonu má za sebou i Brit Andy Murray. Vydělil se ze zástupu nadějných mladíků a zejména díky skvělé druhé polovině roku se začal zabydlovat v nejlepší čtyřce světa.

Nadějný Skot má v Británii, lačné po své nové tenisové hvězdě, špičkové zázemí a zdá se, že konečně svůj talent dokáže naplno prodávat. Nicméně jako jediný z nejlepších čtyřech tenistů světa nemá na svém kontě grandslamový titul čí vítězství na Turnaji mistrů.

Murray letos začíná obhajobou vítězství v katarském Dauhá a zdá se, že je připraven velmi dobře. V exhibici před turnajem porazil Rogera Federera i Rafaela Nadala.

"Až budeme hrát na Australian Open, budu vědět, že mám na to je porazit. Tohle je skvělý start do sezony," pochvaloval si Brit.

Co přinese nový rok?

Na tenisty čeká v tomto roce řada změn ve formátu turnajů a bodování ATP.

Novak Djokovič se raduje z vítězství na Turnaji mistrů v Šanghaji.
Novak Djokovič se raduje z vítězství na Turnaji mistrů v Šanghaji. | Foto: Václav Rojík

Hráči mají v termínovém kalendáři 63 turnajů, které jsou rozděleny do čtyrech kategorií: Grand Slamy, ATP World Tour Masters 1000, ATP World Tour 500 a ATP World Tour 250.

Číslo na konci názvu série turnajů udává počet bodů, kolik získá vítěz celého podniku.

U Grand Slamů to bude nově 2000 bodů. V novém žebříčku byly bodové zisky z loňska tenistům zdvojnásobeny.

Celou sezonu zakončí podnik Barclays ATP World Tour Finals v Londýně, což je nástupce Turnaje mistrů ze Šanghaje.

Novinkou je také získávání bodů v týmových soutěžích Davisově poháru a Světovém poháru. Za vítězný zápas v Davis Cupu dostane hráč od 40 do 75 bodů v závislosti na fázi soutěže, nejúspěšnější tenista si může přijít až na 625 bodů.

 

Právě se děje

Další zprávy