Hvězdný veterán Sampras nadchl Prahu. Štěpánek padl

Václav Rojík
1. 12. 2008 20:40
Štěpánek neuspěl. Ale tenisem se bavil
Radek Štěpánek s Petem Samprasem
Radek Štěpánek s Petem Samprasem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tenista Radek Štěpánek se nestal pátým Čechem, který by porazil jednoho z nejlepších tenistů všech dob, Američana Peta Samprase.

V pondělní charitativní exhibici ve vyprodané pražské O2 Areně prohrál v super tie-breaku 10:6 poté, co se nerozhodlo ve dvou sadách. První vyhrál Sampras 6:4, druhou Štěpánek 6:3.

Diváci si určitě přišli na své. Sedmatřicetiletý vládce světového tenisu v devadesátých letech se ukázal v solidní formě a došlo i na vtipné vložky a pěkným rozuzlením byl závěrečný super tie-break.

Fanoušky se snažil bavit spíše Štěpánek a to jak ve hře, tak mimo ni. Sampras nikdy nepatřil mezi baviče či extrovertnější hráče a do vtípků se moc nepouštěl ani v Praze.

Čtěte také: Sampras před exhibicí se Štěpánkem vyřídil Hrbatého

Přítomné rozesmál čtrnáctinásobný grandslamový vítěz třeba krátkou modlitbou před returnem Štěpánkova podání poté, co podle jeho soudu rozhodčí zapískali dvakrát špatně v jeho neprospěch.

Štěpánek tradičně ve vlajce

Duelu předcházelo předání šeků třem charitativním organizacím v celkové hodnotě tři čtvrtě milionu korun.

Samotný zápas, k němuž nastoupil Štěpánek opět v typickém županu s motivem české vlajky, začal v poměrně vlažném tempu a bývalá světová jednička zkazila i pár lehkých míčků.

Rodák z Washingtonu se ale rychle dostal do rytmu a kvalita hry narostla. Došlo i na očekávaná esa ze Samprasova stále parádního podání.

Pěkné tenisové podívané se dočkali diváci při tahanici o sedmý game, kterou nakonec vyhrál při svém servisu Štěpánek. A na oslavu vedení 4:3 vyzval karvinský rodák k tanci manželku šéfa Třineckých železáren Tomáše Chrenka.

Před tím při změně stran došlo pro změnu na představení třech z dosavadních čtyřech Samprasových přemožitelů s českým pasem Karala Nováčka, Bohdana Ulihracha a Jiřího Nováka. (Ivan Lend porazil Samprase už coby občan USA). Chyběl jen Petr Korda.

A poté v dresu rozhodčího

Set spěl k vyvrcholení a Štěpánek v těchto chvílích na exhibiční lehkovážnost doplatil a po dlouhém gamu prohrál své podání. Vzápětí jej začal bombardovat Sampras ranami ze svého servisu a sadu dopodával do vítězství 6:4.

Nakonec se radoval Pete Sampras
Nakonec se radoval Pete Sampras | Foto: Ludvík Hradilek

Na začátku druhého dějství přišel vypomoct Štěpánkovi z lóže Karel Nováček, jenž z obleku odložil pouze sako, nazul tenisky a lehce hranou výměnu vyhrál.

Pak si vyzkoušel příjem Samprasova podání i moderující Leoš Mareš, ale vůbec neuspěl a Štěpánkovi bod nepřidal.

Vložené legrácky vyvedly vzácného hosta trošku ze soustředění a Štěpánek, už hrající ve svém rozhodcovském dresu, vzal Američanovi podání.

I druhý set nabídl řadu nevídaných výměn. Ve čtvrtek třicetiletý Štěpánek dovedl sadu do vítězného konce a musel rozhodnout super tie-break, který nabídl nejhezčí tenis.

Obzvláště dlouhá výměna za stavu 8:5 zvedla diváky ze sedaček. Sampras nakonec proměnil druhý mečbol a vyhrál super tie-break 10:6.

Výsledek:
Sampras - Štěpánek 6:4, 3:6, 10:6

 

Právě se děje

Další zprávy