Fantazie: Berdych získal první letošní titul! Konečně

Sport Sport, Red Spo
5. 10. 2008 18:20
Berdych - Del Potro 6:1, 6:4
Tomáš Berdych se raduje z prvního letošního titulu
Tomáš Berdych se raduje z prvního letošního titulu | Foto: Reuters

Tokio - Český tenista Tomáš Berdych získal první letošní titul. Triumfoval na turnaji v japonském Tokiu, když v nedělním finále porazil Argentince Juana Martina Del Potra hladce ve dvou setech.

Zápas trval pouhých 77 minut.

Ačkoliv se očekávalo drama jako u sobotního semifinále, kdy třiadvacetiletý hráč prohrával ve třetí sadě už 3:5 a Roddicka zdolal až v tiebreaku, nic takového se na kurtech nekonalo.

Čtěte dále: Berdych zničil Roddicka a je ve finále. Štěpánek dohrál

Berdych vstoupil do zápasu, jako kdyby v předchozím vyhraném duelu pokračoval. Zcela suverénně. Hned na začátku zápasu prolomil podání soupeře a brejk následně potvrdil. Tento scénář se potom ještě jednou opakoval.

V první sadě si Del Potro ani neškrtl, proti výborně servírujícímu přiteli Lucie Šafářové si nevytvořil žádnou šanci k obratu. Úvodní dějství tak skončilo 6:1.

Druhý set byl o něco vyrovnanější a argentinský univerzál ukázal, proč patří k nejlepším tenistům posledních týdnů. Jeho raketový vzestup až na dvanáctou pozici v ATP žebříčku je totiž podložen výsledky: Před finále prohrál jediné z posledních třiceti utkání.

Tomáš Berdych si však znovu vytvořil náskok a jedno získané podání navrch si udržoval až do konce. Vyhrál 6:4 a mohl se radovat z prvního titulu v tomto roce. Jeho poslední triumf byl datován do německého Halle, což je celých šestnáct měsíců.

Rodák z Valašského Meziříčí ziskem trofeje ukončí pád na žebříčku ATP. Před startem v japonské metropoli figuroval až na 27. místě, což po dlouhých týdnech, kdy se pohyboval kolem nejlepší desítky, byl ukazatel možné krize.

Jenže Berdych ji zastavil v pravý čas. Vloni došel v Tokiu do semifinále a letos nejen že body obhájil, ale ještě další přidal. Za vítězství navíc obdrží finanční prémii ve výši 135 tisíc dolarů (zhruba 2 430 000 korun). Jde o jeho čtvrtý titul v kariéře.

Jankovičová už je zase jedničkou

Srbská tenistka Jelena Jankovičová v neděli triumfovala na turnaji ve Stuttgartu a vrací se na první místo žebříčku WTA.

Ve finále porazila Rusku Naděždu Petrovovou 6:4 a 6:3 a čeká ji buď odměna 100 tisíc dolarů, nebo automobil Porsche 911.

Srbka tak letos vyhrála svůj třetí titul, do čela žebříčku ji pomohlo vyřazení  Sereny Williamsové ve 2. kole.

Tokio, finále:
Berdych (9-ČR) - Del Potro (5-Argentina) 6:1, 6:4
Wozniacká (1-Dánko) - Kanepiová (5-Estonsko) 6:2, 3:6, 6:1

Stuttgart, finále:
Jankovičová (2-Srbko) - Petrovová (Rusko) 6:4, 6:3

Taškent, finále:
Cirsteaová (3-Rumunsko) - Lisická (4-Německo) 2:6, 6:4, 7:6 (4)

Mety, finále:
Tursunov (5-Rusko) - Mathieu (4-Fr.) 7:6 (6), 1:6, 6:4.

 

Právě se děje

Další zprávy