Thriller Wimbledon: Na pokraji noci král Federer padl

Václav Rojík
7. 7. 2008 0:01
Nadal - Federer 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8), 9:7
Rafael Nadal a Roger Federer před začátkem wimbledonského finále.
Rafael Nadal a Roger Federer před začátkem wimbledonského finále. | Foto: Reuters

Londýn - Neskutečné drama ve finále tenisového Wimbledonu vyhrál poprvé v kariéře Rafael Nadal, když po obrovské bitvě plné zvratů porazil světovou jedničku Rogera Federera, který tak přišel o pětiletou nadvládu v Alll England Clubu.

Nervydrásající finále hrané v silném větru, které dvakrát přerušil déšť, vyhrál dvaadvacetiletý Nadal 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8), 9:7, jenž proti stejnému soupeři uspěl až ve třetím wimbledonském finále v řadě.

Nadal zároveň ukončil 65 zápasů trvající Federerovu sérii bez porážky na trávě. Rovněž přerušil dvaačtyřicetileté čekání na španělského vítěze Wimbledonu a k titulům z antuky z Roland Garros přidal první z Grand Slamu na trávě.

Federer v zápase doslova vstal z mrtvých, když dvěma vítěznými tie-breaky srovnal z 0:2 na 2:2 a dokázal odvrátit tři mečboly. Zvrat však do konce dotáhnout nedokázal.

Federerovi na začátku zápasu moc nefungoval servis a záhy si jej také prohrál. Teprve potřetí na turnaji.

Čtěte také:
Venus Williamsová obhájila titul ve Wimbledonu
Federer chystá pomstu za Paříž. Sesadí Borga?

Pak sám nevyužil šanci na rebrejk a set se lámal za stavu 5:4 pro Nadala, jenž byl na servisu. Game plný neproměněných setbolů a Federerova brejkbolu nakonec zvládl vítězně Nadal a sadu získal v poměru 6:4.

Federererovi brejk nestačil

Švýcar měl parádní nástup do druhého dějství a zatímco rodák z Basileje se zlepšoval, Nadala jakoby opouštěla jistota z prvního setu.

Obhájce titulu využil své momentální převahy, sebral soupeři servis a vybudoval si rychle vedení 4:1. Světová jednička jasně vyhrávala své podání, zatímco o game při Nadalově servisu se vždy bojovalo.

Rafael Nadal to dokázal. Po pěti letech sesadil z wimbledonského trůnu Rogera Federera.
Rafael Nadal to dokázal. Po pěti letech sesadil z wimbledonského trůnu Rogera Federera. | Foto: Reuters

Jenže pak to byl Federer, kdo udělal zbytečné chyby při svém podání a Nadal hned oplatil soupeři zisk brejku a v sadě se začínalo znovu.

V těchto fázích zápasu oba aktéři znovu předváděli pohledné výměny, které zvedaly diváky na centrálním dvorci ze sedadel.

Federer znovu atakoval podání soupeře, ale Nadal se dokázal ubránit  a světovou jedničku jakoby neproměněný brejkbol na chvíli vyvedl z koncentrace.

Světová dvojka toho hned využila v následující hře vedla 40:0 a druhý brejkbol výborně načasovaným forhendem do protipohybu proměnila.

A opakovala se situace z první sady. Nadal vedl 5:4 a šel na podání, které sice po dramatickém průběhu hry málem ztratil, ale nakonec zvládl závěr lépe a po 94 minutách se radoval z vedení 2:0 na sety.

Federer, jenž měl na své straně mnohem více es i vítězných míčků, se ve třetím setu odhodlal ke hře s více náběhy na síť.

Nadala zatlačil a opět měl šance na brejk, jenomže Federerovi se prostě do té doby nedařilo vyhrávat důležité míčky. Z dvanácti brejkbolů proměnil jediný a ani tentokrát nebyl úspěšný.

Déšť přinesl Federerovi dělový servis

Následně to byl on kdo čelil stavu 0:40, ale šestadvacetiletý suverén travnatých dvorců odvrátil hrozbu již takřka jisté porážky a ztrátu podání nepřipustil. Za stavu 5:4 z hustých mračen nad Wimbledonem začalo pršet a utkání se muselo přerušit.

Přestávka netrvala dlouho. Po ni dospěla sada do tie-breaku, v němž Federer začal třemi esy a získal první minibrejk na 4:2. Skvělým servisem získal tři setboly, Nadal dvě hrozby odvrátil, ale napotřetí utnul Švýcar sadu esem a snížil na 1:2.

Rafaelu Nadalovi blahopřál i španělský princ Felipe a princezna Letizia.
Rafaelu Nadalovi blahopřál i španělský princ Felipe a princezna Letizia. | Foto: Reuters

Ve čtvrtém dějství si oba hráči pevně drželi servis a Nadal byl za stavu 5:4 dva „fiftýny" od wimbledonského vítězství, ale Federer z 0:30 game odvážnou hrou otočil a vzápětí přišel znovu na řadu tie-break.

Fanoušci spontánně skandovali „Roger, Roger". Nadal však vedl už 5:2, ale náskok prohospodařil a Federer při vedení 6:5 měl zisk setu na dosah. Jenže bekhendem zkazil dlouhou a opatrnou výměnu.

Pak se ale děly věci. Oba hráči ze sebe dostali absolutní maximum. Nadal neproměnil první mečbol. Hned na to si fantastickým prohozem vybojoval druhý, ale Federer kontroval stejným způsobem.

Švýcar následně rozebral Nadala od základní čáry a nešťastného soupeře v tie-breku definitivně zlomil výsledkem 10:8.

Rozhodující sadu pak za stavu 2:2 a 40:40 znovu přerušil déšť.

Nadal proměnil až čtvrtý mečbol

Po přestávce začal lépe Švýcar, ale Nadala promarněné mečboly rozhodně nezlomily. Ubránil se i brejkbolu na 5:3. Pak musel dvakrát stejnou hrozbu odvracet Federer, ale i on kritickou chvilku ustál.

To se mu nepovedlo za stavu 7:7, kdy Nadal konečně proměnil sérii šancí při Federerově podání.

Oba tenisté i po pěti hodinách hry předváděli neskutečné údery a ani na jednom z nich nebyla znát únava. Nadal mířil za vítězstvím do té doby u něj nevídanými náběhy na síť, ale ani třetí mečbol v pořadí nevyužil. Ale při čtvrtém mu Federer pomohl úderem do sítě.

Finále:
Nadal - Federer 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8), 9:7

 

Právě se děje

Další zprávy