Vaidišová ve Wimbledonu postupuje. Berdych se trápil

Red Spo
23. 6. 2008 22:19
Vaidišová - Ondrášková 6:2, 6:2
Nicole Vaidišová v zápase prvního kola Wimbledonu proti Zuzaně Ondráškové.
Nicole Vaidišová v zápase prvního kola Wimbledonu proti Zuzaně Ondráškové. | Foto: Reuters

Londýn - Tenisový Wimbledon na úvod nabídl v ženské dvouhře český souboj. A v prvním kole byla úspěšnější česká jednička Nicole Vaidišová, která si hladce poradila se Zuzanou Ondráškovou 6:2 a 6:2. Přes velké potíže postoupil i Tomáš Berdych.

Vaidišová, které se před legendárním turnajem vůbec nedařilo a propadla se až na 22. místo ve světovém žebříčku, nepřipustila žádné komplikace a postoupila do druhého kola. V tom se utká s Australankou Samanthou Stosurovou.

Čtěte více:
Úvodní den Wimbledonu prověří Vaidišovou i Berdycha
Končí vláda Federera? Wimbledon může mít nového krále

Dařilo se i Barboře Záhlavové-Strýcové. Sto devátá hráčka světa porazila o třiačtyřicet míst lépe žebříčkově postavenou Francouzsku Camille Pinovou po vyrovnané bitvě 7:5, 4:6 a 7:5. Dvaadvacetiletá Plzeňačka si tak postupem do druhého kola zopakovala své tři roky staré maximum.

Ve druhém kole ji v All England Clubu čeká nasazená osmadvacítka Aljona Bondarenková z Ukrajiny.

To Klára Zakopalová při své páté účasti ve Wimbledonu svůj nejlepší výsledek v podobě druhého kola nepřekoná. V úvodním duelu totiž podlehla ve dvou setech Polce Urszule Radwanské 1:6 a 4:6 a na turnaji končí.

I slavnější ze sester Radwanských Agniezka vyřadila českou hráčku. Po setech 6:4 a 6:0 porazila na centrkurtu Ivetu Benešovou.

Mosteckou tenistku zlomil konec první sady, v němž soupeřku převyšovala a sahla po brejku. Jenž polská reprezentantka uhájila vedení, vyhrála 6:4 a ve druhém setu už nasazená čtrnáctka zcela dominovala.

Kanára nadělila své soupeřece Petra Kvitová, přesto nakonec podlehla v prvním kole Ukrajince Tatjaně Perebjanisové po vyrovnaném duelu 4:6, 6:0 a 4:6.

Berdych vstal z mrtvých

Nečekaně těžký zápas odehrál v prvním kole český reprezentant Tomáš Berdych. Jedenáctý nasazený hráč byl blízko vyřazení od Rusa Jevgenije Koroljeva, jemuž patří na žebříčku ATP 78. místo.

Svěřenec Jaroslava Navrátila postoupil až po pětisetové bitvě po výsledku 4:6, 6:1, 6:4, 3:6 a 7:5 a ve druhém kole se utká s lepším z dvojice Hanescu-Falla.

Rodák z Moskvy zaskočil loňského čtvrtfinalistu hned v prvním setu, když mu sebral podání a vyhrál 6:4. Českého reprezentanta ale podržel skvělý první servis. V utkání nasázel dohromady sedmadvacet es. Za hodinu dokázal tenista z Valašského Meziříčí průběh zápasu otočit a ujal se vedení 2:1 na sety.

Jenže soupeř se nevzdával. Vyhrál čtvrtý set a v pátém si dlouho držel náskok jednoho brejku. Před koncem zápasu se navíc Berdychovi ozvalo zranění kotníku, které jej v pohybu viditelně limitovalo. Rus vedl 5:4 a servíroval, jenže závěr utkání vůbec nezvládl.

Nedokázal využít velmi limitovaného Berdychova pohybu a začal kupit chyby. Vítězství zraněnému Berdychovi tak nakonec doslova daroval.

První kolo naopak znamenalo konečnou pro českého tenistu Pavla Šnobela, jenž podlehl Argentinci Juanu Martinu Del Potrovi 4:6, 2:6, 3:6.

Neuspěl ani Jiří Vaněk, jenž začal proti favorizovanému Rusovi Igoru Andrejevovi dobře, ale přes vítězství v první sadě nakonec podlehl   7:6 (6), 6:7 (2), 2:6, 2:6.

Federer i Ivanovičová suverénně postoupili

Ve druhém kole je už i světová jednička a pětinásobný wimbledonský šampion Roger Federer, jenž si na centrálním dvorci poradil poměrně snadno se Slovákem Dominikem Hrbatým po setech 6:3, 6:2, 6:2.

Obhájce titulu nastoupil na kurt opět ve stylu wimbledonských tradic celý v bílém s vestičkou na knoflíky s krémovým lemováním.

Pro slovenského reprezentanta, jenž se vrací po zranění, to byla vůbec první porážka od tenisového suveréna posledních let. Předchozí dva duely na okruhu ATP vyhrál.

Hladký vstup do turnaje měla i dámská světová jednička Ana Ivanovičová. Srbská reprezentantka porazila Paraguayku Rossanu de Los Riosovou 6:1 a 6:2 a ve druhém kole na ni čeká Francouzka Nathalie Dechyová

Z výsledků:
Muži: 1.kolo
Berdych (11-ČR) - Koroljev (Rus.) 4:6, 6:1, 6:4, 3:6, 7:5
Šnobel (ČR) - Del Potro (Arg) 4:6, 2:6, 3:6
Andrejev (Rus.) - Vaněk (ČR) 6:7 (6), 7:6 (2), 6:2, 6:2
Federer (1-Švýc) - Hrbatý (SK) 6:3, 6:2, 6:2
Djokovič (3-Srb.) - Berrer (Něm.) 7:5, 2:6, 6:3, 6:0

Ženy: 1.kolo
Vaidišová (18-ČR) - Ondrášková (ČR) 6:2, 6:2
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Pinová (Fr.) 7:5, 4:6, 7:5
Zakopalová (ČR) - U. Radwanská (Pol.) 1:6, 4:6
Benešová (ČR) - A. Radwanská (14-Pol.) 4:6, 0:6
Perebjanisová (Ukr.) - Kvitová (ČR) 6:4, 0:6, 6:4
Ivanovičová (1-Srb.) - De Los Riosová (Par.) 6:1, 6:2

 

Právě se děje

Další zprávy