Kvitová získala bod, Šafářová ji však nenapodobila

Jiří Šidliák
26. 4. 2008 17:30
Peerová - Kvitová 1:2, Obzilerová - Šafářová 2:1
Petra Kvitová
Petra Kvitová | Foto: Ondřej Besperát

Ramat Hašaron - První bod získala v Izraeli pro český fedcupový tým v baráži o světovou skupinu Petra Kvitová, když dokázala porazit domácí jedničku Šahar Peerovou.

Osmnáctiletá rodačka z Bílovce nastoupila v ženské týmové soutěži ve dvouhře vůbec poprvé a vedla si nad očekávání dobře.

Do zápasu sice vstoupila nervózně a hned při svém prvním podání musela odvracet tři brejkboly izraelské soupeřky. Servis si však zatím dokázala podržet.

Horší už to bylo ve čtvrté hře, kdy Kvitová znovu podávala. Třemi uhranými míči v řadě ještě sice stihla odvrátit další tři brejkboly Peerové, na čtvrtý už ale odpověď nenašla a pustila Izraelku do vedení 3:1.

Čtěte také: V Izraeli začne Kvitová, vyzve domácí jedničku Peerovou

Peerová byla v zápase i nadále lepší a první set dotáhla do vítězného konce v poměru 6:2. Navíc prolomila hned první podání osmnáctileté Češky ve druhém setu a zdálo se, že si s přehledem kráčí pro vítězství.

Třetí hra druhého setu však přinesla nečekaný obrat v zápase. Kvitová se propracovala ke svému prvnímu brejkbolu v utkání a ten hned proměnila. Navíc získala i další tři hry a najednou svítil na ukazateli skóre stav 4:2 pro českou tenistku.

Do konce sady sebrala stá hráčka ženského žebříčku izraelské soupeřce ještě jeden servis a druhý set získala v poměru 6:3. Pak si Peerová vyžádala přestávku a odešla na několik minut z kurtu.

Ani to však rozjetou Kvitovou nevyvedlo z rytmu a po skalpu Venus Williamsové si připsala další cenné vítězství, když osmnácté hráčce světa nadělila v rozhodujícím třetím setu dokonce „kanára".

Šafářová zklamala

Na úspěch své spoluhráčky ale ve druhé sobotní dvouhře nedokázala navázat česká jednička Lucie Šafářová, která mohla pro český tým zajistit po prvním hracím dnu vedení 2:0.

Jednadvacetiletá tenistka potvrdila, že tato sezona ji nepotkala v ideální formě a projevilo se to i v zápase s 98. hráčkou světa Tziporou Obzilerovou.

Šafářová prohrála první set hladce 0:6 a na kurtu se vyloženě trápila. Ve druhé sadě se brněnská rodačka vzchopila, získala ji v poměru 6:3 a stejně jako v prvním sobotním utkání rozhodl zápas až třetí set.

V něm však česká jednička brzy ztratila servis a odpovědět už nedokázala. Po prvním dnu tak Češky hrají s Izraelkami 1:1. Souboj bude pokračovat v neděli od 12 hodin dalšími dvěma dvouhrami a závěrečnou čtyřhrou.

Výsledky:
Peerová - Kvitová 6:2, 3:6, 0:6
Obzilerová - Šafářová 6:0, 3:6, 6:4

 

 

Právě se děje

Další zprávy