Jak se Jan Železný loučil s kariérou

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
21. 9. 2006 9:00
Mladá Boleslav - 19. září 2006 zakončil fenomenální oštěpař Jan Železný svou závodní kariéru. Jelikož účast na závodě v Jokohamě definitivně zrušil, byl start na boleslavském stadionu opravdu poslední. K vidění byly kvalitní výkony, mladé atletické naděje i dojemné chvilky loučení. Projděte si tento výjimečný den ve speciální reportáži internetového deníku Aktuálně.cz.
Jan Železný se při zahájení oštěpařské soutěže vítá a zároveň loučí s diváky.
Jan Železný se při zahájení oštěpařské soutěže vítá a zároveň loučí s diváky. | Foto: Zuzana Hronová

Jan Železný se chystá na jeden ze svých hodů. Míjí nastávající jedničku českého oštěpu Miroslava Guzdeka.
Jan Železný se chystá na jeden ze svých hodů. Míjí nastávající jedničku českého oštěpu Miroslava Guzdeka. | Foto: Zuzana Hronová
.

Poslední pokus ve špalíru nástupců

Český oštěpař Jan Železný nepojal své loučení s kariérou rozhodně nějak symbolicky. Již dlouho před závodem se pečlivě připravoval, následně se pilně účastnil všech přípravných hodů. V závodě pak předvedl velké věci.

Trenér Jan Železný radí mezi pokusy svému svěřenci Petru Frydrychovi.
Trenér Jan Železný radí mezi pokusy svému svěřenci Petru Frydrychovi. | Foto: Zuzana Hronová

Železný stihl při loučení i vyučovat

Jan Železný se soustředil na svůj poslední závod v kariéře, přitom však nezapomněl na mladé atletické talenty.

Kromě archivních vín, kytic, dárků od Dany Zátopkové či boleslavského starosty dostal Jan Železný od serveru Aktuálně.cz i vlastní internetové stránky.
Kromě archivních vín, kytic, dárků od Dany Zátopkové či boleslavského starosty dostal Jan Železný od serveru Aktuálně.cz i vlastní internetové stránky. | Foto: Zuzana Hronová

Železný udělá na Aktuálně aukci

Zpravodajský server Aktuálně.cz  předal Janu Železnému  jako dárek k jeho poslednímu závodu v kariéře jeho internetové stránky www.janzelezny.cz. Zde v nejbližší době proběhne aukce jeho sportovního vybavení.
Podívejte se uvnitř na videoreportáž.

Datum 19. 9. by se už mohli žáci učit

Devatenáctého září  se opět zapsalo do slavné české sportovní historie a v učebnicích dějepisu by již mohlo mít své místo jako památné atletické datum.

Barbora Špotáková excelovala v oštěpařské soutěži na Železného exhibici, její hody létaly za 60 metrů, ten nejdelší měřil 65,03 m.
Barbora Špotáková excelovala v oštěpařské soutěži na Železného exhibici, její hody létaly za 60 metrů, ten nejdelší měřil 65,03 m. | Foto: Zuzana Hronová

Špotáková předvedla v Boleslavi velehody

Česká oštěpařka Barbora Špotáková předvedla při exhibičním závodě Jana Železného hody světové kvality. Za výkon 65,03 metrů by na mistrovství Evropy brala s přehledem bronz.

Jan Železný čeká při cvičných hodech, až se na něj dostane řada.
Jan Železný čeká při cvičných hodech, až se na něj dostane řada. | Foto: Zuzana Hronová

Opouštím něco, co jsem měl moc rád

V předvečer závodu udělal to samé, co před třiceti lety. Byl u rodičů, dal si večeři. A probíral se proprietami, které mu maminka schraňuje po celou jeho kariéru.

Odcházející a nastupující vládce českého oštěpu?
Odcházející a nastupující vládce českého oštěpu? | Foto: Zuzana Hronová

Usedne Guzdek na osiřelý trůn oštěpařů?

Jan Železný po dvaceti letech opustil trůn české oštěpařské jedničky. Na jeho místo by měl usednout o devět let mladší Miroslav Guzdek, druhý muž českých historických tabulek.

 

Právě se děje

Další zprávy