Zázrak se nekonal: Mayweather vybodoval snaživého Cotta

Antonín Vavrda Antonín Vavrda
6. 5. 2012 7:33
Nejlepší boxer současnosti Floyd Mayweather junior vyhrál i 43. duel kariéry.
Box: Cotto - Mayweather jr. (Mayweather, oslava)
Box: Cotto - Mayweather jr. (Mayweather, oslava) | Foto: Reuters

Las Vegas / Praha - Nejočekávanější boxerský souboj roku skončil podle očekávání. V lasvegaském MGM Grand zvítězil neporažený Američan Floyd Mayweather junior jasně 3:0 na body nad Portoričanem Miguelem Cottem a získal osmý mistrovský pás v šesté váhové kategorii - tentokrát lehké střední váze.

Přišel do ringu obklopen hvězdnými zpěváky 50 Centem, Justinem Bieberem a slavným wrestlerem Triplem X, ze kterých si udělal nosiče svých pásů. Za další hodinu z ringu odnesl další, již osmý v kariéře v šesté váhové kategorii. Pro Floyda Mayweathera juniora to ale nebyla snadná práce...

Před zápasem posílal Miguelu Cottovi jednu výhružku za druhou. Sliboval k.o. do poloviny zápasu a že soupeře znemožní. V ringu ale vše vypadalo jinak - právě okolo poloviny zápasu se dostávala americká hvězda do obrovských problémů.

Dále čtěte ze sportu:

  • Známkování. Kdo hrál proti Švédům nejlíp, kdo nejhůř
  • Krejčí: Tým máme silný a ono to půjde, uvidíte  
  • Messi nasázel Espaňolu čtyři góly. Už jich dal padesát
  • „Bylo vidět, že vsadil vše na svůj talent, že tolik netrénoval," řekl aktuálně.cz bývalý boxer, trenér a komentátor Marek Šimák. Mayweather junior sice v prvních čtyřech kolech jasně v ringu dominoval, snaživý portorický soupeř ale ustál krizi právě ve čtvrtém kole, kdy byl zralý na počítání a poté se rozjel.

    Nejprve způsobil boxerovi s přezdívkou „Fešák" či „Hezoun" první trhlinku pod levým okem, následně mu rozbil nos a dvě kola jej téměř nepustil z provazů. I současná přítelkyně (tu minulou Mayweather zbil a půjde kvůli domácímu násílí od 1. června na tři měsíce do vězení, pozn. redakce) Shantel Jacksonová v odvážných černých šatech trnula hrůzou.

    To početná Cottova rodina včele s manželkou a maminkou jedenatřicetiletého boxera rozdávala jeden úsměv za druhém. Jenže portorický ranař z ofenzivy mezi pátým a sedmým kolem nic většího než poničení „dokonalého" obličeje soupeře nevytěžil.

    V poslední třetině souboje vypsaného na dvanáct kol již Mayweather dominoval, v závěrečném dějiství byl Cotto opět zralý na počítání, vše ale ustál až do závěrečného gongu. Po něm se oba boxeři přátelsky objali. „Je vidět, že nenávist a to vše okolo před duelem hráli, že jsou velcí kamarádi," všiml si Šimák.

    Mayweather nakonec vyhrál u bodových rozhodčích jasně 3:0 (dvakrát 117:111, jednou 118:110) a ve 43. vítězném duelu kariéry ze 43 odboxovaných zápasů získal pás superšampióna organice WBA v lehké střední váze. Snaživému Cottovi naopak připravil třetí prohru v jubilejním 40. profizápase.

    „Bylo vidět, že i když moc netrénoval, dokáže si vystačit se svým ohromným talentem. Cotto dřel jako mezek, je to sympaťák a bojovník, přesto to nestačilo. Mayweathera můžete milovat, či nenávidět, ale obdivovat ho prostě musíte. Legenda žije dál," dodal Šimák.

    Že si přívlastek „legenda" Mayweather zaslouží dokázal i po zápase. Opět se setkal se slavným moderátorem HBO Larry Merchantem. A na rozdíl od posledního duelu s Ortízem, kdy se na sebe štěkali jako psi a nadávali si, tentokrát vše proběhlo v přátelském duchu. Oba muži si nejprve vše vyříkali, poté si podali ruku a začali pozápasový rozhovor.

    Mayweathera nyní od 1. června čeká tříměsíční pobyt ve vězení a poté se rozhodne, co dál. Kvůli penězům se rozhodně do ringu vracet nemusí, jen za tento zápas si totiž vydělal více jak půl miliardy korun. Cotto oproti tomu obohatil své konto zhruba o třetinu této sumy.

    Kdo ví, třeba se jeden z nich střetne v dalším duelu s mexickým přízrakem - jedenadvacetiletým Saúlem Álvarezem. Ten nabídnul jako předkrm před duelem Mayweather-Cotto skvělou podívanou v souboji se čtyřicetiletou ikonou profiboxu Shanem Mosleym.

    Toho porazil jasně na body a ve 41. zápase kariéry přidal k jedné remíze čtyřicátou výhru. Pro Mosleyho to byla třetí prohra z posledních čtyř duelů a celkově osmá v 55. zápase kariéry. Na to, jestli se Álvarez pro příště stane hlavní hvězdou galavečera, si ale budeme muset ještě pár měsíců počkat.

     

    Právě se děje

    Další zprávy